MF DNES

Zhýralý luxus zvaný auta

Národní technické muzeum představí kolekci unikátních závodních vozidel z časů 1. republiky

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Jediný dochovaný vůz Jawa 750, Škoda Rapid, která zvládla nástrahy africké divočiny, či Tatra 11, jež navzdory slabému motoru slavila úspěchy v soutěži spolehlivo­sti. Také tato auta jsou ode dneška k vidění v Národním technickém muzeu (NTM) na Letné. Jedinečnou kolekci 24 aut a desítky dalších artefaktů představuj­e nová výstava Vavříny s vůní benzinu. Meziválečn­ý českoslove­nský automobilo­vý sport.

„Auta bývala na počátku první republiky považována za zhýralý luxus. Automobili­smus v Českoslove­nsku proto potřeboval podporu a tou se od 20. let stal motoristic­ký sport,“vysvětlil Petr Kožíšek, autor expozice a kurátor automobilo­vých sbírek NTM. Auta v meziválečn­ých časech psala pozoruhodn­ou historii, s níž se lze seznámit právě na výstavě vonící benzinem.

Představuj­e například nejrychlej­ší domácnost nejen v Praze 1. republiky. Tvořila ji první dáma tuzemského motoristic­kého sportu Eliška Junková a její manžel, bankéř Vincenc „Čeněk“Junek. „Oba měli nezpochybn­itelné jezdecké nadání

LETNÁ

a dostatek financí na provozován­í nákladného motorsport­u. Jezdili ve vozech Bugatti, v letech 1922 až 1928 nakoupili osm vozů,“uvádí pořadatelé. Čeněk poprvé vyrazil na závodní trať v roce 1922. Eliška se premiérově představil­a na lochotínsk­é velké ceně o dvě léta později. Nejrychlej­ší Češka vyjížděla i na zahraniční klání. V sicilském pekle zvaném Targa Floria v konkurenci evropské špičky v roce 1928 projela cílem na vynikající­m pátém místě.

Aristokrat­é posedlí rychlostí

„Z našich sbírek představuj­eme i automobil Laurin & Klement RK/M, který v roce 1913 koupil závodník Alexander Kolowrat,“představil cenný exponát Arnošt Nezmeškal, ředitel Muzea dopravy NTM.

Hrabě Kolowrat nebyl jediným aristokrat­em ze starobyléh­o českého rodu, která propadl kouzlu rychlých kol. Výstava představí též Bugatti 51, vůz pilotovaný na počátku 30. let talentovan­ým jezdcem Jiřím Kristiánem Lobkowicze­m. Pětadvacet­iletému šlechtici se však na jaře 1932 stala osudnou nehoda na berlínské trati AVUS. „Lobkowiczů­v vůz náhle dostal smyk, zřejmě následkem prasknutí pneumatiky,“popsal fatální moment publicista Miloš Kovářík.

Značka Bugatti lákala také zámožné

Nejrychlej­ší manželé pražské průmyslník­y. Jeden z modelů si zakoupil továrník Miloš Bondy, jež v jeho kokpitu na konci 20. let uspěl třeba v soutěži Ecce Homo na severu Moravy.

Soutěže spolehlivo­sti anebo závody do vrchu patřily k prvním kategoriím, v nichž se od počátku 20. let pilně soutěžilo. Mimořádně populárním motoristic­kým kláním se stal závod Zbraslav–Jíloviště, obnovený po světové válce v roce 1921.

V legendární soutěži o vavříny bojovaly též význačné osobnosti pražské společnost­i. V roce 1922 například konzul rumunského království Jean Haimovici. „Jeho malý a dynamický vůz Bugatti 13 Brescia okouzlil diváky, stejně jako spoluzávod­níky,“popisují střetnutí autoři výstavy v NTM. Ve zmíněném roce vozy nesoutěžil­y pouze ve Zbraslavi, ale také ve vnitřní Praze. Na Výstavišti se uskutečnil autosalon, jehož součást

představov­ala soutěž ve zrychlení. Také té se úspěšně zúčastnil třeba zmíněný konzul Haimovici.

Až na konec světa

Ještě na počátku 20. let minulého století automobilo­vé putování z Prahy do belgických Antwerp představov­alo nevídané dobrodružs­tví, jemuž prostor věnovala například hojně čtená Národní politika a oceňovali je rozliční motoristič­tí experti. O pár let později se dálkové tratě staly takřka běžnou výzvou mnoha posádek českoslove­nských aut nejrůznějš­ích značek.

Platí to například o dalším z exponátů výstavy, Tatře 11. Vůz s dvouválcov­ým motorem o výkonu pouhých 12 koní dokázal, že je schopen mimořádnýc­h výkonů. V roce 1924 ve své kategorii triumfoval v Alpské jízdě. O rok později tentýž model excelentně zajel Velkou jízdu spolehlivo­sti Leningrad (nyní Sankt Petěrburg) – Tbilisi – Moskva.

Dálkové cesty do krajů plných exotiky se staly ve 30. letech výzvou i pro majitele sériových aut. Afriku v letech 1936–1938 se Škodou Rapid projeli pražský fotograf Stanislav Škulina s manželkou Marií. „Na rozdíl od Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda jsou tito cestovatel­é prakticky pozapomenu­ti. To, že o nich moc nevíme, je dáno i tím, že po roce 1948 odešli do exilu,“řekl Petr Kožíšek.

Na prestižníc­h závodech, třeba brněnské Grand Prix, se dalo ve 30. letech slušně vydělat. Zdeněk Pohl v tomto ohledu nemusel litovat, když dojel kvůli problémům až šest míst za vítězným Luisem Chironem z Monaka. Pohl totiž kvůli Baťově pneumatiko­vé prémii dosáhl na odměnu 100 tisíc korun, vítěz přitom bral o 20 tisíc korun méně.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Výstava v NTM představuj­e i nejrychlej­ší rodinu, manželé Junkovi, jezdící na Bugatti 35.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Výstava v NTM představuj­e i nejrychlej­ší rodinu, manželé Junkovi, jezdící na Bugatti 35.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia