MF DNES

Mělo by se posílit právo na obranu svého majetku se zbraní?

-

Za úvahu by podle nich stálo posílit možnost sebeobrany v místech, kde by se měl člověk cítit naprosto bezpečně – tedy například doma či na pracovišti.

Diskusím nad zavedením jakési „kvazi castle doctrine“, u nás známé jako „můj dům, můj hrad“, se nebrání. Jsou ale opatrní neuváženě oblast upravovat.

Současná právní úprava podle nich umožňuje obranu se zbraní proti útočníkovi – a to nejen ve vlastním domě. Obrana nesmí být nepřiměřen­á.

Dlouhodobě navrhují zákon známý jako „Můj dům, můj hrad“. Slušný člověk ve svém podle nich neví, co útočník zamýšlí, a proto musí mít možnost se bránit.

Nevidí žádný důvod, proč by se mělo toto právo rozšiřovat. Zbraň je podle nich dnes možné použít v odůvodněný­ch případech a přiměřeně situaci.

„Můj dům je můj hrad.“Není proto možné, aby se lidé ve vlastním domě, pakliže se ocitnou v ohrožení života, nemohli bránit legálně drženou zbraní.

Jsou připraveni vést diskusi. Už dnes ale říkají, že nepodpoří zákon, který by umožnil použití zbraně jen při vstupu kohokoli na cizí pozemek.

Podporují uzákonění principu „můj dům, můj hrad“. Agresor, který vnikne do cizího domu, podle nich není náhodný kolemjdouc­í, který se chce ptát na cestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia