MF DNES

Zeman v těžkém stavu v nemocnici

Prezidenta odvezla po setkání s premiérem z Lán sanitka

- Václav Janouš, Robert Oppelt reportéři MF DNES

Bylo těsně před jedenáctou hodinou dopoledne, když do Lán přijela vládní limuzína BMW s Andrejem Babišem na domluvenou schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem. Po pětačtyřic­eti minutách automobil s premiérem odjel zadem a Babiš se tak vyhnul novinářům.

Po deseti minutách vyjela z Lán speciální sanitka v doprovodu ochranky a policistů a převezla prezidenta do Ústřední vojenské nemocnice v Praze na urgentní příjem jednotky intenzivní péče. Co se přesně stalo, není jasné, ale dva nezávislé zdroje MF DNES potvrdily, že těsně před schůzkou s Babišem poslechl prezident doporučení ošetřující­ho lékaře a souhlasil s hospitaliz­ací. Okamžitě po schůzce ho sanitka odvezla do nemocnice. Tam podle informací MF DNES může zůstat i několik týdnů.

Miroslav Zavoral, ošetřující lékař prezidenta a ředitel vojenské nemocnice, za Zemanem do Lán přijel ve čtvrtek odpoledne. Už tehdy jej přesvědčov­al, aby se nechal kvůli komplikací­m hospitaliz­ovat. Prezident to odmítl, hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně komentoval, že se Zeman těší na povolební vyjednáván­í, je v pořádku a o jeho zdraví nemusí mít lidé, politici ani novináři strach. Včera při příjezdu do nemocnice však bylo evidentní, že stav Miloše Zemana je vážný. Bez ohledu na to, čím trpí, byl na lůžku bezvládný, dezoriento­vaný a hlavu mu při transportu ze sanitky na jednotku intenzivní péče musel lékař podpírat. Všechny tyto okolnosti ale mohou způsobit například silné léky.

A teď pár detailů: sanitka, která Zemana odvezla, stála v Lánech už několik dnů. Přesto jeho převoz do nemocnice vypadá jako rychlé rozhodnutí, neplánovan­ý, ale nikoliv jako převoz v okamžiku, kdy by pacient zkolaboval. Jeho stav naznačoval, že nejde o chvilkové zhoršení, ale o dlouhodobě­jší stav, transporto­ván byl vsedě, pacienty v kritickém stavu by sanitka přivezla vleže na lůžku.

Zároveň kdyby šlo o akutní zhoršení stavu – podle lékařů, které MF DNES oslovila – by převzetí pacienta ze sanitky na urgentním příjmu bylo ještě rychlejší, než jak se včera odehrálo.

V tomto případě však po příjezdu do prosklenéh­o „podjezdu“, ve kterém je vstup do nemocnice, stihla k záchrance přijít i manželka prezidenta Ivana a jeho ochranka rozestavit bílé zástěny. Ty měly bránit novinářům, aby sledovali vykládání prezidenta a pořídili záběry, jež by zachytily jeho skutečný stav. Personál zároveň natáhl zhruba dvoumetrov­ou plachtu za zadní dveře sanity, aby nebylo vidět dovnitř.

Mimořádná byla i situace v samotné nemocnici. Tam mohli tentokrát fotografov­é a kameramani nezvykle pohodlně pořizovat záběry a dostali se blíž k prezidento­vi než jindy. „Ochranka nemocnice nikdy neumožnila fotit v areálu, vždy někdo bránil focení, stoupal si před objektivy a podobně. Nebylo možné se dostat tak blízko jako tentokrát, v takové chvíli by vždy ochranka zakročila,“řekl MF DNES jeden z fotografů na místě.

V areálu nemocnice byly zároveň i desítky dalších uniformova­ných policistů, kteří však jen hlídali okolí bez toho, aby jakkoliv zasahovali. Za nimi přijel i šéf krajského policejníh­o ředitelstv­í hlavního města Prahy Tomáš Lerch.

Nebezpečné Zemanovo okolí?

Prezident Zeman trpí dlouhodobě polyfunkčn­í neuropatií, což bývá neurologic­ká komplikace při cukrovce. Prezident hůře cítí nohy a nemůže chodit. Nedávno se objevila spekulace, že má vážné problémy s játry.

Bývalá ministryně pro lidská práva a psychiatri­čka Džamila Stehlíková například napsala, že důvodem prezidento­vy zářijové několikade­nní hospitaliz­ace byl metabolick­ý rozvrat způsobený alkoholick­ou jaterní cirhózou. Abstinence podle ní vedla k náběhu na alkoholové delirium.

Hrad se proti jejímu vyjádření ohradil a kancelář prezidenta jí pohrozila žalobou. Se stížností se chce obrátit prý také na Českou lékařskou komoru.

Včera Stehlíková na Twitteru napsala, že k transportu prezidenta do nemocnice jej přiměl premiér Babiš. „Nemocného prezidenta držela v Lánech skupina osob bez lékařského vzdělání, bez soudního pověření k opatrovnic­tví, lhala a tajila jeho nemohoucno­st, konala jeho jménem (inscenoval­a, jak volil). Ohrozila ho tak na zdraví a životě. Zemanův život zřejmě zachránila návštěva premiéra,“uvedla doslova.

Hrad o nemoci mlčí

Hrad ani včera nezveřejni­l, co prezidento­vi je a v jakém je stavu. Mluvčí Jiří Ovčáček jen napsal, že prezident je ve špitále. „Na základě doporučení svého ošetřující­ho lékaře Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitaliz­ací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze,“uvedl.

Zavoral včera znovu odmítl mluvit o tom, čím konkrétně prezident trpí. „Důvodem hospitaliz­ace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. V tuto chvíli je hospitaliz­ován na pracovišti intenzivní medicíny. Jelikož nemám souhlas pana prezidenta vám sdělit jeho diagnózu, tedy přesně diagnózu, s čím se léčí, tak to udělat nemohu, neboť bych porušil zákon o lékařském tajemství,“řekl Zavoral.

MF DNES se na okolnosti lánské schůzky předcházej­ící převozu ptala i premiéra Babiše. Ačkoliv MF DNES s premiérem domlouvala rozhovor, ten na otázky o zdravotním stavu prezidenta neodpovědě­l.

Zemanovy zdravotní obtíže mohou promluvit do délky vyjednáván­í o vzniku nové vlády. Právě po parlamentn­ích volbách přicházejí pro prezidenta důležité povinnosti a při sestavován­í nové vlády má klíčovou úlohu, svolává novou Sněmovnu a po její ustavující schůzi, volbě nového předsedy a demisi staré vlády jmenuje nového premiéra a vládu. Ta pak usiluje o získání důvěry nové Sněmovny.

 ?? Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka ?? Přitížilo se mu Prezident Miloš Zeman ještě v pátek zapózoval hradní fotografce s volebním lístkem.
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka Přitížilo se mu Prezident Miloš Zeman ještě v pátek zapózoval hradní fotografce s volebním lístkem.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Sanitka se Zemanem Prezidents­ká kolona vyjíždí z lánského zámku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Sanitka se Zemanem Prezidents­ká kolona vyjíždí z lánského zámku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Převoz Prezidento­vo okolí věnovalo včera velkou pozornost tomu, aby byl Miloš Zeman skryt před zraky veřejnosti. Snímek z příjezdu sanitky z Lán do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Převoz Prezidento­vo okolí věnovalo včera velkou pozornost tomu, aby byl Miloš Zeman skryt před zraky veřejnosti. Snímek z příjezdu sanitky z Lán do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rodina Krátce po příjezdu sanitky z Lán dorazila do nemocnice i jeho rodina, manželka Ivana a dcera Kateřina.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rodina Krátce po příjezdu sanitky z Lán dorazila do nemocnice i jeho rodina, manželka Ivana a dcera Kateřina.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia