MF DNES

Parkanová je po šesti letech soudů nevinná

-

Soud včera zamítl odvolání státního zástupce a potvrdil osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejího někdejšího podřízenéh­o Jiřího Staňka v kauze nákupu letounů CASA.

Státní zástupce tvrdil, že jejich vinou byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.

Dvojice to od počátku odmítala. Nepravomoc­ný rozsudek soudu nižší instance je oba osvobodil už loni v říjnu, státní zástupce se však odvolal. Ve středu Městský soud v Praze zamítl jeho odvolání.

„V žádném směru nebylo zjištěno, že by České republice v souvislost­i s obchodem s letadly a s nákupem transportn­ího letounu CASA vznikla nějaká škoda,“konstatova­la předsedkyn­ě odvolacího senátu pražského městského soudu Petra Benešová.

O pořízení transportn­ích letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla Vlasta Parkanová v roce 2009 jako tehdejší ministryně obrany v druhé vládě Mirka Topolánka, tehdy už v demisi.

Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministersk­é sekce vyzbrojová­ní Jiří Staněk způsobili státu škodu zhruba 777 milionů korun. Údajně si nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Obvodní soud ale loni dospěl k závěru, že žádná škoda nevznikla.

Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilion­ový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilion­ový trest.

Staňka vinil ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku, Parkanovou ze dvou nedbalostn­ích trestných činů – z maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Policejní vyšetřován­í kauzy CASA trvalo šest let, dalších šest let se táhla soudní jednání. Kauza stála Vlastu Parkanovou její politickou kariéru. (iDNES.cz)

 ?? Foto: ČTK Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nevinná Vlasta Parkanová byla ministryní obrany a kauza CASA jí zničila politickou kariéru. Na snímku z roku 2014 vypovídá jako svědkyně u jednoho z četných soudů řešících zakázky na obraně.
Foto: ČTK Foto: Petr Topič, MAFRA Nevinná Vlasta Parkanová byla ministryní obrany a kauza CASA jí zničila politickou kariéru. Na snímku z roku 2014 vypovídá jako svědkyně u jednoho z četných soudů řešících zakázky na obraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia