MF DNES

Útěk z Osvětimi si ve Zprávě hraje na umění

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Britský herec John Hannah řekl o Zprávě, v níž má rozsahem nevelkou, ale významem klíčovou roli, že je to důležitý film.

Host dnešní tuzemské premiéry má pravdu. Jenže důležitý ještě nemusí vždy znamenat dobrý.

Teror v lágru

Slovenská Zpráva vznikla podle memoárové knihy popisující skutečnou událost, útěk dvou mladých židovských vězňů z Osvětimi, kteří pak podali osobní svědectví o zvěrstvech páchaných nacisty v koncentrač­ním táboře. Věcně vzato jde tedy o historicko­u rekonstruk­ci, avšak režisér Peter Bebjak jí vtiskl artovou podobu – a nic neruší budování téměř reportážní věrnosti víc než vyumělkova­nost formy.

Nadto struktura vyprávění člení dvaadvacet dní jara 1944 na dvě části, přičemž ta první nepřinese nic, co by už ve snímcích o holocaustu nebylo k vidění, a druhá naopak dost překotně spěje k finále, nechávajíc potřebná fakta stranou.

Konkrétně úvodní polovina se odehrává v lágru poté, co slovenská dvojice zmizí, rozjede se pátrání a vedení tábora se snaží vypáčit ze spoluvězňů alespoň náznak stopy.

Jak jinak než fyzickým i psychickým terorem včetně mučení, bití, poprav. Nechybí ani německý velitel, který se krutě mstí za smrt syna padlého na východní frontě, ani citové vydírání prostředni­ctvím ohrožených příbuzných. Ano, je to syrové, drsné, ale svým způsobem mechanické pojetí, kde se ze zástupu postav vydělí pouze statečný muž víry a kde vlastně nejsilněji hraje mrazivá pára, stoupající od úst týraným stejně jako katanům.

Jediný herec Hannah

Druhá polovina pak sleduje cestu ústředního tandemu poté, co se octne za ostnatým drátem. Ovšemže byla klopotná, nebezpečná a vysilující, ale strastipln­é putování již zcela opouští hru na autenticit­u a přechází v okatě uměleckou manýru, kterou obstarávaj­í zejména hrátky s klopenou kamerou. Popravdě hrátky únavné a vzdalující tóninu Zprávy ještě dál od prožitku.

Následné okamžiky, kdy se uprchlíkům dostane pomoci bezejmenný­ch, zůstanou bez bližších vodítek

– najděte si to na Googlu, vzkazuje film mezi řádky.

A když mladíci bezmála pohádkovou zkratkou usednou proti Hannahově úředníkovi Červeného kříže, jenž váhá, zda jim uvěřit, vlastně už není čas na to podstatné, o čem by měl film vyprávět – tedy jak a proč ho svou zprávou přesvědčil­i.

Což zamrzí o to více, že právě Hannahův výkon je ukázkou pravého herectví; téměř jediný. Jako by pochybnost­mi svého hrdiny sice snímku přidával body, ale současně tak paradoxně poněkud kazil modelovou partii, kde stojí hodní proti zlým a nad nimi filmař, který se chce předvést.

55% Zpráva Slovensko 2020

 ?? Foto: Falcon ?? Film vypráví příběh dvou mužů, kteří utečou z koncentrák­u.
Foto: Falcon Film vypráví příběh dvou mužů, kteří utečou z koncentrák­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia