MF DNES

Stovky žáků se učí z domu

- — Ivo Horváth

Vminulém týdnů bylo v karanténě 1 708 pražských žáků a údaje od začátku školního roku setrvale rostou. Covid pozitivníc­h bylo v minulém týdnu 118 žáků a 14 pedagogů. U menších dětí vždy platí, že do karantény jde na dva týdny celá třída, ve které se vyskytl pozitivní žák či učitel. Děti od 12 let věku, které podstoupil­y očkování, pokračují v prezenční výuce.

Nejvíce, tedy 514 žáků, měla v minulém týdnu v karanténě Praha 5. „Ten problém se týká jen vybraných škol a školek. V karanténě jsou děti ze dvou nebo tří škol,“říká starostka městské části Renáta Zajíčková. Městská část podle ní neuvažuje o obnovení plošného testování dětí ani z prostředků Prahy 5.

„Nepovažuji za důležité testování. Spíš si myslím, že by se měly začít očkovat děti školou povinné. Očkování je jediný nástroj, jak se ubránit dalšímu rozšíření pandemie,“dodává starostka. Podle ní je zatím naočkované minimum žáků z věkové skupiny 12+, která se už očkovat může. „Přesné údaje neznám, protože neexistuje povinnost rodičů informovat nás o tom, že nechali své děti naočkovat. Učitelské sbory jsou ale očkované téměř všechny,“říká Zajíčková.

Ředitelka školy: „V karanténě bude jedna třída za druhou“

Ke školám na Praze 5, kterým se covid během letošního školního roku zatím vyhnul, patří Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium v Preslově ulici. „Nemáme žádné třídy v karanténě ani hlášené případy. Měli jsme i tři kurzy – kempy prvních, druhých i třetích ročníků – a vše bylo bez problémů,“říká ředitel školy Radko Sáblík. „Již od září máme 55 procent studentů očkovaných. Podle mého názoru ale mnozí ještě čekají na druhou dávku a máme jich naočkovaný­ch mnohem více, než je republikov­ý průměr, také jich už mnoho covid prodělalo. Učitelů je také většina očkovaných,“dodává Sáblík.

Druhou nejvíce postiženou městskou částí je Praha 4, do které hygiena započítává například i Prahu 11, 12 a Kunratice. Na tomto území bylo v minulém týdnu 405 žáků v karanténě. Na některých základních školách se problém týká i několika tříd. Od středy má jednu třídu v karanténě také ZŠ Campanus z Prahy 11.

„Nevím, jak to bude pokračovat. Rodičům jsme karanténu oznámili ve středu večer, i když informaci mají mít správně od hygieny. Rodiče se ale kvůli tomu zlobí na nás,“říká ředitelka ZŠ Campanus Lenka Derková. „Myslím, že teď už se jen v karanténě bude střídat jedna třída s druhou. Jsou školy, kde mají devět či deset tříd v karanténě. I my počítáme s tím, že se to rozběhne,“dodává Derková.

Minulý týden nebyl podle hygieny žádný student ani žák v karanténě v Praze 7. Gymnázium Nad Štolou z této městské části má ale tento týden čtyři třídy částečně v karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia