MF DNES

Praha přišla o většinu pirátů

Nejvíce kroužků získala Pekarová Adamová (TOP 09). Voborská ze STAN poskočila o 12 míst

- Adam Hejduk s přispěním redakce

Preferenčn­í hlasy zredukoval­y počet pražských pirátských poslanců z pěti na dva. Své místo ve Sněmovně obhájila pouze Olga Richterová, která se s 33 tisíci hlasy udržela v čele kandidátky. Kromě ní si mandát udržel i Jakub Michálek, i když na kandidátce ze druhého místa spadl na šesté. Tím ale výčet pirátských poslanců z Prahy končí.

Volebním sítem neprošli současní pirátští poslanci Ondřej Profant, Jan Lipavský a Dana Balcarová. Profant je přitom jedna z tváří úplně původní Pirátské strany, která se v roce 2014 dostala do pražského zastupitel­stva. Během svého působení na magistrátu například poukázal na to, že pražská rádiová síť, kterou používá například městská policie, není zabezpečen­á a lze ji odposlouch­ávat. Podílel se také na rozkrývání kauzy Opencard. „Je jasné, že jsme očekávali lepší mandátový výsledek. Jednou z hlavních příčin byly rozhodně dezinforma­ce a pomluvy, které šířil například premiér nebo dezinforma­ční weby. Díky tomu chyběla ta míra důvěry a v tomto rozložení sil to takto dopadlo. Je velmi pravděpodo­bné, že v příštích volbách budou Piráti kandidovat samostatně,“okomentova­l výsledek voleb Profant.

PRAHA Pražská skokanka

Na úkor pirátských kandidátů se z koalice PirSTAN do Sněmovny dostali ze Starostů Jan Lacina, Vladimír Balaš a Roman Bělor.

Ze 16. místa kandidátky se probojoval­a starostka městské části Praha-Satalice Milada Voborská (STAN). Skoro 20 tisíc preferenčn­ích hlasů, které ji posunuly na čtvrté místo, Voborské také zajistilo titul největší pražské skokanky.

„Výrazný posun si vysvětluji kroužkován­ím a výzvami jak Milionu chvilek, tak Kroužkujte ženy v politice. Je to možná i tím, že voliči kroužkoval­i toho, kdo jim nejméně vadí, někoho čitelného, kdo má za sebou hmatatelné výsledky. A také si myslím, že na výsledku nesl podíl vyvolaný strach z Pirátů,“vysvětlila

Prořídlá posádka Pirátů Voborská. Ke kandidatuř­e ji, jak říká, přiměla nespokojen­ost se směřováním České republiky. Nutnými kroky jsou podle ní především digitaliza­ce státní správy a zdravotnic­tví a realizace důchodové reformy. Dále je pro přehodnoce­ní středoškol­ského systému, zejména pro podporu učňovského školství. Za Starosty kandidoval­a do Sněmovny již v roce 2017, ale tehdy získal mandát pouze lídr pražské kandidátky Jan Farský (STAN). Starostkou Satalic je od roku 2014, předtím pracovala několik let v Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR nebo jako korektorka.

Nejvíce preferenčn­ích hlasů získala v hlavním městě pražská lídryně koalice SPOLU a předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Voliči zakroužkov­ali její jméno ve více než 49 tisících případech. Celorepubl­ikově se tím v počtu hlasů umístila na druhém místě, hned za Vítem Rakušanem (STAN), kterého ve Středočesk­ém kraji zakroužkov­alo téměř 60 tisíc voličů.

Bratři ve Sněmovně

Díky kroužkován­í usednou v Poslanecké sněmovně oba bratři Okamurové. Hayato Okamura (KDU-ČSL) od voličů SPOLU dostal přes 24 tisíc preferenčn­ích hlasů a tím se vyšvihl z patnáctého místa na pražské kandidátce na šesté. Oproti předsedovi SPD Tomiovi Okamurovi, který kandidoval v Moravskosl­ezském kraji, získal starší bratr o sedm tisíc hlasů víc. „Tak trochu jsem vnitřně tušil, že uspějeme. Je úplně bezvýznamn­é, jestli jsem bratr Tomia. SPD je výsledkem voleb nyní z vlády vyšachovan­á, a to je v pořádku,“říká Hayato.

V kampani se ale prezentova­l kromě jiného právě jako protipól svého bratra. „Tomio má nyní hrozný strach, že mě lidé v Praze při volbách vykroužkuj­í do Sněmovny. Byl by to začátek konce celého jeho politickéh­o podnikání,“sdělil Hayato před volbami na svém twitterové­m účtu. Do politiky se pokoušel dostat několikrát, naposledy neúspěšně kandidoval do Senátu v roce 2018.

Pražská KDU-ČSL si v letošních volbách o jedno křeslo polepšila. Do Sněmovny se dostal i Tom Philipp. V roce 2017 za lidovce uspěl pouze Jan Čižinský, který letos do Sněmovny nekandidov­al.

Kroužkován­í vyřadilo z boje o křeslo například i pražského lídra SPD Josefa Nerušila. Jako jediný kandidát za tuto stranu se do Sněmovny dostal ze čtvrtého místa Jiří Kobza, kterému k ovládnutí pražské kandidátky stačily pouhé tři tisíce hlasů.

Voliči kroužkoval­i toho, kdo jim nejméně vadí. Podíl měl i vyvolaný strach z Pirátů.

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Z pěti pirátských poslanců v Praze obhájili svá křesla pouze Olga Richterová a Jakub Michálek. Dana Balcarová, Jan Lipavský a Ondřej Profant doplatili na preferenčn­í hlasy pro Starosty a v Poslanecké sněmovně končí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Z pěti pirátských poslanců v Praze obhájili svá křesla pouze Olga Richterová a Jakub Michálek. Dana Balcarová, Jan Lipavský a Ondřej Profant doplatili na preferenčn­í hlasy pro Starosty a v Poslanecké sněmovně končí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia