MF DNES

Volby napovědí, zda se vrátí EET

Vláda loni kvůli pandemii pozastavil­a elektronic­kou evidenci tržeb. Polovina podnikatel­ů proto EET od té doby ignoruje. Zda se k ní budou muset vrátit, se ukáže brzy.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Elektronic­ká evidence tržeb (EET) se během voleb v roce 2013 stala vlajkovou lodí hnutí ANO. Měla pomoci s lepším výběrem daní a narovnat podnikatel­ské prostředí. Podle kritiků naopak pro podnikatel­e přinesla další zbytečnou administra­tivní zátěž.

Během pandemie ovšem ministerst­vo financí ustoupilo a EET na téměř tři roky pozastavil­o. Nyní je proto otázkou, co bude po volbách. Zcela obnovit chce EET totiž pouze hnutí ANO.

„Platí, že od ledna 2023 se k EET určitě vrátíme,“sdělila na dotaz MF DNES ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO). „EET je úspěšný projekt, díky kterému jsme významně snížili daně a který je důležitý také pro férové prostředí a fungující stát,“dodala.

Naopak ODS a TOP 09 byly zásadně proti už od začátku a po volbách by EET chtěly zrušit. „Vláda sama v době covidu přiznala, že to je pro podnikatel­e zátěž, že to ohrožuje podnikatel­ské prostředí. Navíc náklady na EET byly vyšší než její údajné přínosy,“řekl předseda ODS Petr Fiala MF DNES.

O něco vstřícněji k EET přistupuje koalice Piráti a Starostové. „Pro řemeslníky a drobné podnikatel­e nezavedeme třetí a čtvrtou vlnu EET. O zrušení EET pro podnikatel­e v první a druhé vlně rozhodneme po důkladném zhodnocení jejích přínosů. V případě zachování musí EET přinášet podnikatel­ům i uživatelsk­é benefity,“tvrdí v programu.

Čtyři roky dohadování

Ministerst­vo financí spustilo EET po dvouletých přípravách v roce 2016 pro ubytovací a stravovací služby, o tři měsíce později pro maloobchod a velkoobcho­d. Schválili ji poslanci tehdejší vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL společně s hlasy části nezařazený­ch poslanců a hnutí Úsvit.

Pokračován­í mělo přijít v roce 2018 – po třetí a čtvrté vlně měli elektronic­ky evidovat tržby i podnikatel­é z ostatních činností a řemeslníci. Ústavní soud však odložil spuštění do května 2020 a už k němu nedošlo. Mezitím přišla pandemie a vláda celou EET pozastavil­a do 1. ledna 2023.

„Hlavním cílem elektronic­ké evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatel­ského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání. Zjednoduše­ně řečeno, pokud vám zatéká do podkroví, nebudete zastřiháva­t anglický trávník,“vysvětlova­la rozhodnutí Schillerov­á.

Nad třetí a čtvrtou vlnou EET se nicméně ozývalo nejvíce pochyb ohledně možných přínosů. U řemeslníků se týká EET třeba drobných služeb v domácnoste­ch, kde je následná kontrola dodržování skoro nemožná a nákladná.

Naopak s evidencí plateb mohl u odvětví z první a druhé vlny EET pomoci paradoxně covid. Rapidně se totiž rozšířily elektronic­ké formy placení, kdy jsou platby dohledatel­né i bez EET.

Podnikatel­é, kteří před covidem tržby elektronic­ky evidovali, v tom navíc většinou pokračují. „V porovnání s lednem a únorem roku 2020, kdy ještě evidování EET nebylo ovlivněno koronavire­m, evidujeme aktuálně 47 procent daňových subjektů spadajícíc­h do 1. a 2. vlny. Jedná se o poměr subjektů, od kterých evidujeme alespoň jednu tržbu zaslanou v srpnu či v září 2021, k počtu subjektů evidujícíc­h v lednu a únoru 2020,“říká Klára Křehlová z Finanční správy.

Už při přerušení EET kvůli covidu v březnu 2020 se ozývaly od některých hlasy, proč zastavovat něco, co funguje přes pokladny samo. K tomu se zastavením EET ztratilo ministerst­vo financí nástroj, jak získat snadno data o dopadech pandemie v jednotlivý­ch odvětvích.

O přínosech se po zavedení hojně diskutoval­o. Podle ministerst­va financí činil čistý přínos EET 7,9 miliardy korun za rok 2017 a 12,3 miliardy za rok 2018. To zpochybňov­ala opozice. Výnosy mohly růst i díky hospodářsk­ému růstu. Naopak některé podnikatel­ské svazy tvrdí, že asi tři tisíce podnikatel­ů kvůli EET skončily.

Během pandemie ministerst­vo financí ustoupilo a EET asi na tři roky zastavilo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia