MF DNES

Jaký mají plán boje s covidem, když se situace bude zhoršovat?

-

K problému by přistupova­li lokálně a řešili konkrétní ohniska. Primární péče i nemocnice jsou podle ANO připraveny. Kapacity je ale možné navyšovat.

Prevence je podle nich základ. Dělali by proto vše, aby taková situace nenastala. Cesty, jak tomu zabránit, jejich AntiCovid tým opakovaně představil.

Je nutné připravit infrastruk­turu pro trasování, testování i sekvenován­í, včetně kapacit personálu. Navrhli také využití lékáren pro očkování.

V případě podezření na infekci by pomocí mobilních týmů prováděli testování, trasování atd. V ohniscích epidemie by zavedli bezpečnost­ní telefonáty.

Protože očkování brání těžkým průběhům, budou i nadále přesvědčov­at spoluobčan­y, aby ho absolvoval­i. V plánu mají případná lokální opatření.

Strategie boje plánují postavit na přímé ochraně rizikových skupin obyvatel, systematic­kém posilování jejich imunity a účinné léčbě nemocných.

Při zhoršení chtějí lokálně zpřísnit opatření dle kompetencí hygien. Do očkování plánují víc zapojit praktické lékaře a mobilní očkovací týmy.

Situaci, jaká tady byla, už nechtějí dopustit. Došlo k ní podle nich kvůli selhání vlády, která nezvládla vysvětlit, jaký je plán a co bude dál. To nechtějí opakovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia