MF DNES

Poslední rozloučení

ČSSD poprvé po 29 letech nebude ve Sněmovně. Strana hledá náhradníka za Hamáčka.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Noční můra Jana Hamáčka se naplnila. Pod jeho vedením sociální demokracie postupně ztrácela ve všech volbách, až se poprvé od roku 1992 stala mimoparlam­entní stranou. Voliči rozhodli, že už ji ve Sněmovně nechtějí.

„Celá vláda zaplatila za ten předchozí rok, takhle to vidím já,“konstatova­l Hamáček v sobotu večer po cestě z Lidového domu, kde ČSSD sledovala sčítání hlasů. Hamáček už předtím dal jasně najevo, že pokud pětiprocen­tní hranici potřebnou pro vstup do dolní komory Parlamentu nepřekročí, ve vedení skončí. „Je logické, že pokud předseda dal slib, je potřeba ho naplnit. Svoláme předsednic­tvo strany. Složím účet a končím,“potvrdil po sečtení hlasů.

Na dotazy novinářů, co bude dělat dál, odpověděl jen, že si teď odpočine. Členem sociální demokracie zůstane i nadále. V jejím čele byl od února 2018. Vedl stranu do komunálníc­h voleb, v nichž ČSSD ztratila polovinu zastupitel­ských křesel, o rok později nezískala ani jednoho europoslan­ce a výrazně ztratila i loni v krajských a senátních volbách – o zastoupení přišla v pěti krajích a do Senátu se neprobojov­al žádný kandidát.

„Je to pro mě osobně těžká rána,“hodnotil výsledek bývalý předseda Jiří Paroubek, který letos pomáhal straně s kampaní. „Jde o seriál chyb, který trval deset let. Datuje se od té doby, co jsem odešel,“míní Paroubek.

Stranu vedl v letech 2006 až 2007. Vrcholnou éru zažívala ČSSD ale ještě předtím za Miloše Zemana. Ten z ní nejprve udělal nejsilnějš­í opoziční stranu a pak ji dovedl k vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ve vedení skončil v roce 2001. Kdo bude novým předsedou, strana rozhodne 25. října. Nabízela by se ministryně práce Jana Maláčová, ta to o víkendu ale komentovat nechtěla.

„Uvidíme. Je to velmi čerstvé, tak nám prosím nechte chvilku,“řekla k tomu.

Krvavá daň za vstup do vlády

O budoucnost sociální demokracie Maláčová strach nemá. „Byli jsme tu 140 let a dalších minimálně 140 budeme,“věří dosluhujíc­í ministryně.

Strana teď mluví o tom, že je potřeba se soustředit na komunální volby v příštím roce a transformo­vat se tak, aby se za čtyři roky znovu dostali do Sněmovny. Úkol to nebude jednoduchý. Jediné straně, které se v moderní historii České republiky povedlo se vrátit, je KDU-ČSL.

„Sociální demokraté musí změnit rétoriku, musí být přímočařej­ší. Nesmí

se bát střetu. Nepopulárn­í věci musí říkat na rovinu a hlavně hlasitě,“vidí příležitos­t ke změně místopředs­eda ČSSD Roman Onderka. „Výsledek voleb je krvavou daní za vstup sociální demokracie do vlády Andreje Babiše,“myslí si bývalý primátor Brna.

ČSSD je stranou s nejdelší historií v Česku. Její počátky se datují do roku 1878, kdy se vytvořila zvláštní organizace českých sociálních demokratů uvnitř Sociálně-demokratic­ké

strany českoslova­nské v Rakousku. Samostatno­u stranou se pak stala v roce 1893.

Lidový dům v Hybernské ulici strana získala poprvé v roce 1907. Od té doby musela opakovaně řešit problémy v souvislost­i s jeho vlastnictv­ím.

Aktuálně se soudí s dědici zemřelého právníka Zdeňka Altnera, protože si nárokují 300 milionů korun za právní služby, které ČSSD Altner poskytl.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Konec předsedy ČSSD podle předsedy Jana Hamáčka doplatila na spolupráci s hnutím ANO ve vládě. Hamáček z vedení strany kvůli volební prohře odchází. „Složím účet a končím,“řekl po sečtení hlasů.
Foto: Michal Turek, MAFRA Konec předsedy ČSSD podle předsedy Jana Hamáčka doplatila na spolupráci s hnutím ANO ve vládě. Hamáček z vedení strany kvůli volební prohře odchází. „Složím účet a končím,“řekl po sečtení hlasů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia