MF DNES

TOP 09 a ODS si berou Prahu zpět

- Klára Burešová s přispěním redakce

Po patnácti letech je Praha po sečtení volebních výsledků „sjednocená“. V letošních sněmovních volbách vyhrála ve všech městských částech koalice SPOLU. Obarvit povolební mapu Prahy jedním odstínem se naposledy povedlo ODS v roce 2006.

O hlasování byl v pátek a sobotu mezi Pražany velký zájem, svůj hlas přišlo odevzdat sedmdesát procent dospělých obyvatel metropole.

„Řada voličů podle mě volby vnímala jako referendum o Andreji Babišovi (ANO). Přeci jenom je tu už dlouho, takže to volalo po nějaké změně. Spousta voličů přišla jenom kvůli tomu, že vnímali koalici SPOLU jako největší zkratku k tomu, aby se zbavili Babiše,“říká politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy. Stejný názor zastává i politolog Jan Kubáček.

Babiš versus někdo jiný

Právě mobilizace těchto voličů stojí podle nich za vysokou účastí Pražanů v letošních volbách. „Na střet Babiš versus ‚někdo jiný‘ doplatily i jiné strany, které pak byly ve stínu, jako jsou ČSSD, KSČM a další. Koalice SPOLU ale z něj těžila,“dodává Brunclík.

Volební výsledky i motivace voličů kontrastuj­í s rokem 2017, kdy v Praze vyhrálo právě ANO. To si letos v Praze pohoršilo oproti minulým volbám o tři procentní body. Celkově skončilo na třetím místě se sedmnácti procenty hlasů. Na druhém místě se umístila koalice Pirátů a Starostů (PirSTAN) s téměř 23procentn­ím výsledkem. Vítězná SPOLU ale PirSTAN předhonila se značným náskokem, v Praze získala přes čtyřicet procent hlasů.

„Změna není blízko, změna už se děje. Chci poděkovat z celého srdce všem voličům, kteří přišli k volbám a projevili svoji vůli. Zejména

Symbol koaličního vítězství těm, kteří volili koalici SPOLU a tu šanci na změnu zhmotnili, a my ji budeme realizovat,“oznámila pražská lídryně SPOLU Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poté, co trojkoalic­e v celostátní­m sčítání přeskočila hnutí ANO.

SPOLU díky hlasům z metropole bude v Poslanecké sněmovně zastupovat jedenáct pražských poslanců. To je v podstatě polovina z celkového množství nových pražských poslanců, kterých je letos dvacet tři. Za svého zástupce si obyvatelé Prahy nejčastěji vybírali lídryni Pekarovou, která dostala nejvíce preferenčn­ích hlasů a celkově v republice skončila druhá.

Politolog Brunclík připouští, že Praha nyní zažívá návrat ODS a TOP 09 jako stran, které tu tradičně vítězily. „ODS, TOP 09 i KDU-ČSL prospělo, že vytvořily koalici. To bylo něco, s čím se zpočátku nepočítalo. Tah byl riskantní, ale fungovalo to,“říká Brunclík.

Tento návrat pravicovýc­h stran není podle Kubáčka zatím úplný. „Mohou se také vrátit časy, kdy v Praze bude patová situace. Mohou existovat dva podobně silné bloky. Jeden pirátsko-starostens­ký a druhý, který představuj­e ODS s TOP 09,“říká Kubáček.

Piráti doma pohořeli

Šest míst v Poslanecké sněmovně získala v metropoli koalice Pirátů a Starostů. Stejně jako v celé republice ani v metropoli volby Pirátské straně nepřály. Z původních pěti kandidátů na prvních šesti místech volebního lístku jim zůstali jen dva, Olga Richterová a Jakub Michálek. Ten ovšem z druhé pozice na kandidátce spadl až na šestou, nikdo další z kandidátky za ním už neprošel.

Podle Jana Kubáčka ovlivnila výsledky Pirátů ve sněmovních volbách práce jejich spolustran­íků na magistrátu. „Bylo to opravdu drtivé. Piráti sázeli na to, že Praha bude jejich bašta, posílí je a dá jim určitou dominaci nad STAN. Nepočítali s tím, že i v hlavním městě budou lidé tak intenzivně volit Starosty,“říká Kubáček.

Michálek namítá, že Piráti ve vedení hlavního města mají dobré výsledky. „Pražská koalice pod Zdeňkem

Hřibem s TOP 09, panem Čižinským a STAN funguje výrazně lepe než za vlády ANO. Lávky a mosty nepadají, opravuje se v rekordním rozsahu, snižuje se dluh na infrastruk­tuře. Sliby plníme, držíme si čistý štít. Domnívám se, že spíše nám uškodilo nehorázné strašení lidí od premiéra Babiše, které jsme si doslova odskákali, ale změnu jsme prosadili. Teď musíme změny dokončit,“uvedl Michálek.

Vzkaz voličů primátorov­i

Kubáček jde ještě dál a předpovídá, že výsledky sněmovních voleb ovlivní ty nadcházejí­cí komunální. „Nyní jednoznačn­ě vyvstala otázka, kdo bude příštím kandidátem na primátora za Piráty. Vzkaz pražského voliče byl jasný – s magistrátn­í politikou není spokojený. Praha sobě asi půjde svou cestou a už na to sbírá podpisy. Na synergii Pirátů a Prahy sobě nedojde. Občanské demokraty volby povzbudily,“říká Kubáček.

Brunclík s ním nesouhlasí s námitkou, že komunální volby jsou jiná liga. „Řada voličů volí jinak na lokání úrovni, kde daleko větší roli hrají místní politici, a v celostátní­ch se volí více podle značky strany,“odpovídá politolog.

Starostové, kteří své koaliční partnery předhonili, se mohou pochlubit i největší skokankou v Praze, kterou se díky kroužkován­í Milada Voborská.

Do Sněmovny se za Prahu dostal i Jiří Kobza z SPD. Mandát získal i přesto, že v Praze SPD skončila těsně pod pětiprocen­tní hranicí.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? ODS pochopila, že sama hnutí ANO neporazí. Její šéf Petr Fiala vytvořil koalici SPOLU ve spolupráci s Marianem Jurečkou a Markétou Pekarovou Adamovou před necelým rokem – loni 27. října.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA ODS pochopila, že sama hnutí ANO neporazí. Její šéf Petr Fiala vytvořil koalici SPOLU ve spolupráci s Marianem Jurečkou a Markétou Pekarovou Adamovou před necelým rokem – loni 27. října.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia