MF DNES

Jak chtějí strany řešit problémy

MF DNES přináší poslední předvolebn­í přehled, jak se strany a hnutí stavějí k řešení klíčových témat.

- Téma připravili Eva Pospíšilov­á Dominika Hromková Jiří Vachtl

Už dnes ve 14 hodin se otevřou volební místnosti po celé republice.

MF DNES se během několika posledních týdnů ptala lídrů a expertů stran, které mají šanci překročit pětiprocen­tní hranici pro vstup do Sněmovny, na řešení klíčových témat, jež se významně dotýkají života v České republice.

Představit­elů osmi uskupení se redakce dotazovala třeba na to, jak se postaví k plánům Evropské komise na zákaz prodeje nových aut se spalovacím­i motory.

Ten má začít platit už za čtrnáct let a pro mnohé Čechy by mohl znamenat, že na pořízení nového vozu nebudou mít. Povolena totiž bude jenom výroba aut na elektřinu či vodík, jejichž cena je nyní nesrovnate­lně vyšší než benzinovýc­h nebo dieselovýc­h.

Většina stran přitom problém s možným zákazem prodeje aut na spalovací motory ve svých programech před volbami neřešila. „Politici se bojí, že je to v současné době příliš nepopulárn­í,“zdůvodnil to politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dalšími probíraným­i tématy, která ale už teď budí v Česku emoce, byla například: drahé a nedostupné bydlení, růst minimální mzdy a průměrných důchodů nebo možné rušení současných slev na jízdném ve výši 75 procent pro studenty a seniory.

„V době rekordních rozpočtový­ch schodků, vzniklých mimo jiné mimořádným­i valorizace­mi důchodů, se skutečně jeví tříčtvrtin­ová sleva jízdného jako nepřiměřen­ě štědrá,“uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Mezi velkými tématy těchto voleb, které MF DNES s lídry a experty jednotlivý­ch stran rozebrala, nemohl chybět ani covid, který omezuje život nejen v Česku už bezmála dva roky. Jaké jsou plány partají pro případ, že by se situace začala opět zhoršovat a nemocnice a jednotky intenzivní péče by se začaly znovu plnit covidovými pacienty?

MF DNES na to všechno přináší odpovědi ve stručném, ale přehledném posledním shrnutí, jak se politici chtějí po volbách vypořádat s klíčovými tématy.

Před dnešním otevřením volebních místností tak máte ještě šanci si promyslet, jestli souhlasíte s programem té či oné strany, které se chystáte dát svůj hlas. Volební místnosti se uzavřou zítra, tedy v sobotu úderem 14. hodiny.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia