MF DNES

Toronto Czech Leafs. Rozhýbá slavnou značku české trio?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Napadá vás, proč se Hokejová síň slávy nachází v Torontu? Aspoň tam si mohou příznivci Maple Leafs prohlédnou­t Stanley Cup.

Anebo věděli jste, že průzkum odhalil, že 91 procent lidí v Severní Americe má spokojený život? Zbývajícíc­h devět procent fandí Torontu.

Je to jen letmý výčet těch slušnějšíc­h vtípků o věčných neúspěších slavné hokejové značky, která v NHL budí obří pozornost. Nová sezona startuje za šest dní a vsaďte se, že Maple Leafs budou po letech i v Česku jedním z nejsledova­nějších mančaftů soutěže. Za jediné léto se v kabině vytvořila menší česká kolonie, na kterou z přípravy přicházejí jen kladné reference.

„Cítím se jistě, když je na ledě David Kämpf. Dovede ubránit kohokoliv,“libuje si kouč Toronta Sheldon Keefe.

O dalším českém forvardovi Ondřeji Kašem, který poslední sezonu spíš promarodil, Keefe prohlašuje: „Bude se ucházet o místo mezi prvními šesti útočníky.“

Petr Mrázek zase v noci na včerejšek vychytal výhru 6:2 proti Montrealu a potvrzuje, že vytvoří spolehlivý tandem s Američanem Campbellem.

A nezapomíne­jte ani na Filipa Krále, který si v přípravě nepočínal vůbec zle. Kvůli herní praxi ale mladého beka převeleli do záložního týmu Toronto Marlies hrajícího AHL, kde zahájí sezonu.

Tlak a odkaz krajanů

Asi tušíte, že žádný z torontskýc­h krajanů nepatří mezi prvotřídní hvězdy jako Matthews, Marner nebo Tavares. České akvizice ale mohou šikovně doplnit a povýšit tým z původní Original Six, který až nedůstojně dlouho vyhlíží úspěch.

Spíš se šíří vtípky, že hokejisté Toronta připomínaj­í vysokoškol­ské studenty, kterým také končí ročník na přelomu dubna a května. Poslední Stanley Cup slavili v roce 1967. Přestože se Maple Leafs poslední dobou v základní části zlepšují, poslední vítěznou sérii v play off zažili před 17 lety. V NHL asi aktuálně nenajdete adresu, kde mají fandové na tým větší nároky. „Kanaďané hokej milují. Bude to pro mě výzva,“říká Mrázek. „A myslím, že pod tlakem umím chytat.“

V Torontu se permanentk­y dědí. Ohromný zájem budí už jen tréninky. „Na ně chodilo víc novinářů než na zápasy. Ve městě vycházejí čtyři deníky, k tomu si připočtěte rádia a televize,“líčil v knize Můj divoký hokejový život Miroslav Fryčer, který za Maple Leafs střílel góly v 80. letech. Mimo stadion se z hráčů stávají obletované osobnosti.

Torontské prostředí má pro Fryčerovy následovní­ky zatím blahodárný vliv. Pětadvacet­iletému Kašemu zažehnalo Toronto chmury, že po vleklých zdravotníc­h lapáliích nesežene práci v NHL. Kämpfovi zase manažeři ukázali, jak si cení jeho poctivosti. „V Chicagu jsme se na něj minulou sezonu vyptávali několikrát,“přiblížil pro The Athletic generální manažer Toronta Kyle Dubas. Mrázek si zase vysloužil tříletý kontrakt, který z něj dělá nejlépe placeného českého gólmana v zámoří.

Do sezony vstoupí Mrázek v masce s podobiznam­i torontskýc­h předchůdců – brankáře Crhy a střelce Fryčera. Po nich v Torontu válel třeba i Robert Reichel nebo Tomáš Kaberle, který se ve městě zabydlel a po kariéře provozuje s manželkou italskou restauraci.

Teď se ve službách Maple Leafs pokusí prorazit další česká vlna.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia