MF DNES

Zázrak v lese

Vyčerpaná osmiletá Julia přežila venku tři dny a dvě noci. Nalezl ji hajný

- Václav Janouš reportér MF DNES

Hajný Domažlický­ch městských lesů Martin Semecký v noci na včerejšek zoufale MF DNES popisoval, co všechno už prohledal a kde pátral po osmileté pohřešovan­é Julii Sleegersov­é z Berlína.

Holčička se ztratila v neděli odpoledne právě v jeho revíru pod horou Čerchov na Domažlicku. Tři dny a dvě noci ji nonstop hledaly stovky lidí. Vypadá to až jako zázrak: hajný Semecký ji včera našel.

V lese, vyčerpanou a prochladlo­u, ale živou. Tři a půl kilometru vzdušnou čarou od místa, kde se ztratila.

„Jsem z toho úplně roztřesený, ale šťastný. Je to úžasná zpráva, na kterou jsme tři dny čekali. Nalezl jsem ji s dalšími kolegy uprostřed lesa, kde ležela na trávě,““popsal třesoucím se hlasem pár minut po objevení dívky MF DNES Semecký.

Ten v lese v lokalitě, kterou vytipovala policie, chodil s dobrovolný­mi hasiči ze Všerub u Kdyně a starostou Václavem Bernardem zhruba pět hodin. „Je to velmi, velmi náročný terén. Vzdušnou čarou je to tři a půl kilometru od Čerchova, ale dojít sem je obtížné. Byla při vědomí, mluvila s námi, ale nebyl moc čas se na něco ptát, potřeboval­i jsme ji co nejdříve předat lékařům. Řekla nám a opakovala, že má hlad a žízeň, ale jinak byla v dobrém stavu na to, že strávila dvě noci sama v tak nebezpečné­m lese,“popsal Bernard.

Na místo okamžitě dorazili záchranáři, kteří dívku v podchlazen­ém a vyčerpaném stavu, ale bez viditelnýc­h zranění naložili do sanitky a odvezli k nedalekému česko-bavorskému hraničnímu přechodu ve Folmavě, kde si ji převzali němečtí lékaři. Dívka je totiž Němka, původem z Berlína. „Byla hospitaliz­ována v nemocnici, mimo ohrožení života,“řekl mluvčí německé policie Josef Weindl, podle něhož měly problém dívku najít německé vrtulníky s termovizem­i, které nad místem létaly, protože „prosvícení“místa ztěžovaly husté koruny stromů.

Celé to území je tady nepředstav­itelně složitý terén – lesy střídají rozbahněné planiny po těžbě dříví, pak hned strmé skály, soutěsky, hluboké rokle. I v šumavské divočině by se dítě hledalo líp než tady.

Hajný Semecký byl pro policii obrovskou pomocí od počátku pátrání, protože znal všechna zdejší místa, kde jsou skály, odkud by dívka mohla spadnout, ukázal jim všechny posedy i zchátralé bývalé vojenské budovy z doby studené války.

Julia Sleegersov­á se ztratila v neděli okolo šestnácté hodiny. Zmizela za zvláštních okolností. S rodinou hrála stopovací hru – rodiče vyrazili do hustého lesa jako první, děti – osmiletá Julia, její šestiletý bratr a devítiletý bratranec – pak za nimi. Dívku od té doby nikdo neviděl. Podle tří zdrojů MF DNES blízkých vyšetřován­í ale děti vypověděly, že těsně před zmizením se pohádaly a dívka odešla. Proto se policie neustále zaměřovala na pátrání v terénu a nechtěla čtyřicet šest hodin ani na chvíli ustat. „Pracovalo se s verzí, že se dívka nestala obětí trestného činu a je někde v lese, protože mohla i třeba na protest odejít,“řekl zdroj MF DNES.

Jsem z toho úplně roztřesený, ale šťastný. Je to úžasná zpráva, na kterou jsme tři dny čekali.

Čtyřicet šest hodin ji hledalo na pět set českých i německých policistů, ve vzduchu létaly dva německé a jeden český vrtulník.

Včera na místo přijeli také policisté ze speciální jednotky z bavorských Alp vycvičení pro hledání lidí v těžkém terénu, pražská pořádková jednotka a dopoledne i jízdní policie s koňmi. Vrtulníky kvůli mlze včera vzlétnout nemohly.

Málokdo už věřil, že se pohřešovan­ou dívku podaří najít. Teplota hned první noc – z neděle na pondělí – totiž klesla až k minus sedmi stupňům Celsia a v noci na včerejšek bylo okolo nuly, hustá mlha, chvílemi pršelo a také foukal silný vítr.

„Přijeli jsme do terénu, který už prošly stovky lidí, takže pro psy je pak problém najít pachovou stopu. Zároveň si člověk v těchto chvílích nesmí připustit emoce,“přiblížil pátrání kynolog z organizace Resdog Lubomír Satora, jeden z těch, který Juliu pod Čerchovem celé dny a noci hledal. Zkušenost má z podobného pátrání – na Slovensku nalezl dohromady tři podobně staré dívky pohřešovan­é v podobně náročných terénech.

Kde se ztratila?

Satora zároveň provozuje web, pohresujem­e.cz, kam nedávno natočil video, které vypadá jako naprosto přesná předtucha události na Čerchově. „Chtěli jsme tím upozornit, že děti se nesmějí spustit z očí v terénu ani na vteřinu,“říká Satora.

Němečtí rodiče zhruba po hodině zjistili, že děti nemají na očích, další zhruba hodinu je hledali, ale otec našel jen hochy. Následně se rodiče z Čerchova a Malinové hory vydali zpět dolů, aby mohli zavolat pomoc. V terénu totiž není žádný mobilní signál, jen v těsné blízkosti německé hranice se telefony občas přihlásí do sítě bavorských operátorů. Než začalo vlastní pátrání, uplynuly dohromady tři hodiny.

„Zprvu ani nedokázali přesně popsat místo, kde dívku viděli naposledy,“řekl MF DNES důvěryhodn­ý zdroj.

Julia se podle zdroje MF DNES blízkého vyšetřován­í ztratila zhruba v polovině cesty na vrchol Malinové hory, sousedního kopce vedle Čerchova. V místech, kde z hlavní silnice vedoucí na nejvyšší vrchol Českého lesa odbočuje úzká lesní cesta vpravo do hustého lesa. Právě sem policisty i v pondělí večer před soumrakem znovu přivedla matka dívky a znovu jim zde ukazovala místo, kde děvče bylo pravděpodo­bně viděno naposledy. Hustá rojnice stovek policistů byla však i tehdy neúspěšná.

Na místě je zvláštní les, ve kterém se lehce ztratíte, ale najít cestu zpět by také nemělo být tak obtížné. Je totiž protkán různými cestami, které tu za komunismu vybudovali pohraniční­ci a všechny se dříve nebo později napojí na hlavní asfaltovo-betonovou cestu, případně člověka vyvedou u některé ze vsí.

Julia, které bylo osm let letos v březnu, ale pravděpodo­bně zamířila z kopce směrem na jih a jako zázrakem prošla napříč územím trasou, kdy minula všechny potoky a nádrže, které tady jsou.

„Je zázrak, že se jí víceméně nic nestalo, protože měla jen lehkou bundu, rifle a nákrčník. Ani čepici, ani rukavice. Odhadujeme, že ujít musela celkem okolo osmi kilometrů,“dodal jeden z dobrovolný­ch hasičů, kteří v lese dlouhé hodiny pátrali.

Místo Česká studánka, poblíž kterého dívku našli, je známé svým silným pramenem vytékající­m z úbočí Myšího vrchu. Dostat se sem dá nejsnáze po turistické stezce z České Kubice.

 ?? Foto: Martin Polívka, MF DNES ?? Zpátky doma. A šťastní Dobrovolní hasiči ze Všerub (vlevo starosta obce Václav Bernard) byli u toho, když hajný Martin Semecký našel ztracenou malou Julii. „Byla v dobrém stavu na to, že strávila dvě noci sama v tak nebezpečné­m lese,“říká Bernard.
Foto: Martin Polívka, MF DNES Zpátky doma. A šťastní Dobrovolní hasiči ze Všerub (vlevo starosta obce Václav Bernard) byli u toho, když hajný Martin Semecký našel ztracenou malou Julii. „Byla v dobrém stavu na to, že strávila dvě noci sama v tak nebezpečné­m lese,“říká Bernard.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: 2x Petr Eret, Martin Polívka, MAFRA ??
Foto: 2x Petr Eret, Martin Polívka, MAFRA
 ?? ?? Mimořádné pátrání
Mimořádné pátrání
 ?? ?? Do hledání pohřešovan­é dívky v náročném terénu bylo zapojeno obrovské množství lidí, psů i techniky.
Do hledání pohřešovan­é dívky v náročném terénu bylo zapojeno obrovské množství lidí, psů i techniky.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia