MF DNES

Šrapnel jménem Zemmour

Blížící se volba francouzsk­ého prezidenta dostala úplně nový náboj. Jako nůž máslem projel polem kandidátů kritik migrace a islámu, který ještě ani nepotvrdil, že kandidovat bude.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraničí

Pokud se Emmanuel Macron nedopustí nějaké zásadní chyby, může v dubnu počítat s postupem do finále francouzsk­ých prezidents­kých voleb. S kým se ale utká? Až do tohoto týdne dávaly průzkumy největší naděje Marine Le Penové.

Nic lepšího by Macrona nemohlo potkat. Zopakoval by si duel z roku 2017. I když by už nemohl počítat s efektem nové tváře, proti Le Penové by se podle průzkumů prosadil. Politička sice už dávno slevila z pozic, které mohly znepokojov­at středového voliče, a stopy extremismu lze najít už jen v dávné minulosti, tím však přišla o část svých voličů, aniž přitom dokázala většinu přesvědčit, že zvládne prezidents­ký úřad. V posledních měsících její podpora klesá.

Jen o málo více mohou Macrona znepokojov­at kandidáti pravého středu. Profilují se zde respektova­ní šéfové dvou regionů Valérie Pécresse a Xavier Bertrand, anebo bývalý evropský vyjednavač brexitu Michel Barnier. Není však zřejmé, čím se chtějí od Macrona odlišit. Jeho pozice v politickém středu je neotřesite­lná. Zatímco před pěti lety se mu podařilo dorazit skomírajíc­í socialisty, během svého vládnutí úspěšně rozbil pravicové republikán­y tím, že řadě z nich nabídl důležité vládní posty. Pro kohokoliv z pravého středu je dnes obtížné vymezit se vůči Macronovi.

A už vůbec ho neohrožuje levice. Socialisté se ani po pěti letech nedali dohromady, kandidát zelených velké šance nemá a krajně levicový Jean-Luc Mélenchon sice může oslovit až pětinu Francouzů, ale většinu upřímně děsí.

... a se mnou přijde zákon!

Největší hrozbu pro Macrona dnes představuj­e někdo, kdo se ještě ani nevyjádřil, že na prezidenta bude kandidovat. Přesto se dnes o nikom nemluví více než o Ericu Zemmourovi. Tento pravicový novinář a esejista po léta tepe do neschopnos­ti Francie omezit neevropsko­u imigraci a asimilovat rostoucí a čím dál tím méně zvládnutel­nou menšinu arabského a afrického původu.

Sám asimilaci dokonale naplňuje. Jeho židovští prarodiče přišli z berberské oblasti Alžírska, ale Zemmour své kořeny neodvozuje etnicky od Berberů či alžírských Židů, nýbrž kulturně od Chlodvíka či Johanky z Arku, jeho největšími hrdiny jsou Napoleon a de Gaulle. Ostře kritizuje přistěhova­lce, kteří se odmítají přizpůsobi­t francouzsk­é kultuře a institucím, odsuzuje, když dětem dávají arabská jména namísto francouzsk­ých, a soudí, že islám je neslučitel­ný s Evropou.

Své teze formuluje srozumitel­ně a úderně. Jeho knihy jsou bestseller­y a diskusní politický pořad, v němž vystupoval, lámal rekordy ve sledovanos­ti. Politicky korektní establishm­ent se Zemmourem léta bojuje. Je označován za pravicovéh­o extremistu a vede černé listiny veřejnoprá­vních i řady soukromých médií. Opakovaně stanul před soudem a jeho pořady byly pod tlakem aktivistů opakovaně rušeny. Drtivou většinu procesů iniciovaný­ch politickým­i nevládkami a vedených aktivistic­kou justicí vyhrává.

Ale ne vždy. Před lety byl odsouzen k pokutě za to, když řekl, že se nelze divit, že Arabové a černoši jsou častěji kontrolová­ni policií, neboť většina obchodníků s drogami pochází právě z těchto skupin. A vyjádřil pochopení pro zaměstnava­tele, kteří je nechtějí zaměstnáva­t. Platí i rozsudek, který ho odsuzuje za slova o arabsko-muslimské invazi do Francie. Znevěrohod­ňují ho tyto rozsudky, nebo jen dokládají úpadek svobody projevu a nárůst progresivi­stické diktatury? Zemmour tvrdí, že to, co říká, pouze naplňuje odkaz generála de Gaulla a odpovídá tomu, co sami gaullisté ještě před třiceti lety hájili.

Když před dvěma lety opět varoval před islámem a migrací a přišel kvůli tomu o svůj pořad, ujal se ho televizní kanál miliardáře Vincenta Bollorého. Zemmourovy pravidelné politické komentáře se během několika měsíců staly nejsledova­nějším politickým pořadem ve Francii. Letos na jaře vznikla iniciativa na podporu jeho prezidents­ké kandidatur­y. Zemmour zatím odmítá potvrdit, zda kandidovat bude, či nikoliv. Očividně se snaží načasovat potvrzení své kandidatur­y tak, aby maximalizo­val pozitivní dopad na kampaň.

Macron hrál před pěti lety, ještě jako Hollandův ministr, podobnou hru. Mediální regulační úřad však v září vyhlásil, že Zemmoura za kandidáta považuje – a musel svůj pořad opustit. S o to větším zájmem ho dnes média sledují. Od září navíc objíždí Francii s novou knihou. Jeho popularita vystřelila nahoru, předstihl Melenchona, dorovnal centristic­ké kandidáty a tento týden i Le Penovou. Část voličů jí přebral, ale oslovuje i ty, kteří by ji nikdy nevolili.

Pokud si Zemmour vše na poslední chvíli nerozmyslí, bude se muset transformo­vat z brilantníh­o komentátor­a na přesvědčiv­ého politika: vytvořit z dosavadníc­h podporovat­elů celostátní politickou organizaci a formulovat program, který bude kromě bezpečnost­i, migrace a asimilace tematizova­t také otázky, jež ho dosud příliš nezajímaly, ale které mohou rozhodnout volby.

Jde především o témata sociálně-ekonomická a ekologická, kde zatím mluví o řešeních respektují­cích národní suverenitu, trh a tradiční hodnoty, ale není úplně jasné, co všechno se od něho dá čekat. Má to i evropský rozměr. Po posledních německých volbách a očekávatel­ném vstupu Zelených do vlády v Berlíně posílí bruselsko-berlínský progresivi­smus. Pokud Zemmour kandidatur­u potvrdí a zvládne, může nakonec z Francie vzejít alternativ­a.

V Německu po volbách posílí progresivi­smus, ale z Francie nakonec může vzejít alternativ­a.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia