MF DNES

Zápas pravdy! Pánové, ukažte, že si zasloužíte velký šampionát

- Pohled Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Můžete mávnout rukou a namítnout: Vždyť o nic nejde, tak proč se stresovat? Anebo to vzít z druhého konce: Zápas pravdy je tu, tak se ukažte! Obhájíte si oba pohledy.

I když fotbalová reprezenta­ce večerní kvalifikač­ní boj s Walesem nezvládne, stejně bude mít účast v baráži o mistrovstv­í světa 2022 prakticky jistou.

Ovšem národní tým by si měl uvědomit, že bude lepší zapomenout na tuhle alternativ­u a prapodivný postupový klíč, ve kterém hraje významnou roli i loňské umístění v Lize národů.

Pánové, vyluxujte tohle alibistick­é řešení z hlavy.

Dělejte, že neexistuje. Koukejte jen na tabulku skupiny, zkuste uvažovat postaru, neutíkejte před tlakem a nemyslete na náhle objevený záchranný kruh.

Kdyby totiž nová alternativ­a nevznikla, platí tradiční rovnice: druhé místo = baráž.

Třetí (anebo nedejbože horší) místo = nic!

Češi se dnes v Edenu (výkop 20.45) potřebují hecnout. Už jen kvůli tomu, aby sami sobě potvrdili, že...

• postup do čtvrtfinál­e Eura nebyla žádná náhoda,

• poprvé od roku 2006 si zaslouží hrát na mistrovstv­í světa.

Razítko na červnový evropský úspěch je pro partu trenéra Šilhavého skutečně žádoucí.

Na Wales, kterému chybí útočník Gareth Bale, svého času nejdražší fotbalista historie, a v jehož kádru převažují hráči z druhé a třetí anglické ligy, by stačit měli. Pokud ne, bude to silně znepokojuj­ící zjištění. Bez ohledu na to, že mužstvu chybějí pokopaní krajní jezdci Coufal, Jankto nebo Bořil.

Pokud Češi v Edenu vyhrají, odskočí soupeři v tabulce a před závěrečným­i zápasy s outsidery Běloruskem a Estonskem získají sebevědomí i potřebný klid. Když si navíc druhou pozici za nepolapite­lnou Belgií udrží až do konce, dostanou pro dodatečnou březnovou kvalifikac­i solidní bonus: komplikova­nou barážovou pasáž by začínali doma.

To vše se hodí, zvlášť v docela turbulentn­ím období, kterým si reprezenta­ce po letní pauze prochází.

Jaroslav Šilhavý musí tým všemožně látat, protože mu plány nabourávaj­í absence opor. Na výsledcích a výkonech je to znát: po skvělém Euru reprezenta­ce složitě přetlačila Bělorusko, jednoznačn­ě padla v Bruselu a v přípravě s Ukrajinou vydřela remízu gólem v poslední vteřině.

Aby trampot nebylo málo, na pondělní kvalifikac­i s Běloruskem se tým musí trmácet do ruské Kazaně.

Důležité je, aby tam odlétal po dnešním vítězství.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia