MF DNES

Senát se ptal na schopnost prezidenta vykonávat úřad

- — Robert Oppelt

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) požádá hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotníh­o stavu prezidenta Zemana. Senátoři se obávají, že prezident nyní není schopen vykonávat svůj úřad.

Zeman měl tento týden zahájit povolební jednání o sestavení nové vlády, ale místo toho skončil ve vážném stavu v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidento­vi republiky vykonávat jeho úřad,“uvedl včera Vystrčil. „Rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidento­vi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“uvedl Vystrčil.

Kancléř Vratislav Mynář vyjádření Senátu nekomentov­al, chce nejprve počkat na dopis od Vystrčila.

Prezident jmenoval šéfa soudu

Na úterý bylo svoláno jednání Ústavní komise Senátu. „Nemůžeme si dovolit paralýzu ústavních institucí právě v důsledku možných komplikací hlavy státu,“uvedl předseda komise Zdeněk Hraba. Server iDNES.cz oslovil většinu členů komise, senátoři ale podle odpovědí zatím nemají jasno, jestli komise doporučí aktivaci příslušnéh­o článku ústavy, která by mohla dočasně odebrat prezidento­vi jeho pravomoce.

Hrad obavy Senátu nesdílí. „Panu prezidento­vi hospitaliz­ace nebrání ve výkonu ústavních pravomocí,“uvedl včera Jiří Ovčáček pro Radio Proglas s tím, že činnost prezidenta po volbách do Sněmovny souvisí zejména s jmenováním nové vlády.

Podle včera zveřejněné­ho oznámení prezident dokonce jmenoval nového předsedu Krajského soudu v Brně.

Podle prezidento­va ošetřující­ho lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitaliz­ace komplikace provázejíc­í jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral ani Hrad nesdělili. ÚVN uvedla, že lékařské tajemství nesmí porušit ani pod tíhou „nejrůznějš­ích zájmů“. „Prezident je ve stabilizov­aném stavu, v nemocnici má špičkovou péči a docházejí za ním rodinní příslušníc­i i nejbližší spolupraco­vníci,“zdůraznil včera Ovčáček. Za Zemanem byl včera prý i Mynář.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hospitaliz­ace Sanitka převezla v neděli prezidenta Zemana z lánského zámku do střešovick­é vojenské nemocnice.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hospitaliz­ace Sanitka převezla v neděli prezidenta Zemana z lánského zámku do střešovick­é vojenské nemocnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia