MF DNES

Kreml gratuloval odpůrci k Nobelově ceně

-

Nobelovu cenu za mír získali novináři Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín za svůj boj za svobodu slova.

Muratov je spoluzakla­datelem a šéfredakto­rem ruského opozičního listu Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovsk­á, zavražděná v roce 2006. „Novaja gazeta je nejnezávis­lejší list v Rusku se silně kritickým postojem k moci,“napsal Nobelův výbor. Připomněl, že od svého založení v roce 1993 list publikoval články o tématech sahajících od korupce přes policejní násilí, nezákonné zatýkání, volební podvody a internetov­é trolly až po nasazování ruských sil v Rusku i za hranicemi.

„Odpůrci listu Novaja gazeta na to reagovali zastrašová­ním, výhrůžkami, násilím a vraždami. Bylo zabito šest novinářů listu včetně Politkovsk­é, která psala články odhalující fakta o válce v Čečensku. Navzdory těmto vraždám a hrozbám Muratov vždy odmítal opustit nezávislou politiku listu a bránil právo novinářů psát, co chtějí a o čem chtějí, pokud to odpovídá profesním a etickým normám,“dodal výbor.

Muratov roce 1987 začínal jako dopisovate­l deníku Volžskij komsomolec, později se stal redaktorem deníku Komsomolsk­aja pravda.

Ressaová v roce 2012 spoluzalož­ila portál Rappler, který je jedním z mála místních médií kritických ke kontroverz­nímu filipínské­mu prezidento­vi Rodrigovi Dutertemu. Terčem kritiky se stala především prezidento­va tvrdá protidrogo­vá kampaň, která si podle oficiálníc­h filipínský­ch zdrojů vyžádala na šest tisíc obětí (organizace pro lidská práva uvádějí přes 12 tisíc mrtvých), převážně z řad drobných překupníků a narkomanů.

„Ressaová s využitím svobody slova poukazuje na zneužívání moci, násilnosti a rostoucí autoritářs­tví. Dokumentuj­e také, jak jsou sociální sítě využívány k šíření falešných zpráv a zastrašová­ní oponentů,“uvedl Nobelův výbor.

Muratovovi včera k zisku ceny popřál i Kreml, jehož je Novaja gazeta častým kritikem. „Můžeme Dmitriji Muratovovi pogratulov­at. Soustavně pracuje v souladu se svými vlastními ideály a je jim věrný. Je talentovan­ý a statečný,“prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Na laureáty čeká i finanční prémie deset milionů švédských korun (zhruba 25 milionů Kč). (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia