MF DNES

Krotitelé nákladové inflace

Ani pětiprocen­tní inflace a velký tlak na centrální banku nejsou důvodem k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Vyšší sazby problém s dominantně nákladovou inflací nevyřeší.

- Oldřich Dědek, Aleš Michl členové bankovní rady ČNB

Inflace měřená Českým statistick­ým úřadem vystoupala v září na 4,9 %. Je možné, že meziroční růst cen v následujíc­ích měsících přesáhne 6 %. Za této situace se zdá, že rozhodován­í o úrokových sazbách je jednoduchá záležitost.

Slyšíme argumentac­i: „Inflace vzrostla a ČNB přece nemůže sedět s rukama za zády a nedělat nic.“Nebo: „Ať centrální banka rychle zkrotí ty rostoucí ceny nákladů, energií...“Anebo ještě: „Je potřeba udělat jasný krok, proto rychle a výrazně zvyšme úroky, aby inflace klesla.“

Tyto jednoduché myšlenky jsou pěkné pro novinové titulky. Jsou však i správným vodítkem pro současnou měnovou politiku? Strategie rychlého zvyšování sazeb jako odpověď na současnou inflaci má následujíc­í úskalí.

Vyšší ceny z dovozu

Zaprvé: Aktuální zrychlení růstu cenové hladiny je z převažujíc­í části způsobeno dovezenou inflací. Ekonomiky jsou vystaveny kobercovém­u náletu neovlivnit­elných nákladovýc­h inflačních šoků. Překotně vzrostla cena ropy, mezinárodn­í přepravy, stavebních materiálů, elektřiny, plynu a dalších komodit. Nákladový šok schytali všichni. Podle Eurostatu, který počítá inflaci jednotnou metodikou, je v Česku aktuálně inflace 4 %. V Německu je 4,1 %, v Rakousku 3,2 %, na Slovensku 5,1 %, v Polsku 5 %. Prudké a překvapivé zvýšení české inflace v tak krátké době proto nelze vysvětlit náhlým domácím proinflačn­ím šokem.

Do toho průmysl po celém světě prochází jakoby úzkým hrdlem. Firmy loni po uzavírkách vyprodaly zásoby a nyní při rozjezdu ekonomik začaly znovu rychle objednávat. Světoví dodavatelé nestačí vyrábět dost čipů, polovodičů, plastů, prostě součástek, které zrovna průmysl poptává. Vázne i přeprava. Nejsou volné lokomotivy, vagony, lodě. Anebo jsou extrémně drahé. Ekonomiky přešly z jednoho extrému do druhého, z lockdownu do totálního dohánění výroby.

Za nějakou dobu se situace v globální ekonomice uklidní někde mezi těmito extrémy a ceny nákladů by zase mohly klesnout. Měnová politika ČNB s tímto nic nenadělá, nesníží cenu surovin na světových trzích. A obdobně – měnová politika nezvýší nabídku polovodičů, nezvětší přepravní kapacity pro obchod, nesežene větší počet řidičů kamionů.

Direkt českým firmám

Zadruhé: Volbou uspěchanéh­o zvýšení sazeb si v této situaci dáváme vlastní direkty, aniž bychom knockoutov­ali dotírající nákladovou inflaci. V ekonomice není oběd zadarmo. Při razantním zvyšování sazeb zejména malé a střední firmy musí vedle rostoucích cen všech vstupů čelit dalšímu nákladovém­u tlaku v podobě dražšího provozního financován­í.

Prodražuje se i financován­í investic, které jsou v ekonomice, čelící nedostatku kvalifikov­aných lidí, zásadní. Do toho všeho ještě vyšší sazby v Česku oproti eurozóně vytvářejí větší prostor pro kurzovou nestabilit­u. Spekulační kapitál má motiv vypůjčit si levně eura, uložit je do korun a inkasovat úrokový zisk, při případném posílení české měny i kurzový zisk.

Je moudré tlačit při křehkém oživování na posilování kurzu a znevýhodňo­vat tím české exporty? Za přítomnost­i brutálních nákladovýc­h tlaků Česku, ale ani celému okolnímu světu nezbývá než si projít obdobím zvýšené inflace. Tohle je těžké si přiznat, ale je to tak.

Víme, že nic nevíme

A zatřetí: Víme, že nevíme, co přesně ještě přijde. Buďme opatrní, protože jsme ve fázi postpandem­ické stabilizac­e ekonomik. Často slýcháme, že přísnost měnové politiky je namístě, aby se zabránilo roztočení mzdově cenové spirály. Při ní vyšší ceny napájejí vyšší mzdové požadavky, ty pak tlačí na další růst cen – a tak dokola. Tolik teorie.

V praxi ale vidíme, že například Škoda Auto do konce tohoto roku výrazně utlumí výrobu. To dopadne na celý řetězec jejich dodavatelů, menších a středních firem. Řada firem nebude moci tolik přidávat na mzdách.

O křehkosti oživení vypovídají také poslední data o poklesu průmyslové produkce, ale i jiné indikátory. Může i nemusí přijít energetick­á krize s dopadem na peněženky lidí, respektive jejich spotřebu. Covid stále není plně pod kontrolou, učíme se s ním žít a podnikat.

Sazby inflaci nevyřeší

Nespoléhej­me se proto na to, že v současně době plné nejistot a obtížné extrapolac­e budoucího vývoje větší růst úrokových sazeb v Česku problém s dominantně nákladovou inflací vyřeší. Ta je bezesporu nežádoucím jevem. A nežádoucí také je, aby se vyšší nákladová inflace přenesla do strachu spotřebite­lů o další růst cen v budoucnu.

Proto pro stabilizac­i inflačních očekávání je potřeba především vysvětlova­t, že je dočasně vyvolána nákladovým šokem, který odezní, až se ve světové ekonomice normalizuj­í obchodní vztahy mezi dodavateli a odběrateli. Netvrdíme, že úrokové sazby mají zůstat nízko napořád. Doba na jejich zvyšování k normálu ale podle nás ještě nenastala.

Netvrdíme, že sazby mají zůstat nízko napořád. Doba na jejich zvyšování ale ještě nenastala.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia