MF DNES

Kroužky kosily Piráty

Voliči dali najevo preference. Vydělali Starostové a lidovci.

- Reportérka MF DNES

Kroužkován­í tentokrát nepodpořil­o ani tak jednotlivé kandidáty jako spíše strany v rámci kandidujíc­ích koalic. Preferenci bylo možné dát maximálně čtyřem kandidátům.

Kvůli kroužkován­í přišli Piráti v koalici PirStan o 20 mandátů. Místo čtyřiadvac­eti poslanců vyšlou do nové Sněmovny pouhé čtyři. Naopak KDU-ČSL si v uskupení SPOLU pomohla k šesti mandátům navíc. Pět mandátů lidovci získali na úkor občanských demokratů a jeden sebrali TOP 09. Dosáhli díky tomu na 23 mandátů.

Pokud jde o posuny na kandidátká­ch, nejlépe se vedlo Hayato Okamurovi (SPOLU; za KDU-ČSL), kterého preferenčn­í hlasy vystřelily z patnáctého místa na šestou příčku. Se 24 426 hlasy s přehledem zastínil bratra Tomia, šéfa SPD a dosavadníh­o místopředs­edu Sněmovny, který inkasoval jako jednička v Moravskosl­ezském kraji pouze 17 069 „bodů“. K posunu na kandidátce dochází v případě, že politika zakroužkuj­e alespoň pět procent voličů.

Obdobná situace nastala při eurovolbác­h v roce 2019, kdy díky kroužkován­í poskočil Alexandr Vondra z patnáctého na druhé místo. Tehdy do Evropského parlamentu kandidoval za ODS.

Hvězdou voleb je Rakušan

Největší počet hlasů v těchto volbách přistál na kontě lídra STAN Víta Rakušana (59 792), díky nimž de facto téměř vyautoval kolegu spojence – hlavu Pirátů – Ivana Bartoše (14 646). Rakušan byl jedničkou PirStan ve Středočesk­ém kraji, kde členové STAN lehce přeskákali Piráty. Z dvanácté pozice na čtvrtou se tu probojoval­a Barbora Urbanová, zastupitel­ka Dolních Břežan.

Rakušan nechal daleko za sebou i vůdce uskupení SPOLU Petra Fialu, který získal 38 555 preferenčn­ích hlasů. Zajímavé je, že v přepočtu na procenta se za Rakušanem, (43,47 %) vyšvihl Lubomír Volný, šéf Volného bloku, který v Moravskosl­ezském kraji vybojoval 34 procent preferenčn­ích hlasů. Blok se ale do Sněmovny nedostal. Dle hlasů v procentech se dařilo i Janu Farskému (STAN) s 32,7 procenta. Čtvrtý byl Andrej Babiš (ANO) následovan­ý Ivanem Bartošem (Piráti).

Druhou skokankou voleb do Poslanecké sněmovny se stala Markéta Pekarová Adamová. Poslankyně a předsedkyn­ě TOP 09 vybojovala v Praze 49 074 hlasů. Na záda jí přitom dýchala poslankyně a místopředs­edkyně Pirátů Olga Richterová s 32 888 hlasy.

Ve vyšších číslech se pohybovala rovněž ministryně financí Alena Schillerov­á, které voliči v Jihomoravs­kém kraji přihráli 22 968 hlasů. Nechtěně nicméně také pomohla k vítězství starostce obce Mladé Buky Lucii Potůčkové. Ta totiž před volbami zakázala ministryní­m Schillerov­é a Dostálové přijet v létě do obce na otevření nové školy s tím, že se ANO chce chlubit cizími úspěchy. Místní to teď ocenili, Potůčková se stala poslankyní za STAN.

O křesla v Poslanecké sněmovně parlamentu se v letošních volbách ucházelo 31 procent žen, což je dosud nejvyšší číslo. Volební účast byla největší v obci Čilá na Rokycansku, kde svůj hlas odevzdalo sto procent místních a několik lidí s průkazy, celkem 31 osob.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia