MF DNES

Velký comeback ODS: Benda může být poslancem 30 let

-

Po osmi letech v opozici má ODS opět velkou šanci „vstoupit hlavním vchodem do Strakovy akademie“a opět obsadit post českého premiéra.

Strana, kterou po řadě skandálů čekalo osm let v opozici, teď zažívá svůj velký comeback.

Zapomenuta je doba, kdy právě v předčasnýc­h volbách 2013 strana získala necelých osm procent a její budoucnost byla nejistá. Teď je vše jinak. Její předseda Petr Fiala je lídrem koalice SPOLU a kandidátem vítězné koalice na předsedu vlády. „Změna je tady, my jsme ji slíbili, my ji uděláme,“řekl Fiala po oznámení výsledků voleb. „Změna“byla také hlavním heslem kampaně, kterou SPOLU před volbami vedla. Koalice vyhrála volby a SPOLU s Piráty a STAN bude mít ve Sněmovně 108 křesel. „Je to tak silný mandát, že i prezident k tomu bude muset přihlížet,“odvětil Fiala na dotaz, jak bude přesvědčov­at prezidenta, aby dal dosavadní opozici šanci sestavit vládu.

Strana v rámci koalice obhájila 25 mandátů a získala devět nových. V barvách ODS tak usedne ve Sněmovně například Marek Benda, který je nejdéle sloužícím poslancem. S krátkou přestávkou je jím od roku 1993. Dalším veteránem ve Sněmovně je bývalý ministr dopravy a zemědělstv­í Petr Bendl, uspěl i další exministr, Pavel Blažek.

Uspěly i další známé tváře strany, třeba předsedkyn­ě výboru pro obranu Jana Černochová, lékař a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. Nováčkem je Zdenka Němečková Crkvenjaš. Ta byla šéfkou lékařského týmu, který pečoval o popálenou Natálku. Dítě zranili útočníci při žhářském útoku ve Vítkově v roce 2009. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia