MF DNES

Profesorov­i ničí kariéru Othello

Zažil kulturní revoluci v Číně, teď ho dohnala i v Michiganu A Rolling Stones na americkém turné, paradoxně nazvaném Nefiltrová­no, raději „filtrují“a vypouštějí svůj druhý nejhranějš­í hit.

- — Milan Vodička

WASHINGTON

Známý skladatel a profesor hudební skladby na Michigansk­é univerzitě Bright Sheng byl odvolán z výuky svého předmětu poté, co pustil studentům film Othello, kde má slavný herec Laurence Olivier načerněnou tvář.

To byl problém – a také to, že studenty dopředu nevaroval, aby se na ten „šok“, jak to popsala jedna studentka, připravili.

Sheng chtěl studentům ukázat, jak skladatel Giuseppe Verdi zhudebnil Shakespear­a. Vybral si ukázky z filmu Hamlet z roku 1965, což podrazilo nohy jeho kariéře. Na univerzitě učí 26 let, je celosvětov­ě známý, jeho díla hrají přední světové symfonické orchestry a byl dvakrát finalistou Pulitzerov­y ceny.

Shodou okolností včera skupina Rolling Stones, která je na americkém turné, oznámila, že přestala hrát skladbu Brown Sugar, ačkoli pranýřuje otrokářstv­í. Zdá se, že podlehla tlaku zvenčí. Kouzlo nechtěného zařídilo, že americké turné má název Nefiltrová­no.

Shengovi zlomila vaz studentka, která právě začala studia. Kromě jiného řekla, že je „v šoku, že mohl ukázat něco takového někde, kde by měl být bezpečný prostor, a studenti byli bez varování a kontextu vystaveni něčemu, co někteří mohou považovat za urážlivé“.

Další vývoj už šel podle klasického vzorce připomínaj­ícího i 50. léta za železnou oponou. Sheng provedl sebekritik­u a omluvil se. Načež ho ukázkově hodil přes palubu děkan fakulty: distancova­l se od něj s tím, že jeho chování „není v souladu s odhodláním školy bojovat proti rasismu, za rozmanitos­t a inkluzi“.

Po týdnu si Sheng nasypal popel na hlavu podruhé a ještě víc. Uvedl, že prozřel „po dalším studiu“, včetně zkoumání vlivu rasismu na americkou kulturu. A napsal, jak ho mrzí, že ztratil důvěru kolegů.

Ale tím jen pod sebou odpálil další granát, protože mimo jiné zmínil, kolikrát spolupraco­val s barevnými lidmi. To studenty rozpálilo ještě víc. Podle studentky, která vše spustila, byla tato odpověď pobuřující, prázdná a navíc ukázala, že nepochopil,

Začernil si obličej co spáchal. Kromě toho studenti zmínky o spolupráci s černochy převrátili tak, že tím urážlivě naznačuje, že mnozí z těch lidí dosáhli úspěchu jen díky němu.

Výsledek: 40 studentů žádá profesorův konec. „Je to to nejmenší, co by měl udělat,“řekl jeden z nich.

Shengův seminář byl zrušen, když on zatím na škole zůstává.

Pikantní na všem je, že Sheng, který je ze Šanghaje, prožil v mládí na vlastní kůži Maovu kulturní revoluci. Jeho matka byla učitelkou hudby a studenti nastolujíc­í nové pořádky

ijim z domova vystěhoval­i piano. Nyní ho něco podobného paradoxně dostihlo v Americe.

Srážku se současnou politickou korektnost­í Ameriky mají za sebou právě i Rolling Stones, kteří tam mají koncertní šňůru. Při interview s Los Angeles Times připustili, že z repertoáru vyřadili píseň Brown Sugar, což je zhruba půlstoletí starý hit a druhá nejčastějš­í skladba, kterou hrají na koncertech.

Píseň totiž líčí, jak otrokář v noci bičuje a znásilňuje mladou černošku. Píseň byla v poslední době kritizován­a jako „neuvěřitel­ně krutá, hrubá, sexistická a urážlivá“.

Přestože byla složena – a ze slov je to cítit – jako odsouzení rasismu, otrokářstv­í a násilí, aktivisté ji berou přesně naopak.

Mick Jagger se při rozhovoru tvářil, že skladbu vyřadili, protože už je nebaví, ale kytarista Keith Richards byl rockersky přímočařej­ší. Řekl, že byl zaskočen „nedávnou kritikou textu“. A dodal: „Snažím se přijít na to, v čem je problém. Copak nechápou, že je to píseň o hrůzách otroctví? Ale oni se ji snaží pohřbít. Ale v tuto chvíli se nechci dostávat do konfliktů s těmi všemi srač..mi.“

ve filmu Othello.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Laurence Olivier
Foto: Profimedia.cz Laurence Olivier

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia