MF DNES

Hayato Okamura: Moje příjmení není důležité

- — Terezie Wasserbaue­rová

Kroužkován­í voličů v Praze dostalo Hayata Okamuru (KDU-ČSL) do Sněmovny. Potká se zde s bratrem Tomiem, proti kterému se často v kampani vymezoval. Předseda SPD míní, že jeho bratr Hayato neměl jiné téma než jím argumentov­at, protože Tomio proslavil příjmení Okamura. „Lidé ocenili moje postoje, ne příjmení,“namítá Hayato Okamura.

Na ustanovují­cí schůzi Poslanecké sněmovny se sedí podle abecedy, s bratrem Tomiem Okamurou tedy budete sedět vedle sebe. Jaké pro vás to shledání bude?

Samozřejmě mi to vůbec nevadí. Jsem dospělý člověk, byl jsem zvolen voliči s velkou důvěrou. Takže vedle koho budu sedět, je pro mě úplně vedlejší. Že je to shodou okolností můj bratr, je jen taková zajímavost.

Jaké mezi vámi nyní panují vztahy? Gratuloval vám k získání mandátu?

Ne, ani já jsem mu negratulov­al. Ale určitě spolu budeme mluvit.

Neplánujet­e se s bratrem usmířit, když teď budete spolu kolegové ve Sněmovně?

Já jsem byl zvolen s posláním sloužit lidem v Praze, v celé naší zemi a s mezinárodn­ím přesahem. Je to odpovědná funkce, kterou jsem přijal s pokorou. Jdu do toho a rodinné záležitost­i nemají v této veřejné službě místo.

Váš bratr řekl k vašemu úspěchu, že se proti němu vymezujete, protože to on proslavil příjmení Okamura. Myslíte si, že vám příjmení pomohlo?

Určitě to není mým příjmením. Že jsme rodní bratři, kteří mají tím pádem stejné příjmení, to je shoda okolností. Život píše různé příběhy a ten náš není ani první, ani poslední. Není to vůbec důležité.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia