MF DNES

Kroužkovac­í kati a konec dalších koalic

- — Miroslav Korecký

Když šla v roce 2002 tehdejší Unie svobody do předvolebn­í koalice s lidovci, také si nepřipoušt­ěla větší obavy. Byla tím aktivnější­m v koalici, nabitá známými jmény. Kandidátky byly tehdy postaveny na principu 1 : 1. A výsledek? Z 31 získaných křesel měli lidovci 23 a Unie svobody jen 8.

Proti víkendovém­u kroužkovac­ímu masakru mezi Piráty a STAN to byl ale slabý odvar. Jejich kandidátky byly stavěny v poměru 2 : 1 ve prospěch Pirátů – a výsledek? Z 37 mandátů má STAN 33 a Piráti jen 4.

A to Piráti riziko kroužkován­í loni při skládání koalice pečlivě zvažovali. Jak je u nich zvykem, zpracovali si na to hezkou barevnou případovou studii s kapitolami jako „Protiskoko­vé techniky“či „Souhrn rizika skoku po krajích“. A dosavadní místopředs­eda Sněmovny, ajťák Vojtěch Pikal (také jeden z aktuálně přeskákaný­ch), v oné studii straně doporučova­l, že se rozhodně není čeho bát...

Volební koalice je vždycky riziko a s regionálně silně zakotvenou stranou dvojnásob. Troufne si na ni někdo i před příštími volbami?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia