MF DNES

„Bidenův“Afghánec utekl ze země, ale jinak, než se říká

Pomohli dostat ven tlumočníka, který kdysi zachránil Bidena, spolubojov­níci, nebo vláda USA?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Takže afghánský tlumočník, který před lety pomohl zachránit budoucího prezidenta USA Joe Bidena a nedávno ho z kábulského úkrytu požádal o oplátku, je konečně venku z Afghánistá­nu. Vedle příběhu dramatické­ho útěku tak vznikl i vedlejší příběh o tom, jak se dá všechno překroutit, aby to vypadalo co nejlíp.

Ze zpráv CNN a BBC, jež mají globální dosah, totiž vyznívá, že záchranné lano hodila vláda USA.

Jenže původní zasvěcená zpráva, která vyšla den předtím ve Wall Street Journal a přináší exkluzivní popis tlumočníko­vy měsíční anabáze i záchranné operace, říká něco úplně jiného. Tlumočníka i s jeho rodinou dostaly ze země skupiny amerických veteránů a afghánskýc­h vojáků „za pomoci dobře postavenýc­h pákistánsk­ých přátel“.

Američtí vysloužilc­i si naopak v článku stěžují, že jim vláda v tom nejtěžším, totiž dostat tlumočníka

WASHINGTON

z Tálibánem ovládaného Afghánistá­nu, nijak nepomohla.

Osud afghánskéh­o tlumočníka jménem Aman Chálílí se stal známým, když 31. srpna vyzval Joe Bidena v článku ve Wall Street Journal, aby ho zachránil a splatil mu tak osobní dluh. V roce 2008 byl totiž Chálílí jednou z duší záchranné akce, která dostala do bezpečí tehdejší senátory Bidena a Johna Kerryho, jejichž vrtulník při přeletu po Afghánistá­nu musel kvůli vánici přistát na odlehlém místě, kde by se mohli stát kořistí Tálibánu. Ale vojáci,podle nichž Chálílí ve styku s místními byl, dorazili dřív.

Když teď Chálílí sám potřeboval pomoc, poskytli mu ji arizonští veteráni, s nimiž sloužil. Mimochodem, někdo spočítal, že Chálílí prošel s americkými vojáky 110 přestřelek.

Když Tálibán obsadil Kábul, začal se skrývat a veteráni z USA hledali způsob, jak ho dostat s rodinou ven. Měli řadu nabídek jako z filmu. Například jeden soukromý kontraktor nabídl úkryt za 11 000 dolarů s poplatkem 900 dolarů za každou noc. A 11 000 za to, že je v příhodné chvíli doveze na letiště.

Rok 2008, vánice:

Ukrajinci a zakladatel někdejší soukromé armády Blackwater Eric Prince zase nabídli záchranné akce ve stylu commandos.

Z Kábulu se Chálílího týdny snažil vytáhnout i tým konzervati­vního komentátor­a Glenna Becka, který zachránil stovky lidí. Objevovaly se další a další plány, které nevyšly. Chálílí byl už hodně nervózní, protože Tálibán při lovu na lidi systematic­ky pročesával město.

Beckovi lidé ho nakonec propašoval­i napříč zemí do 400 kilometrů vzdáleného Mazáre Šarífu. Arizonští veteráni se mezitím obraceli na všechny možné i nemožné organizace, mezi nimi i Koalici člověk především, již vedl Američan afghánskéh­o původu Safi Rauf, bývalý tlumočník speciálníc­h jednotek. Ten slíbil, že to zvládne.

Plán zněl: projedeme autem do Pákistánu. Arizoňanům to připadalo jako hotové šílenství. Stovky kilometrů územím Tálibánu, kde budou jistě desítky kontrol. Ale lepší řešení po ruce nebylo. A tak tajné týmy v Afghánistá­nu vyzvedly Chálílího rodinu a vyrazily.

A vyšlo to. „Po 44 hodinách jízdy dnem i nocí a tolika check-pointech byla moje rodina tak vyděšená... Ale teď jsme v ráji,“řekl Chálílí Wall Street Journalu z Pákistánu.

Zdá se, že deník nejenže byl přesně informován, ale byl s lidmi kolem Chálílího ve styku celou dobu, takže ví, o čem píše.

Naopak je zajímavé, jak oficiální hlas bez detailů zcela změní vyznění události. Například BBC staví jen na potvrzení ministerst­va zahraničí, že Chálílí s rodinou „bezpečně odcestoval­i z Afghánistá­nu, což dokázali s rozsáhlým zapojením a podporou na vysoké úrovni ze strany vlády USA“. Ti, co Bidenova zachránce skutečně zachránili, jsou zřejmě zneviditel­něni ve větě „a jsme vděční za mnoho dalších, kteří ho na této cestě také podpořili“.

Zdroje citované CNN rovnou přidávají Bidena: „Koalice člověk především a ministerst­vo zahraničí úspěšně dostaly Chálílího a jeho rodinu z Pákistánu. Chálílí nedávno požádal prezidenta Bidena, aby mu vrátil službu a zachránil ho.“

Je zcela pravděpodo­bné, že americké úřady o průběhu útěku věděly. A je jisté, že v Pákistánu vydaly Chálílímu a jeho rodině povolení letět dál směrem Amerika. Ale tu nejdramati­čtější část asi sledovaly spíše jen ze svých kanceláří.

Ať tak či tak, je to dobrý konec pro Chálílího a vlastně i pro Bidena, který nese kříž za zbabraný odchod z Afghánistá­nu, kde za sebou USA nechaly tisíce místních spolupraco­vníků.

Kdyby Tálibán dopadl i muže, který kdysi zachránil Bidena a teď ho marně žádal o pomoc na oplátku, kříž by ještě ztěžkl.

 ?? ?? zachránění budoucí ministr obrany Chuck Hagel (zcela vlevo), budoucí ministr zahraničí John Kerry (zcela vpravo) a budoucí prezident Joe Biden (třetí zprava). Není jasné, zda na snímku je i tlumočník.
zachránění budoucí ministr obrany Chuck Hagel (zcela vlevo), budoucí ministr zahraničí John Kerry (zcela vpravo) a budoucí prezident Joe Biden (třetí zprava). Není jasné, zda na snímku je i tlumočník.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia