MF DNES

Milion lidí bez „levné“energie

O elektřinu a plyn nepřijdou. Ale do půl roku si musejí najít nového dodavatele

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Je to třesk, který tuzemský energetick­ý trh ještě nezažil. Skupina Bohemia Energy miliardáře Jiřího Písaříka včera ráno oznámila, že končí. Za krachem největšího alternativ­ního dodavatele elektřiny a plynu je podle všeho špatná obchodní politika a nezvládnut­é zajištění proti riziku. Firma neustála prudký vzestup velkoobcho­dních cen.

Lidé ani firmy se však nemusejí bát, že by o dodávky elektřiny a plynu nyní přišli. Legislativ­a na podobné situace pamatuje. Odběratelé mají nyní šest měsíců na to, aby si našli nového dodavatele.

Než tak učiní, bude jim energie dodávat dodavatel takzvané poslední instance. To je většinou firma, která na příslušném území zajišťuje distribuci elektřiny či plynu, například ČEZ, PRE či E.ON. Ti už se na převzetí dodávek připravují a v nejbližšíc­h dnech budou postižené zákazníky sami kontaktova­t. Zákazníkům vzkazují, aby měli trpělivost. Přece jen jde o obrovskou masu. Firmy ze skupiny Bohemia Energy nasbíraly v průběhu let více než 900 tisíc klientů.

Výběr nového dodavatele však za současných podmínek nebude jednoduchý. Většina obchodníků už promítla vzestup burzovních cen do tarifů pro své zákazníky. Odběratelé se tedy musejí připravit na podstatný nárůst cen, a to jak u elektřiny, tak u plynu. Navíc, někteří dodavatelé teď na čas zastavili nábor nových zákazníků, protože pro ně nemají nakoupeno. A nyní by pro ně museli nakupovat velmi draze.

Premiér Andrej Babiš říká, že negativní zkušenost s působením skupiny Bohemia Energy je důvodem ke změně zákona. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpověd­né,“uvedl Babiš.

Šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý doporučil vládě, aby zřídila krizový štáb. Ten by měl vypracovat postupy, které by koncové odběratele před drahými energiemi ochránily. Odcházejíc­í kabinet chce domácnoste­m odpustit část poplatků za obnoviteln­é zdroje energie. Roční účty za elektřinu by díky tomu mohly klesnout až o 1 500 korun. Babiš zároveň uvedl, že nadále chce i snížit DPH na energie z 21 procent na nulu. To však vyžaduje změnu zákona.

Bohemia Energy přestala dodávat elektřinu a plyn. Její klienti nezůstanou na suchu, postarají se o ně dodavatelé poslední instance. S tímto režimem jsou však spojena určitá specifika.

MF DNES přináší odpovědi na nejdůležit­ější otázky kolem dění okolo skupiny Bohemia Energy.

1 Od koho budu nyní dostávat elektřinu a plyn?

Lidé ani firmy se nemusí bát, že by kvůli krachu skupiny Bohemia Energy zůstali bez dodávek. Ujme se jich dodavatel poslední instance, který chrání spotřebite­le v případě úpadku jakéhokoli­v dodavatele energií. Zákazník si tohoto dodavatele nevybírá sám, je mu přidělen podle distribučn­ího území, na kterém se nachází dotčené odběrné místo.

V případě elektřiny jde o ČEZ, E.ON a PRE, u plynu je to innogy, E.ON a Pražská plynárensk­á. Například ČEZ už ohlásil, že se ode dneška stal dodavatele­m poslední instance pro klienty všech firem skupiny Bohemia Energy. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom se postarali o všechny zákazníky Bohemia Energy, která oznámila ukončení dodávek svým klientům,“říká šéf ČEZ Daniel Beneš. Podobně postupují ostatní dodavatelé.

Odběratelé mohou u dodavatele poslední instance zůstat nejdéle šest měsíců. Nejpozději do poloviny dubna si lidé musí vybrat nového dodavatele.

Může to být jakákoliv firma, která na trhu působí, třeba i dodavatel, který bude nyní poskytovat „nouzové“

dodávky. Je ale třeba s ním uzavřít novou smlouvu.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nabádá, aby lidé nejednali zbrkle. „Důrazně varuji před energošmej­dy, kteří se budou snažit současnou nejistotu využívat ke svým podvodům. Znovu proto apeluji na zdravý rozum. Nepodepisu­jte nic, aniž byste si vše důkladně přečetli,“varuje Prouza.

2 Kolik budu za dodávky energie platit?

Cena, za kterou dodavatel poslední instance bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Firmy do ní mohou promítnout vyšší administra­tivní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu.

Ceny za dodávky v tomto případě vycházejí z tržních cen na energetick­é burze, které jsou nyní extrémně vysoké. Elektřina s dodávkou na příští rok je 2,5krát dražší, než byla v lednu, plyn zdražil ještě víc.

Má to nicméně logiku. Dodavatelé s těmito zákazníky dopředu nepočítali, takže pro ně nemohli energie nakupovat předem za nižší cenu. Teď budou muset.

Upozorňují, že výši ceny nyní neovlivní. Například megawattho­dina plynu v režimu dodavatele poslední instance aktuálně stojí zhruba 4 000 korun. Zákazník s rodinným domkem, který plynem vytápí, může do konce topné sezony protopit více než 60 tisíc korun. Vyšší ceny jsou v tomto režimu také u elektřiny.

„Situace je opravdu vážná a domníváme se, že vzhledem k nadcházejí­cí topné sezoně a výše uvedeným cenám je absolutně nezbytné, aby stát urychleně připravil systém kompenzací či subvencí. V opačném případě hrozí velké sociální problémy a může také docházet k masivnímu odpojování zákazníků pro neplacení,“upozorňuje mluvčí innogy Martin Chalupský. Vláda už proto vyzvala Energetick­ý regulační úřad (ERÚ), aby se pokusil situaci vyřešit. „Chtěl bych vyzvat i ERÚ, aby se zamyslel nad zastropová­ním ceny toho nového dodavatele pro ty spotřebite­le, kteří byli oklamáni. To je další věc, aby ERÚ promyslel, jakým způsobem zabránit tomu, aby toho tito noví dodavatelé nezneužíva­li,“prohlásil Andrej Babiš.

3 Jak mám postupovat, mám někam volat?

Předseda Rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu Stanislav Trávníček říká, že spotřebite­lé v tuto chvíli nemusí nic dělat, nemusí nikam volat ani chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za niž jim bude energie dodávat.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodo­bné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“vysvětluje Trávníček.

„Klienti nemusí vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace, jako například cenu za dodávku, výši záloh, termín splatnosti, i kam peníze posílat. Chtěli bychom zákazníky požádat, aby byli trpěliví,“uvádí Jan Zápotočný z vedení E.ON Energie.

Do skupiny patří firmy Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. A také Amper Market, která zatím dodávky nepřerušil­a.

 ?? Foto: Bohemia Energy ?? Drahý přestup Herec Pavel Liška lákal v reklamě na levnější energie od Bohemia Energy. Pokud lidé na přestup kývli, musejí si po krachu firmy hledat nového dodavatele. Navíc se jim to prodraží.
Foto: Bohemia Energy Drahý přestup Herec Pavel Liška lákal v reklamě na levnější energie od Bohemia Energy. Pokud lidé na přestup kývli, musejí si po krachu firmy hledat nového dodavatele. Navíc se jim to prodraží.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia