MF DNES

Dvanáct států Unie chce, aby Brusel platil hraniční ploty

-

Polsko, Litva a deset dalších zemí vesměs východního křídla Evropské unie včetně Česka požadují, aby evropský blok usnadnil stavbu hraničních bariér bránících ve vstupu migrantům.

Dopis Evropské komisi adresovaly před včerejším jednáním unijních ministrů vnitra v reakci na nápor běženců, které k polským a litevským hranicím nechal převážet běloruský autoritářs­ký vládce Alexandr Lukašenko.

EU by podle výzvy podepsané ministry vnitra měla financovat stavbu bariér ze společného rozpočtu.

Polsko a Litva začaly na svých hranicích stavět bariéry kvůli tomu, že tam běloruské úřady od léta svážejí tisíce běženců, které unijní státy nechtějí vpustit na své území. Na polské hranici platí kvůli tomu od začátku září výjimečný stav a Polsko se chystá stavět další ploty.

Lukašenko využívá uprchlíky k odvetě za sankce, které na něj EU uvalila za květnové vynucené přistání letadla s kritikem režimu na palubě.

Ministři vnitra měli včera na stole dopis 12 kolegů požadující unijní podporu bariér. „Toto legitimní opatření by mělo být jako prioritní záležitost nově a adekvátně financován­o z rozpočtu Evropské unie,“píše se ve výzvě.

Ministři navrhují, aby se jako dodatečné opatření začala oficiálně využívat stavba plotů, na niž mají země EU rozdílné pohledy. Vedle tří zmíněných států výzvu podepsalo Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko, Dánsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. Většina zemí západní Evropy se však vůči bariérám staví spíše kriticky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia