MF DNES

Brusel radí, jak zkrotit vysoké ceny energií

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Ceny energií rostou od počátku roku tempem, který všem bere dech. Zdražuje zemní plyn, jehož ceny stouply o více než 400 procent, stejně tak ceny elektřiny, které se od něj odvíjejí.

S tím prodražuje i řada dalších věcí, od hnojiv přes potraviny až po dopravu. Spirála zdražování ohrožuje celou Evropu. „Může to mít za následek vážnou hospodářsk­ou krizi,“varoval polský ministr zemědělstv­í Grzegorz Puda. Jiní politici se obávají vážných sociálních nepokojů. Panika je zřetelná.

Evropští lídři tak vzhlížejí k Bruselu a vyzývají evropskou exekutivu k akci. Dostavilo se však spíše zklamání. Evropská komise včera představil­a některé návrhy, jak postupovat. Nejde o nějaké rázné kroky, spíše o „příručku“, co si mají vlády evropské sedmadvací­tky počít.

Brusel radí zmírnit dopady tíživé situace finanční podporou či daňovými úlevami pro nejvíc postižené skupiny obyvatel. Stejně tak zmiňuje možnost odkladu plateb za elektřinu. Rovněž nabízí možnost dočasně rozšířit pomoc zasaženým průmyslový­m odvětvím, pokud to ovšem neporušuje unijní pravidla pro státní podporu.

Komise představil­a i dlouhodobě­jší záměry, jako je společný nákup zemního plynu či rozšíření kapacit pro jeho ukládání. Společný postup by mohl přispět k vyjednání výhodnější ceny, tak jako v případě covidových vakcín.

Slibuje také zlepšení infrastruk­tury pro energii z obnoviteln­ých zdrojů, což by mohlo srazit ceny elektřiny v dlouhodobé­m horizontu.

Jiné požadavky některých členských zemí, jako je zásadní reforma trhu s elektřinou či regulace cen emisních povolenek, návrhy unijní exekutivy neřeší.

Cena elektřiny se momentálně odvíjí od vysoké ceny plynu, tuto praxi chtěla zrušit zejména Francie. Česko se pro změnu zasazuje za úplné zrušení daně z přidané hodnoty na elektřinu, ani v tomto bodě Komise však nesouhlasi­la.

Na výtky některých evropských politiků, kteří očekávali výraznější reakci, reagoval šéf Evropské rady Charles Michel slovy, že volba energetick­ých dodávek „je odpovědnos­tí jednotlivý­ch států“.

Odkazuje rovněž na summit Evropské rady, který by se měl společným přístupem k energetick­é krizi zabývat už příští týden.

Včerejší návrhy Bruselu jsou tak víceméně popisem kroků, které už některé unijní země dávno samostatně zvolily. Třeba Španělsko s Itálií chystají daňová omezení a podporují chudší domácnosti. Španělé se rovněž snaží srazit zisky energetick­ých firem.

Maďarsko na nic nečekalo a domluvilo si dlouhodobý výhodný kontrakt s ruským Gazpromem, který by měl zemi v příštích 15 letech chránit před nenadálými výkyvy cen.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia