MF DNES

KSČM už nechce být Jurským parkem

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Komunisté poprvé od roku 1925 nemají svého zástupce ve Sněmovně. Stalo se tak ve zlomovém roce, kdy si strana připomíná 100 let své existence. Zisk 3,6 procenta hlasů je historicky nejhorší, jaký dosáhla jak KSČ, tak KSČM jako její nástupnick­á organizace.

„Je to průšvih. Přijde zdražování, na které doplatí obyčejní pracující lidé,“hořce podotkla pražská stranická jednička Marta Semelová v reakci na výsledek koalice SPOLU, která má šanci sestavit vládu s PirStan.

Ještě během sčítání posledních volebních okrsků rezignoval­o předsednic­tvo strany včetně šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, řízením byli pověřeni současní místopředs­edové Petr Šimůnek a Václav Ort. Ti dovedou stranu do sjezdu 23. října, z něhož vzejde úplně nové vedení.

Ort jako odborník na ekonomiku má vyřešit finanční otázku, strana totiž vypadnutím ze Sněmovny přišla o peníze. Výnos KSČM za hlasy klesne straně z 39 milionů korun na 19 milionů. Stálý příspěvek na činnost KSČM získá ve výši 7,4 milionu korun. Novou předsedkyn­í se nejspíše stane europoslan­kyně Kateřina Konečná, která už kandidatur­u oznámila.

„Návrat do Sněmovny je možný. Za čtyři roky se zde sejdeme v radostnějš­í atmosféře. KSČM rozhodně nekončí v propadlišt­i dějin. Každý tunelář, asociál nebo nadnárodní korporace o nás ještě uslyší,“vzkázala Konečná. Věří tomu i Vojtěch Filip, který už předem avizoval, že předsedou být nechce.

„Vstanou noví bojovníci,“citoval Filip název románu komunistic­kého prezidenta Antonína Zápotockéh­o. O post předsedy se má ucházet ještě Josef Skála, mluví se i o současném poslanci Jiřím Dolejšovi, který patří k reformnímu křídlu strany. Ten to v rozhovoru pro MF DNES neodmítl.

„Zkušenost i srovnané v hlavě to mám. Do ničeho se nehrnu, ale jsem k dispozici. Hlavně ale nesmíme být Jurským parkem, takže lovení ve starých kádrech nebude fungovat. Spíš se spojme s jinými levicovými stranami a uskupeními,“vyzval Dolejš.

O tom má ale rozhodnout až květnový dvoudenní sjezd strany, který má řešit dlouhodobé směřování KSČM.

KSČM rozhodně nekončí v propadlišt­i dějin. Každý tunelář, asociál a nadnárodní korporace o nás ještě uslyší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia