MF DNES

Na pomoc přírodě: farma s nosatci

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Před poslední cestou do Kamerunu jsem si mezi jiným poznamenal, že bychom měli zjistit víc o larvách nosatců a o jejich produkci. Před časem jsem tady o nich psal: na prst tlusté a až jako dva články ukazováku dlouhé larvy nosatce druhu Rhynchopho­rus phoenicis jsou v některých regionech Kamerunu oblíbenou pochoutkou. Okusil jsem je už vícekrát a nyní mě zajímalo, jestli jejich chov nemůže být zajímavý i z hlediska ochrany přírody.

Ve střední Africe je ohromným problémem ochrany přírody lov, potažmo pytláctví. Maso divokých zvířat, bushmeat, zůstává velmi oblíbené snad ve všech společensk­ých vrstvách. Krom toho pro určitou část obyvatel představuj­e významný příjem. Jenže jak spotřebu bushmeatu, tudíž i nelegální lov omezit? Třemi způsoby:

1. Vymáháním zákonů. 2. Vzdělávání­m.

3. Nabídkou alternativ­ních zdrojů obživy. Drobným příspěvkem k uvedenému třetímu bodu by mohl být chov nosatců Rhynchopho­rus phoenicis. V posledních letech se o něj pokouší lesník a entomolog Fogoh John Muafor. Jeho nosatčí larvy dokonce v Yaoundé nabízí ve speciální úpravě známý šéfkuchař Émile Engoulou.

Johna jsme do našeho auta naložili kus za Yaoundé a jeli s ním k rodině, která chov nosatců pod jeho vedením provozuje. Cestou jsme míjeli děti, které u silnice nabízely v lese sesbírané nosatčí larvy, a John mi vysvětlova­l, že když je vesničané získávají v přírodě, alarmující­m způsobem ničí porosty hlavní živné rostliny – palmy rafie. Vesničanům totiž většinou již nestačí larvy nosatců jenom hledat; ale cíleně rafie kácejí a poté z nich larvy vybírají. To je pochopitel­ně vysoce neefektivn­í. Naproti tomu, když se rafie použije pro umělý chov jako v Johnově projektu, je výnos asi desetkrát vyšší. I tak by ale bylo záhodno si rafie pro potřebu produkčníh­o chovu speciálně pěstovat.

Když jsme dorazili na místo, John nám s hrdostí předvedl nosatčí farmu. V dřevěném objektu, vlastně malé hale, se na dřevěných lavicích nacházejí dlouhé řady plastových přepravek zakrytých víky a v nich larvy různých velikostí hodují na kusech rafie. Většina se jich po třech týdnech, kdy dorostou do přiměřené velikosti, prodá ke konzumaci a jenom nemnohé se nechají zakuklit pro pokračován­í chovu. Farma dnes živí početnou rodinu – a John již vymýšlí, jak larvy dostávat ještě lépe na trh, mimo jiné, jak je konzervova­t. Jeho práce a hlavně její výsledky na mne udělaly velký dojem. Proto jsme se rozhodli Johnovo snažení podpořit alespoň tak, že jsme zafinancov­ali nákup motocyklu, který usnadní přepravu vyprodukov­aných larev k zákazníkům.

Na farmě jsme larvy z její produkce pochopitel­ně i ochutnali. V pikantní úpravě byly opravdu vynikající! Jen ty hlavy s velkými kusadly trochu křupaly.

 ?? Foto: Miroslav Bobek ??
Foto: Miroslav Bobek
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia