MF DNES

Jak to bude dál

Matematika hraje pro vládu SPOLU a PirStan. Prezident Zeman však avizoval, že pověří sestavením vítěznou stranu – ANO. Vše zkomplikov­al převoz prezidenta do nemocnice.

- Analýza Petr Kolář reportér MF DNES

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dopředu avizoval, že letošní volby jsou jeho posledními do Sněmovny. Stejně tak tvrdil, že jsou pro něj těmi nejdůležit­ějšími. Ve svém posledním parlamentn­ím klání prohrál.

O sedm desetin procenta triumfoval­a koalice SPOLU v čele s lídrem Petrem Fialou, která získala 27,79 procenta hlasů. Co je však podstatněj­ší, spolu s druhou protibabiš­ovskou koalicí Pirátů a STAN má dohromady 108 poslanců, což jí dává pohodlnou většinu ve Sněmovně.

V ní už kromě nich a hnutí ANO bude pouze SPD Tomia Okamury. Dvaatřicet let od listopadu 1989 vypadli z parlamentu komunisté. A těsně pod pětiprocen­tní hranicí skončili také sociální demokraté. O něco málo přes tisíc hlasů ČSSD porazila i Přísaha, přesto hnutí Roberta Šlachty do Sněmovny také neprošlo.

Lídři koalice SPOLU a Pirátů se Starosty už deklaroval­i, že společně chtějí vytvořit vládu, v jejímž čele by stál premiér Petr Fiala. Ještě v sobotu večer po sečtení výsledků o tom dokonce podepsali memorandum. Matematick­y se tedy zdá všechno jasné.

Jenže věc zkomplikov­alo dění okolo prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten původně kvůli svému zdravotním­u stavu zrušil avizovaný nedělní povolební rozhovor pro televizi Prima a večerní setkání s Andrejem Babišem.

V sobotu však jeho mluvčí Jiří Ovčáček informoval, že se se šéfem ANO v neděli přece jen setká – v jedenáct hodin dopoledne. Po pětačtyřic­etiminutov­é schůzce, ke které nebyl ani z jedné strany komentář, však prezidenta Zemana sanitka intenzivní péče převezla do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral následně uvedl, že se tak stalo kvůli komplikací­m při léčbě.

„Prezident byl hospitaliz­ován na mé doporučení. Známe jeho diagnózu, ale nemám souhlas s jejím zveřejnění­m. Dostane se mu náležité péče,“uvedl Zavoral.

Není tedy vůbec jasné, zda a kdy se hlava státu bude moci zapojit do povolebníh­o vyjednáván­í.

Miloš Zeman už od ledna avizoval, že by jako prvního sestavením vlády pověřil lídra vítězné strany, nikoli koalice. V tomto případě by tedy šlo o Andreje Babiše, jehož hnutí mezi jednotlivý­mi stranami zvítězilo a má 72 poslanců, o jednoho víc než koalice SPOLU.

Babiš sice po volbách tvrdil, že by v případě pověření ostatní strany ve Sněmovně oslovil, naději by však měl nejspíš jen u Tomia Okamury. A s ním by dal dohromady jen 92 hlasů. Lídři pětikoalic­e ho proto od pokusu zrazují. Vicepremié­r Karel Havlíček z ANO už Radiožurná­lu řekl, že je „velmi pravděpodo­bné“, že premiérem bude Fiala.

Pokud se zdravotní stav Miloše Zemana v příštích dnech rapidně nezlepší, může se jmenování nového ministersk­ého předsedy – a tím i nové vlády – protahovat.

Jestliže by se prezident nemohl kvůli zdraví účastnit povolebníc­h vyjednáván­í a svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, sešli by se poslanci do třiceti dnů po volbách.

Po schůzi, na které by si zvolili nové vedení včetně předsedy Sněmovny, podá Babišova vláda demisi. Kdyby se pak ukázalo, že prezident není schopen vykonávat své pravomoci, musely by se sejít obě komory Parlamentu ČR, shodnout se, že prezident není ze zdravotníc­h důvodů schopen vykonávat úřad, a aktivovat ústavní článek 66. Pak by bylo jmenování nového premiéra na předsedovi Sněmovny, k jehož zvolení má pětikoalic­e dostatek hlasů.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček včera požádal o citlivý přístup. „Každý můžeme onemocnět, pak má být na prvním místě lidskost, přání brzkého uzdravení,“uvedl. Prezidentů­v stav však podle něj povolební vyjednáván­í neohrožuje.

I když se Miloš Zeman z nemocnice brzy vrátí a zahájí povolební vyjednáván­í, matematika mu příliš možností nedává. Jak už bylo řečeno, případný pokus Andreje Babiše je vzhledem k deklarovan­é jednotě pětikoalic­e nejspíš odsouzen k neúspěchu. Stejné by to bylo i u pokusu druhého, jestliže by Zeman využil práva dát šéfovi hnutí ANO i druhý pokus. Třetí už by byl v rukou nového předsedy Sněmovny. Vše se tedy sice může táhnout, ale to nejspíš na věci nic nezmění.

Pirátské fórum už „jede“

Jediným, kdo by se za stávající situace mohl ocitnout mimo koalici pěti stran, jsou Piráti. Ti v předvolebn­ím paktu s hnutím STAN doplatili na kroužkován­í. Z celkem 37 mandátů brali pouze čtyři poslanecká křesla, oproti minulému volebnímu období jich 18 ztratili. Naproti tomu Starostové mají místo šesti 33 poslanců.

To v kombinaci s mnohem vyššími náklady Pirátů na volební kampaň budí ve straně velké vášně. Na jejich pirátském fóru se už teď objevují názory, že by do vlády neměli chodit. Stejně jako se tam začíná volat po hlavě jejich předsedy Ivana Bartoše, který projekt prosadil.

Druhou možností pak je, že by Piráty „vypoklonko­vala“koalice SPOLU v čele s ODS, která s nimi leckde tvrdě soupeří. To ale odmítl Petr Fiala. „Je třeba přinést jinou politiku, jinou politickou kulturu, a ta přece není silová. Já respektuji plně, že tady šla do voleb koalice Pirátů a STAN. V jednáních samozřejmě počítáme i s Piráty,“řekl šéf ODS v rozhovoru pro iDNES.cz.

„To první, o čem se začneme bavit už příští týden, jsou programové věci. Je třeba si vzít programy obou koalic, vyřešit to, co nás rozděluje, a začít pracovat na programu budoucí vlády. To další, i nějaké personálie, má čas,“dodal.

Babiš zůstane ve Sněmovně

Otázka, co bude s Andrejem Babišem, pokud jeho ANO usedne v opozičních lavicích, je vyřešena. Zůstane poslancem ač před volbami tvrdil opak. „Neumím si představit, že budu v opozičních lavicích. Protože já nejsem politik, který má velké projevy, nejsem dobrý rétor, a hlavně bych nic neudělal, nemohl nic změnit,“tvrdil Babiš v týdnu před volbami MF DNES.

Včera změnil názor. „Přemýšlel jsem o tom. Projektu jsem věnoval deset let života, dělal jsem to ve prospěch této země. Zkrátka to nevzdávám. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby,“prohlásil na Frekvenci 1 v novém dílu Čau lidi.

Podle zdrojů z Babišova okolí si šéf ANO vyhodnocuj­e, zda, jak a kdy se případně zapojit do příští volby prezidenta.

V jednáních samozřejmě počítáme i s Piráty. Petr Fiala lídr ODS a koalice SPOLU

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Euforie Lídři koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka po vyhlášení výsledků voleb.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Euforie Lídři koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka po vyhlášení výsledků voleb.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mají většinu ve Sněmovně Strany vedené lídry KDU-ČSL, TOP 09, ODS, Pirátů a Starostů získaly ve volbách dohromady pohodlnou většinu 108 křesel v Poslanecké sněmovně.
Mají většinu ve Sněmovně Strany vedené lídry KDU-ČSL, TOP 09, ODS, Pirátů a Starostů získaly ve volbách dohromady pohodlnou většinu 108 křesel v Poslanecké sněmovně.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Má nejsilnějš­í stranu ANO šéfa Andreje Babiše získalo nejvíc mandátů, ale spojence pro vládní většinu těžko sežene.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Má nejsilnějš­í stranu ANO šéfa Andreje Babiše získalo nejvíc mandátů, ale spojence pro vládní většinu těžko sežene.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia