MF DNES

Rady pro děti: Jdi ke světlu, nechávej značky

- — Lada Režňáková

Podle odborníků je důležité, aby ztracené dítě nepanikaři­lo. „Hlavně by nemělo začít zmatkovat, důležité je si sednout, uklidnit se, nezačít brečet. Psychika je velmi důležitá,“uvedl Amar Ibrahim, autor knihy Kurz přežití pro děti.

Zachovat klid by měli i rodiče, pokud zjistí, že se jejich dítě ztratilo. Zároveň však upozornil na to, že by rodiče neměli čekat a zavolat záchranné složky co nejdříve. Rozhodně by neměli čekat na to, až se setmí. „To už je pozdě,“uvedl Ibrahim. Rodiče by podle něj vždy měli vědět, kam dítě jde, s kým a na jak dlouho.

V případě, že si dítě uvědomí, že se ztratilo a nemá u sebe mobil, mělo by na místě chvíli počkat.

„První hodinu bych počkal na místě, protože ho někdo bude hledat. Pokud se ze svého místa vzdálí, je dobré na něm nechat nějakou značku – byl jsem tam, jdu tímto směrem,“uvedl Ibrahim. Podle něj stačí například větev, kterou se něco vyryje do země, v zimě mohou pomoci i stopy ve sněhu. Pomoci může také hluk, nicméně ne křičení či brek.

„To by si pak vykřičel hlasivky. Dobrá je píšťalka nebo může mlátit klackem do stromu,“dodal odborník.

Pro hledání cesty by se děti měly držet například stop po zvěři. „Ty by vás měly přivést k vodě a voda vás přivede k obydlí. Nebo jít k hluku silnice,“míní Ibrahim. Pokud se setmí, mohou děti rozpoznat z větší dálky například osvětlené město.

Pomoci mohou také dřevorubci v lese, případně nějaký jiný hluk. Pokud něco děti zaslechnou, měly by se vydat za zvukem. Je lepší nechodit do kopce, ale spíš z kopce. Pokud dítě najde lesní cestu pro automobily, ať se vydá po ní.

 ?? Foto: Archiv ?? Hledaná Malá Julia na fotce pořízené před jejím zmizením
Foto: Archiv Hledaná Malá Julia na fotce pořízené před jejím zmizením
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia