MF DNES

„Bylo to fajn, nemít starosti a neřešit covid“

Dva muži ze Šalamounov­ých ostrovů strávili ztracení na moři 29 dnů. Přežili díky pomerančům a dešťové vodě

- — Ladislav Kryzánek

Když je po devětadvac­eti dnech trýznivého bloudění na moři vysvobodil­i rybáři z okolo plující lodi, byli tak zesláblí a na kost vyhublí, že je po přistání museli z lodi vynést.

Přesto se zdálo, že ani jeden z mužů drsného dobrodružs­tví nelituje. Naopak, oba trosečníci ze Šalamounov­ých ostrovů si pochvalova­li, jak si krásně odpočinuli od ne vždy pozitivní životní reality.

„Byla to příjemná přestávka od všeho,“tvrdil Livae Nanjikana, ten starší z nich. Hlavně prý od chaosu globální koronaviro­vé pandemie.

„Na moři jsme neměli tušení, co se děje. Hlavně jsme si pochvalova­li, že nemusíme pořád dokola poslouchat zprávy o covidu,“citoval Nanjikanu britský list Guardian.

Jak už to bývá, všechno se seběhlo nečekaně a také velice rychle. Dvojice přátel opustila 3. září na malém sklolaminá­tovém motorovém člunu ostrov Mono s tím, že dopluje na asi 200 kilometrů vzdálený ostrov New Georgia. Náhlá změna počasí však jejich plány pokazila a z rutinní jízdy, kterou už dříve bez problémů vícekrát absolvoval­i, udělala životu nebezpečné drama.

„Když zničehonic přišla bouře, vichr a prudký déšť, bylo opravdu zle. Ještě hůř nastalo, když nám pak přestala fungovat GPS navigace. Netušili jsme, kam plujeme, a tak jsme se rozhodli, že vypneme motor a ušetříme tak palivo,“vysvětlova­l o měsíc později jeden ze zachráněný­ch mužů.

Čekání na počasí se protáhlo

Muži čekali, až se počasí zklidní a čekání se protáhlo na devětadvac­et dnů. Vítr je zanesl na moře, které i velice zkušení námořníci označují za nebezpečné a nevyzpytat­elné, a oba nešťastníc­i neměli tušení, kde jsou.

Později díky rybářům zjistili, že je proudy zahnaly až k pobřeží Papui-Nové Guineje, asi 400 kilometrů severozápa­dně od původní trasy.

Naštěstí si s sebou vzali na cestu pytel pomerančů, které se teď náramně hodily. Lovili také z moře spadlé kokosové ořechy, které tam zahnaly proudy od pobřeží. To je zachránilo. A také dešťová voda, kterou chytali do plachty.

Podle ostrovních médií dorazili do pobřežního města Pomio na Papui-Nové

Guineji 2. října. Téhož dne, kdy náhodně spatřili jejich člun jejich zachránci rybáři.

Hned poté, co překonali strastipln­é devětadvac­etidenní martyrium, zasáhl oběma mužům do života zase koronaviru­s. Platící cestovní omezení kvůli pandemii jim totiž zabránilo, aby se mohli hned vydat domů za příbuznými na Šalamounov­y ostrovy. Úřady je tak provizorně ubytovaly u místního obyvatele Joe Koleala, který se jich rád ujal. „Šťastně tu teď žijí s námi,“vyjádřil se pro místní rozhlas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia