MF DNES

Výstava Sluneční králové skončila

- — Ivana Faryová

NOVÉ MĚSTO Skončila výstava Sluneční králové v Národním muzeu, která představil­a nejvýznamn­ější objevy českých egyptologů. Exponáty nesmírné historické hodnoty zapůjčené do zahraničí vůbec poprvé se vracejí do Egypta. Některé z nich budou znovu k vidění v káhirských muzeích.

„Výstava Sluneční králové byla pro Národní muzeum jednou z nejvýznamn­ějších ve své historii. Jednalo se o skutečně unikátní projekt světového formátu, který navíc prohloubil pozitivní vztahy mezi Národním muzeem a zahraniční­mi zapůjčitel­i,“řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Tři stovky předmětů mimořádné historické hodnoty byly na výstavě Sluneční králové v Národním muzeu v Praze vystaveny s „covidovými“přestávkam­i více než rok a vidělo je 120 tisíc návštěvník­ů. Ze 13 měsíců, po které byly exponáty v Praze vystavené, však měli návštěvníc­i kvůli covidovým opatřením na prohlídku jen 216 dní.

Výstava skončila 30. září a po deseti dnech pečlivého „balení“deseti tun exponátů a jejich uložení do přepravníc­h beden se včera večer předměty vydaly za mimořádně přísných bezpečnost­ních opatření a v doprovodu policie na dvoudenní cestu zpět do Káhiry. Částečně jsou přepravová­ny po zemi, mezi kontinenty je přepravuje letadlo. „Ochrana exponátů při transportu je zajišťován­a Policií ČR. Detaily nemůžeme sdělovat,“řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

S ohledem na unikátnost exponátů a jejich nedozírnou historicko­u cenu provázela speciální bezpečnost­ní opatření i výstavu jako takovou po celou dobu jejího trvání.

 ?? ??
 ?? ?? Ojedinělá expozice Většina ze tří stovek artefaktů vystavenýc­h v Národním muzeu pochází z objevů českých egyptologů. Doplnily je ale také objevy německých archeologů, kteří v Abúsíru pracovali dřív, než se na nekropoli vydala první česká expedice. Jde o památky z doby stavitelů pyramid, z nichž některé jsou staré až pět tisíc let. Stejně jako památky zapůjčené z Káhiry se do „svých“muzeí vrátily také exponáty zapůjčené z Lipska, Berlína, Heidelberg­u, Frankfurtu nad Mohanem a dalších německých měst. Na vypravení zásilky do Egypta dohlédli generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a nejznámějš­í český egyptolog Miroslav Verner. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
Ojedinělá expozice Většina ze tří stovek artefaktů vystavenýc­h v Národním muzeu pochází z objevů českých egyptologů. Doplnily je ale také objevy německých archeologů, kteří v Abúsíru pracovali dřív, než se na nekropoli vydala první česká expedice. Jde o památky z doby stavitelů pyramid, z nichž některé jsou staré až pět tisíc let. Stejně jako památky zapůjčené z Káhiry se do „svých“muzeí vrátily také exponáty zapůjčené z Lipska, Berlína, Heidelberg­u, Frankfurtu nad Mohanem a dalších německých měst. Na vypravení zásilky do Egypta dohlédli generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a nejznámějš­í český egyptolog Miroslav Verner. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia