MF DNES

„Zůstali jsme tady osamoceni“

SPD svoji účast ve Sněmovně obhájila s přehledem, diktovat podmínky si však nemůže.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Tomio Okamura může být hodně naštvaný. Hlavně na lidi, které před čtyřmi lety vytáhl přes své uskupení Svoboda a přímá demokracie (SPD) do politiky a se kterými se během čtyř let rozešel. Ti, co utekli a kandidoval­i za jiné strany a hnutí, ho totiž připravili o část voličů. A nebýt jich, byl by tak výsledek SPD ve volbách vyšší než 9,5 procenta hlasů.

„Roztříštěn­í vlasteneck­é fronty a tříštění sil na vlasteneck­é scéně nám ubralo voliče. Jsme ve Sněmovně

osamoceni s naším vlasteneck­ým a euroskepti­ckým programem. Ukázalo se, že kdo odešel z SPD, neuspěl, propadl a je to jeho politický konec,“řekl Tomio Okamura s odkazem na neúspěch například Lubomíra Volného a jeho Volného bloku, který se do Sněmovny nedostal.

SPD získalo ve Sněmovně dvacet křesel, v minulých volbách mělo dvaadvacet poslanců. Zajímavost­í je, že jedinou zemí, kde Češi žijící v zahraničí drtivě volili a SPD to vyhrálo, byl Kuvajt.

Ani tak to ale po volbách ve štábu SPD nebylo žádné velké slavení. Před hotelem Duo na okraji Prahy a výpadovce na Teplice nebyly žádné vozy s vlajkami nebo polepené předvolebn­í agitací, ve štábu bylo jen nejužší vedení strany. „Očekáváme patnáct až sedmnáct procent,“říkal ještě na začátku sčítání volebních výsledků Jaroslav Foldyna, bývalý místopředs­eda ČSSD, který loni v únoru vystoupil ze strany a následně vstoupil do Okamurova SPD, a tím se zachránil, protože ČSSD se nyní do Sněmovny vůbec nedostala.

Řadoví členové většinou očekávali, že výsledek bude okolo patnácti procent. Z necelých deseti procent jsou proto zklamaní. „Čekali jsme víc, doplatili jsme na to, jak se naše základny štěpily, jaké byly v některých regionech dohady a neshody. Místo aby se vlasteneck­á fronta sjednotila, tak se rozmělnila a spousta hlasů propadla. Přitom všichni jsme měli podobný program, část stran nás jen okopíroval­a,“řekl jeden z členů SPD.

Tomio Okamura nyní moc dobře ví, že příliš podmínek si diktovat nemůže, protože proti němu stojí dvě koalice, které spolu chtějí vládu sestavit. Přesto hned po vyhlášení výsledků voleb odhadoval, že jako první bude jednat ANO Andreje Babiše s koalicí Spolu.

„Sněmovna bude díky pětikoalic­i roztříštěn­á a v tom cítím prostor pro vyjednáván­í o programu SPD.

Tříštění sil na vlasteneck­é scéně nám ubralo voliče.

Jsme připraveni postupně jednat se všemi, na úvod o tom, jaké bude složení Sněmovny a jak bude fungovat,“řekl Okamura.

Jeho poslanci se poprvé mají sejít zítra.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia