MF DNES

Nezpůsobil­ost Zemana parlament vyhodnotí sám

-

Únos, ztrácení se, upadnutí do kómatu. To jsou podle ústavního právníka Jana Kysely jasné situace, kdy prezident ze závažných důvodů nemůže vykonávat svou funkci, jak stojí v článku 66 ústavy. Hospitaliz­ace je situací poněkud nejasnou.

Prezident Miloš Zeman je od nedělního poledne v nemocnici. Hrad toho ohledně jeho zdravotníh­o stavu příliš nezveřejni­l. Samotná hospitaliz­ace ještě není důvod ke zbavení Zemana jeho úřadu.

I předchozí prezidenti se léčili v nemocnici. Václav Havel v ní strávil dlouhé měsíce. Kvůli nedostatků­m informací o Zemanově skutečné nemoci však politici v poslední době čím dál více hovoří o aktivaci článku 66. Podle něj může prezidenta zbavit pravomocí parlament, pokud se najde většina v obou komorách. „Toto rozhodnutí záleží na Sněmovně a Senátu. Zda si tyto instituce odhlasují, že jim dlouhodobě hospitaliz­ovaný prezident vadí, nebo nevadí,“vysvětluje Kysela.

Jeho kolega připomíná, že i obě komory nesou odpovědnos­t za chod státu a prezidenta potřebují.

„Sněmovna a Senát mají povinnost zajistit fungování státu, zejména povinnost zajistit, aby tedy někdo způsobilý přijal demisi staré vlády a jmenoval novou vládu. Takže

ti si mají zjednat jasno ohledně toho, v jakém stavu je prezident. Pokud by představit­elé komor nebyli k prezidento­vi puštěni, tak mohou odhlasovat, že není schopen výkonu funkce,“popisuje konkrétní situaci ústavní právník Jan Wintr. Pravomoci prezidenta by okamžitě přešly na premiéra a předsedu Sněmovny.

Prezident se ale zase může odvolat proti rozhodnutí k Ústavnímu soudu. „Ústavní soud by měl tuto věc přednostně rozhodnout,“dodává Wintr.

Článek 66 zatím v historii Česka nikdy využit nebyl. Právníci ale předpoklád­ají, že u soudu by pak poslanci a senátoři museli předložit důkazy. „Čím viditelněj­i je prezidentů­v stav horší, tím jednodušší argumentac­i budou mít. Pokud prezident republiky vůbec není s to se k Ústavnímu soudu dostavit, pak jeho návrh na zrušení usnesení asi úspěšný nebude,“myslí si Kysela.

Klíčový je 9. listopad

Zeman teď de facto nemusí nic dělat až do 9. listopadu, tedy 30 dní od voleb. Jeho povinností není ani předávání vyznamenán­í 28. října.

Tato akce se vůbec nemusí konat, nebo prezidenta může zastoupit premiér. Třicátý den od voleb by ovšem měl Zeman svolat první zasedání nové Sněmovny. Pokud ji nesvolá, sejde se Sněmovna sama. Poté by měla končící vláda podat do rukou prezidenta demisi.

Podle Wintra tento akt nutně nemusí probíhat veřejně, ale měl by se uskutečnit před svědky. „Akt může probíhat i písemně, pokud je dostatečně hodnověrně doloženo, že akt přijetí demise je akt prezidenta osobně, ne jeho okolí,“vysvětluje Wintr. Odkazuje i k situaci, kdy prezident v úterý jmenoval předsedu krajského soudu. „Tady si myslím, že akt jmenování předsedy soudu je sporný tím, že nejsou známy okolnosti, za nichž to bylo provedeno,“dodává Wintr. (aš, dh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia