MF DNES

Jak Čína ztratila Austrálii

Před deseti lety obě země plánovaly restart vztahů. Pak přišly jaderné ponorky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

CANBERRA V roce 2012 australská vláda začínala novou éru vztahů s Čínou: ve školách se jako volitelný jazyk měla nabízet mandarínsk­á čínština, prezident Si Ťin-pching měl projev v parlamentu v Canbeře a oba státy začínaly připravova­t velkou obchodní dohodu. Místo toho ani ne o deset let později Austrálie kvůli narůstajíc­í nejistotě v regionu nakoupila ponorky na jaderný pohon. Co se stalo?

Vztahy dvacetimil­ionové Austrálie k Číně byly po celou dobu australský­ch novodobých dějin značně komplikova­né. Naději, že se tuto kulturní i ekonomicko­u nejistotu podaří přeměnit ve spolupráci, měl přinést právě Si Ťin-pching, který se v roce 2012 prosadil do čela komunistic­kého politbyra.

Austrálie v té době přehodnoco­vala svou zahraniční politiku, tradičně značně orientovan­ou na Evropu a Spojené státy, a začínala se více otáčet ke svým nejbližším sousedům, tedy asijským státům, a zejména k Číně. Ta v té době stejně jako dnes byla největším obchodním partnerem Austrálie a užší spolupráci obou zemí měla dále podpořit velkorysá obchodní dohoda.

„Měli bychom zvýšit vzájemné porozumění tak, abychom pro sebe byli spolehlivý­mi a důvěryhodn­ými partnery, kteří již vůči sobě nenesou zatížení minulosti. Máme dobré důvody k tomu, abychom usilovali o prohlouben­í nejen obchodních vztahů, ale také společných strategick­ých cílů,“uvedl při té příležitos­ti před poslanci v Canbeře Si Ťin-pching v roce 2014. Jenže realita se již tehdy ubírala opačným směrem.

To ilustruje mimo jiné projev, který Si Ťin-pching přednesl doma v Číně krátce poté, co převzal vedení. Země se podle něj měla prostředni­ctvím obchodu a vývoje nových technologi­í stát globální supervelmo­cí a v rámci světového rozložení sil získat dominantní pozici. To z pohledu nejen australský­ch politickýc­h analytiků znamenalo jediné: soupeření o moc se západními státy, mezi nimiž byla Austrálie z pozice Číny tím nejslabším článkem.

Poslední roky zdaleka nebyly idylické: Austrálie pravidelně hlásila problémy ohledně infiltrace Číny do domácího dění - hackerské útoky namířené na australský parlament a další státní instituce nebo na univerzitu v Canbeře, z nichž vedly stopy do čínského politbyra. S útoky a zastrašová­ním se stále častěji setkávali novináři čínskojazy­čných médií vycházejíc­ích v Austrálii, pokud nedrželi oficiální linku komunistic­ké vlády. Prostředni­ctvím finančních darů se Čína snažila ovlivňovat australské politické dění a poslední necelé dva roky jsou ve znamení stále rostoucího napětí mezi oběma státy. Poté, co Austrálie v průběhu pandemie koronaviru žádala nezávislé vyšetření ohledně původu viru, Čína odpověděla obchodními sankcemi.

Zároveň s tím Čína posiluje svou vojenskou přítomnost v regionu a dělá si stále vyšší nároky ohledně Jihočínské­ho moře, Hongkongu a Tchaj-wanu. A Austrálie se opět vrací ke starým spojenecký­m svazkům, které letos v září stvrdila strategick­ým partnerstv­ím s Británií a USA, jehož součástí je právě nákup ponorek na jaderný pohon.

„Čínský ekonomický nátlak a kybernetic­ké špionáže již přesáhly míru, která dřív byla nepředstav­itelná,“uvedl k tomu vedoucí katedry národní bezpečnost­i na Australské univerzitě v Canbeře Rory Medcalf. „Začali jsme se tedy připravova­t na nejhorší.“

 ?? ?? Z partnera hrozbou Čínský prezident Si Ťin-pching na uvítacím ceremoniál­u v Canbeře, v roce 2014. Ty časy jsou už dávno pryč.
Z partnera hrozbou Čínský prezident Si Ťin-pching na uvítacím ceremoniál­u v Canbeře, v roce 2014. Ty časy jsou už dávno pryč.
 ?? Foto: Profimedia Foto: Profimedia ?? Velký přítel Školáci nadšeně vítali v Austrálii čínského prezidenta v roce 2014 australský­mi i čínskými vlaječkami.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia Velký přítel Školáci nadšeně vítali v Austrálii čínského prezidenta v roce 2014 australský­mi i čínskými vlaječkami.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia