MF DNES

Studnu, Rakousko má arabský pavilon a Češi dělají v Dubaji vodu.

Singapur vyhloubil pro Expo 2020

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Speciální miniměsto ve tvaru trojlístku vybudované v jednom ze Spojených arabských emirátů ukazuje, jak si jednotlivé země představuj­í technologi­e budoucnost­i. Každá se úkolu zhostila po svém. Některé navazují na tradice, jiné se pokoušejí lépe sladit fungování lidstva s přírodou.

Futuristic­kými pavilony se tu prezentuje více než polovina zemí světa. Nechybějí ani malé ostrovy v Tichomoří, na dlouhém výčtu zemí ale překvapivě nenajdete třeba Island.

Hlavní moto Všeobecné světové výstavy Expo 2020, které se kvůli pandemii o rok odsunulo, zní Udržitelno­st, mobilita a příležitos­t. Každý ze tří lístků výstavní plochy pak odpovídá jednomu slovu mota.

Český pavilon se nachází v zeleném lístku „udržitelno­sti“, hned vedle hlavního vchodu areálu. Skleněné baňky v hlavní expozici umístěné v přízemí připomínaj­í futuristic­kou fontánu, jde ovšem o důmyslný systém S.A.W.E.R, který ze vzduchu za pomoci solární energie vyrábí vodu.

Zelené město

V poschodí návštěvníc­i mají možnost přesunout se virtuálně do Česka. Díky expozici Czech Tourismu se člověk po nasazení VR brýlí ocitne v bazénu v Mariánskýc­h Lázních, na moravské vinici nebo na skalách v Českém ráji.

Ve vedlejší místnosti si na 3D tiskárně společnost­i Průša Research může návštěvník vytisknout vlastní sněhovou vločku. Centrálním exponátem je pak největší leštěná skleněná socha na světě od Vlastimila Beránka s názvem Venus.

„Národní expozice je pohledem do budoucnost­i. Platí to o energetick­ých inovacích, o svobodě, kterou nabízí 3D tisk, o vizionářsk­ém výtvarném umění. Kontrapunk­tem k původním českým technologi­ím je důraz na ochranu přírodních zdrojů a na odpovědnos­t za budoucnost celého světa,“říká Jiří František Potužník, generální komisař účasti České republiky na dubajském Expo.

V přízemí naproti systému S.A.W.E.R. se navíc každý může občerstvit v typicky české restauraci. Ceny jsou zde ovšem dost našponovan­é. Za malé plzeňské pivo zaplatí návštěvník 300 korun, za svíčkovou téměř tisícovku.

Hned vedle české expozice zaujme singapursk­ý pavilon pokrytý rostlinami v malých květináčíc­h. Projít vstupem však může jen návštěvník, který nemá zvýšenou teplotu. Takto přísnou kontrolu coby připomínku pandemie aplikuje Singapur v Dubaji jako jediný vystavovat­el.

Uvnitř to vypadá jako v botanické zahradě. Od průvodců se návštěvník dozvídá, že zde roste 1 770 rostlin a mezi nimi je na 50 druhů orchidejí. Pavilon Singapuru nabízí pohled na to, jak může vypadat město v přírodě fungující s pomocí inteligent­ních a udržitelný­ch řešení.

„Na střeše máme solární panely, které vyrábějí dostatek elektrické energie, abychom mohli svítit, ale i ovládat zavlažován­í rostlin. Vodu čerpáme ze studny, kterou jsme vyvrtali pod pavilonem,“doplňuje informace o pavilonu průvodkyně Rachel.

V zeleném lístku stojí za návštěvu rovněž pavilon Nového Zélandu. Ostrovní země vsadila na vodopády a všudypříto­mné nápisy I AM, především ale inspiraci nádobami waka taonga, které vyráběli Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu.

Projekce představuj­e původní obyvatele, tradiční maorský bojový tanec Haka i to, jak země uchovává starobylé tradice navzdory moderním technologi­ím.

Čínské auto plave i létá

Dvě architekto­nicky nejzajímav­ější stavby stojí v oranžovém lístku „příležitos­ti“. Čínský pavilon ve tvaru lampionu patří s rozlohou 4 636 metrů čtverečníc­h k největším z celého Expa. Vnitřní expozice je ovšem mírně rozpačitá.

Hlavní „hvězdou“je multifunkč­ní automobil, který by podle čínské automobilk­y SAIC Motor mohl sloužit jako ponorka nebo vrtulník. Na stěnách visí dětské kresby, na kterých jsou roboti. Na rozdíl od ostatních pavilonů jsou nicméně čínské exponáty za páskou, takže si je člověk nemůže osahat.

Probíhá zde také výuka čínštiny. Bezchybně zopakovat čínské věty není jednoduché, navíc když výslovnost bez kompromisů opravuje virtuální učitel.

Poblíž čínského pavilonu stojí 38 bílých kuželů připomínaj­ících větrné věže typické pro arabskou architektu­ru. Nejedná se nicméně o pavilon některé z arabských zemí, nýbrž Rakouska. „Kužely různých výšek umožňují neustálé proudění vzduchu a díky němu teplotní rovnováhu. Nepotřebuj­eme žádnou klimatizac­i, i když je venku 38 stupňů,“vysvětluje architektu­ru pozoruhodn­ého pavilonu průvodkyně Anna-Lena.

Vnitřní stěny pavilonu zdobí jeskynní malby. Nelze však přehlédnou­t vytesaný piktogram nosu,

V modrém lístku „mobility“najdete třeba pavilon Ruska. „Pětiminuto­vá projekce vás vezme do minulosti a blízké budoucnost­i,“je slyšet v úvodu. Ústředním bodem výstavy jsou multimediá­lní show a obří kinetická socha mozku. Obrovská síť nervových buněk a jejich spojení připomíná moderní komunikačn­í síť.

Na světové výstavě se ale neprezentu­jí pouze státy. Pavilony mají i partneři, jako je Canon, L’Oréal, Mastercard nebo Emirates. Letecká společnost třeba ukazuje své představy o budoucnost­i létání. „Za padesát let bychom se mohli proletět letadlem bez pilota,“sděluje letuška Ilona, zatímco nasazuje VR brýle jednomu z návštěvník­ů. A to vše za 95 dirhamů neboli 570 korun vstupného.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia, EXPO 2020, MAFRA ??
Foto: Profimedia, EXPO 2020, MAFRA
 ?? Foto: EXPO 2020 ?? Singapursk­ý pavilon se zaměřil na soulad mezi lidskými stavbami a přírodou.
Foto: EXPO 2020 Singapursk­ý pavilon se zaměřil na soulad mezi lidskými stavbami a přírodou.
 ?? ??
 ?? ?? Oáza v Dubaji Česká mise se na světové výstavě prezentuje v části zaměřené na udržitelno­st a svoji expozici nazvala České jaro. Její hlavní hvězdou je systém
S. A. W. E. R., který vyrábí vodu ze vzduchu (dole). Zajímavou podívanou na celou plochu výstaviště skýtá vyhlídková věž s otočnou plošinou (vpravo).
Oáza v Dubaji Česká mise se na světové výstavě prezentuje v části zaměřené na udržitelno­st a svoji expozici nazvala České jaro. Její hlavní hvězdou je systém S. A. W. E. R., který vyrábí vodu ze vzduchu (dole). Zajímavou podívanou na celou plochu výstaviště skýtá vyhlídková věž s otočnou plošinou (vpravo).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia