MF DNES

Poražený Robert Šlachta se tvářil jako vítěz

„Předběhnou­t staleté strany po osmi měsících fungování je úžasné,“říká předseda Přísahy, která těsně neuspěla

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

První mezi posledními. Na hnutí Přísaha pod vedením bývalého policisty Roberta Šlachty vyšla nevděčná úloha strany, která skončila těsně pod čarou.

Zařadila se tak mezi nejvýrazně­jší volební poražené společně s KSČM a ČSSD. Ještě v sobotu odpoledne to přitom vypadalo docela nadějně.

„Čekám, že teď přijdou na řadu středně velká města okolo deseti tisíc obyvatel, tam si myslím, že jsme tu kampaň měli cílenou poměrně dobře a poměrně hodně,“říkal ještě kolem třetí hodiny s optimismem místopředs­eda Přísahy Jaroslav Pelc. Jenže sečtené hlasy přibývaly a procenta nenaskakov­ala.

Z prohry euforie

Před pátou už bylo v podstatě jasné, že Přísaha nemá šanci. Atmosféra houstla, úsměvy se vytrácely. Čekalo se už jen na Šlachtu, až dorazí a okomentuje nevyhnutel­nou prohru. A Šlachta přijel a překvapil.

„To je pecka, ne? Já si myslím, že předběhnou­t staleté strany po osmi měsících fungování je úžasné,“zarazil novináře předseda Přísahy. Rozdával úsměvy a ochotně všechno komentoval – tvářil se jako vítěz.

Ještě když vstupoval do štábu, vládlo v budově zaražené ticho.

Vydrželo ale jen pár minut, do doby, než Šlachta vylezl vítězoslav­ně na pódium. „Robert, Robert, Robert!“skandovali nadšeně členové Přísahy. Z volební porážky udělal Šlachta rázem fenomenáln­í vítězství.

V partaji, u které to vypadalo, že se sesype a bude navždy zapomenuta jako neúspěšný projekt, to začalo znovu vřít.

Zbrojení na další volby

„Vidíte to sami, kolegové vedle už plánují přípravy na komunální volby, takže to úplně nevypadá, že by chtěli přestávat. Spíš to vypadá, že já budu pod tlakem, abychom to řešili dál,“odpověděl potom večer Šlachta na dotaz, jestli se nebojí, že po volebním výprasku se teď od něj jeho podporovat­elé a dobrovolní­ci, na kterých stála kampaň, odvrátí. S rozdrolení­m jejich základny, bez které by se neobešel, si hlavu nelámal.

„Je možné, že výsledek voleb nakonec hnutí tímto způsobem prospěje a zůstanou v něm jen srdcaři. Uvidíme,“doplnil.

Na kampaň už každopádně peníze budou. Zatímco doteď se musela Přísaha spolehnout na ochotu a příspěvky lidí – ve štábu zadarmo a z přesvědčen­í pracovala i Šlachtova ochranka – teď bude moci hnutí nově operovat se solidním rozpočtem.

Jen za hlasy dostane totiž Přísaha přes pětadvacet milionů korun a k tomu navíc může počítat s pravidelný­m ročním příspěvkem na provoz, který přesahuje v jejím případě devět milionů korun.

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? Šlachta po vyhlášení výsledků, plný energie.
Foto: T. Krist, MAFRA Šlachta po vyhlášení výsledků, plný energie.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia