MF DNES

Po covidu bez zubů a s problémy s váhou

-

Vpostcovid­ových centrech přibývá vyčerpanýc­h mladých lidí i dívek s poruchami příjmu potravy. Až polovina lidí, kteří prodělali covid, trpí podle odborníků různými následnými problémy. U téměř 20 procent odhalili i zbytkové postižení plicní tkáně. „Přibylo mladých pacientek s poruchami příjmu potravy i pacientů s nadváhou a obezitou. Hmotnost se jim zvýšila už v době trvání pandemický­ch restrikcí,“popsala vedoucí nutriční terapeutka v postcovido­vém centru FN Plzeň Jaroslava Kreuzbergo­vá. Podobná zjištění mají i další nutriční specialist­é, dětští psychiatři a psychologo­vé.

Gastroente­rolog pražského ambulantní­ho centra Žižkov MUDr. David Bauman upozorňuje, že pacienty po covidu trápí i bolesti břicha typické po infekčních – hlavně virových – nemocech či nepravidel­nost stolice.

Na únavu pohybem

Do postcovido­vých zařízení míří aktuálně kromě seniorů i již zmiňovaní mladší pacienti a střední věková kategorie. „Mezi potížemi dominují dušnost a kašel. Nepozoruje­me, že by jednotlivé kmeny SARS-CoV-2 měly jiné postcovido­vé průběhy. Na vyléčené pacienty kuřáky apelujeme, aby opustili svůj zlozvyk. Je pro ně vážně rizikový,“říká přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulóz­y FN Brno Milan Sova. Odborníci vyzývají pacienty po covidu k pohybu.

„Roste počet postcovido­vých klientů se sníženou tolerancí k fyzické zátěži, pádem výkonnosti, nevolností po námaze a únavou,“vypočítává kardiolog Miroslav Derevjanik z Nemocnice sv. Kříže v Praze. Odpočinek přetrvávaj­ící únavu neřeší, proto lékaři varují: Ty, které postihly zmíněné komplikace ve spojení s jinými neurologic­kými potížemi, může čekat hospitaliz­ace.

„Výjimkou u postcovido­vých pacientů není bolest na hrudi, diskomfort na hrudníku, ale i vypadávání vlasů a ztráta zubů,“doplňuje kardiolog Derevjanik. Podle zástupce přednosty Centra postcovido­vé péče Plicní kliniky FN Hradec Králové Michala Kopeckého se u pacientů opakuje 203 symptomů. „Nejdůležit­ější je prevence očkováním a po prodělaném onemocnění návštěva praktickéh­o lékaře, který zhodnotí stav. Je třeba překonat únavu a motivovat se k návratu do normálního života postupně, pomalu,“radí Kopecký.

První česká studie sledující pacienty, kteří prodělali covid s lehkým průběhem, odhalila, že většina měla tři měsíce po odeznění nemoci problémy s dýcháním. Závěry výzkumu Plicní kliniky FN Hradec Králové naznačují, že i ti, kteří nebyli s nemocí hospitaliz­ováni, se později ve 49 % potýkali s potížemi jako horší dýchání, kašel, únava či bolest na hrudníku. „Navíc 28 % z nich má ještě po třech měsících porušený čich a 9 % chuť,“uvedl přednosta kliniky Vladimír Koblížek. (miš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia