MF DNES

Fanoušci, kde jste?

Sport po covidové zkáze trápí nízké návštěvy • Výrazný propad eviduje hokejová extraliga • Vylidnily se fotbalové stadiony • Trable jsou i jinde • Výhled je nejistý

- Robert Rampa

DJan Daněk

o elektrizuj­ící atmosféry se ozve hlasatel: „Děkujeme, je vyprodáno!“A tribuny burácejí ještě víc. Je to až magická momentka, kterou ze sportovníc­h stadionů koronaviru­s téměř vymýtil. „Lidé se odnaučili chodit na sport. Víc se dívají z domova,“všiml si sportovní manažer Tomáš Petera. Koncem září uspořádal v Ostravě tenisový turnaj WTA. Trochu se čekalo, že špičkové obsazení přiláká víc než 20 tisíc diváků za týden.

Před tenistkami patřila vítkovická hala volejbalis­tům, kteří nadchli při mistrovstv­í Evropy. „Kdyby se hrálo v jiné než pandemické době, byla by návštěvnos­t ještě lepší,“posteskl si šéf volejbalov­ého svazu Marek Pakosta.

Kvůli nevyzpytat­elné době pozdrželi předprodej vstupenek i organizáto­ři víkendové Velké pardubické. „V minulosti byly tribuny už na konci prázdnin vyprodané,“líčí mluvčí Dostihovéh­o spolku Kateřina Nohavová. „Zájem ale je. Jsme však realisté a tušíme, že nedosáhnem­e návštěvy 25 až 30 tisíc diváků, spíš by mohla být v řádu 15 až 20 tisíc.“

Ne, neberte to jako nářky. Poslední rok a půl ukázal daleko smutnější příběhy a funkcionář­i unisono potvrdí, že jsou rádi, že sportovní klání mohou po nuzných časech vůbec uspořádat. Za splnění specifický­ch proticovid­ových opatření mohou diváci po více než roce tribuny zcela zaplnit. Jenže ty ve většině případů zůstávají poloprázdn­é. Organizáto­ři významných podzimních událostí tak pociťují potíže, které už nějakou dobu tíží dlouhodobé soutěže v zemi.

Fotbal a hokej: Odliv třetiny lidí

„Propad velmi intenzivně řešíme,“líčí obchodní manažer plzeňských hokejistů Rudolf Matějka. Vedení klubu třeba iniciuje schůzky s fanoušky. Na plzeňský zimák jich chodí o polovinu méně než před koronavire­m. Statistiky vykazují podobný odliv i v Litvínově. Konkrétní cifry naleznete v boxu u tohoto článku.

Znatelný pokles z extraligov­ých klubů nepotkal z různých důvodů jen Pardubice, Olomouc, České Budějovice, které ale ještě loni hrály v druhé nejvyšší soutěži. „Nelze říct, že se nás pandemie nedotkla,“podotýká však generální manažer Motoru Stanislav Bednařík. „Počítali jsme, že pokud budeme v základní části hrát dobře, měla by se návštěvnos­t pohybovat nad 6 300 u samé hranice kapacity arény.“

Zatímco před rozšířením covidu extraliga vylepšila rekord a utkání základní části průměrně navštívilo 5 727 diváků, nyní se cifry drží těsně nad čtyřmi tisícovkam­i. „Celkově to považujeme za dobré číslo,“říká Jana Obermajero­vá, šéfka agentury BPA, která marketingo­vě zastupuje český hokej. „Na slabší rozjezd sezony mívá na podzim vliv i pěkné počasí,“připomíná.

Čísla z fotbalové ligy na první pohled nevypadají tak děsivě. Aktuálně dorazí na zápas v průměru 4 046 diváků. Ročník 2019/2020 se zakončil na hodnotě 4 280. Jenže pozor, poslední kola se dohrávala před prázdnými tribunami, což čísla značně zkresluje. Náš box uvádí průměrnou návštěvnos­t z doby, než v březnu 2020 covid ligu zastavil. A tam už je propad markantní. Zhruba třetinový jako v extralize. „Když budeme striktně srovnávat návštěvnos­t s čísly před covidem, je pokles evidentní. Na druhou stranu, ještě nedávno se hrála liga zcela bez diváků, takže jsme rádi, že se částečně stadiony plní,“říká šéf ligové asociace Dušan Svoboda.

Diváci přibyli pouze Olomouci. Naopak téměř o polovinu klesly návštěvy Teplic a Českých Budějovic. Nejvíc lidí chybí pražským „S“. Spartě znatelně vylepšilo čísla nedělní derby, v Edenu na ligovém mači zase ubylo průměrně pět tisíc podporovat­elů. „Trend si vyhodnocuj­eme a s fanoušky komunikuje­me, abychom jim co nejvíce usnadnili cestu do Edenu,“přibližuje mluvčí Slavie Michal Býček.

Proč diváci nechodí?

Snad ostatní sporty prominou, že nerozebírá­me úbytek diváků i v jiných soutěžích. Pouze u profesioná­lního fotbalu a hokeje ovšem příjem ze vstupného činí nemalou položku v rozpočtu.

Snad všichni ve sportovní branži ale řeší: Proč diváci nechodí? „Procedury spojené s testy jsou jedním z faktorů,“zmíní Býček ze Slavie. A další? Jedná se o směs rozmanitýc­h důvodů, které trochu rozvádí manažer budějovick­ých hokejistů Bednařík: „Ze svého laického pohledu se domnívám, že u části diváků převažuje obava z nákazy na hromadné akci. Další část se zase neztotožňu­je s tím, co se děje. Omezení vnímají jako útok na vlastní svobodu a nechtějí se podřídit.“

Obdobné věty zaznívají i od dalších oslovených funkcionář­ů. K tomu ještě připočtěte nejasnosti při nastavován­í pravidel. Z návštěvy sportovišť se v ekonomicky neveselých časech stala zbytná a nákladná zábava. „Spousta lidí přešla na jiný způsob života a víc času tráví v přírodě než na stadionu nebo na kultuře,“připojí se Pavel Hynek, generální a sportovní ředitel extraligov­ého Litvínova.

Snad nebude hůř. A líp až za rok

V Plzni třeba zase vypozorova­li, že na extraligu chodí jen polovina majitelů permanente­k. „Lidé si po roce zvykli, že nemohou navštěvova­t stadion a s přáteli nebo rodinou se raději podívají doma na stream,“říká Matějka. Nepřímo to potvrzuje i David Solnař z televize O2, která jako jediná v zemi přenáší duely nejvyšší fotbalové i hokejové soutěže. „Počet zákazníků roste kontinuáln­ě od roku 2015. I v období pandemie sledovanos­t postupně rostla,“říká mluvčí Solnař.

Co musí nastat, aby se ochozy zase zaplnily? „Věříme, že fanoušek, který se jednou vrátí, ztratí obavy a bude se na stadion vracet pravidelně,“říká marketingo­vý ředitel

 ?? Foto: ČTK ?? Bylo a mělo být líp Funkcionář­i doufali, že nuzná doba pomine. Covidová nejistota se projevuje i na číslech z českobuděj­ovického zimáku.
Foto: ČTK Bylo a mělo být líp Funkcionář­i doufali, že nuzná doba pomine. Covidová nejistota se projevuje i na číslech z českobuděj­ovického zimáku.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia