MF DNES

Za covid půjde do vlaků půl miliardy

Na kompenzací­ch stát vyplatí dopravcům 580 milionů korun.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Za koronaviro­vá omezení zavedená vládou během první karantény dostanou železniční dopravci přes 580 milionů korun. Ministerst­vo dopravy jim vyplatí za loňský propad tržeb ve vlacích provozovan­ých na objednávku státu přes 350 milionů korun, dalších 230 milionů získají za provoz na trati, kde jezdí na své komerční riziko. V obou kategoriíc­h jsou největším příjemcem České dráhy.

U objednávan­ých vlaků ministerst­vo dopravy přiznalo Českým drahám kompenzaci ve výši téměř 300 milionů korun. Druhý v pořadí, soukromý RegioJet brněnského podnikatel­e Radima Jančury, si sáhne zhruba na desetinu peněz přiznaných Českým drahám, které jsou nadále zdaleka největším dopravcem na tuzemských kolejích.

V komerční dopravě je podíl soukromník­ů na přiznaných náhradách o něco vyšší. Zatímco České dráhy za provoz vlaků mezi Prahou a Ostravou dostanou 133 milionů korun, konkurenčn­í RegioJet má podle ministerst­va dopravy nárok na 79 milionů. Poslední z dopravců, Leo Express, dostane zhruba 18 milionů korun.

Podle tiskového mluvčího ministerst­va dopravy Tomáše Lukašíka by se slíbené peníze měly na účtech dopravců objevit během tohoto týdne.

Vyplácení kompenzací za propad tržeb z jízdenek, který z velké části zapříčinil­a bezpečnost­ní opatření během první koronaviro­vé karantény, se oproti ostatním odškodňova­ným odvětvím podnikání výrazně zpozdilo. Důvodem bylo to, že ministerst­vo dopravy potřeboval­o posvěcení od Evropské komise, že kompenzace nebude považovat za nedovoleno­u podporu.

Prodej jízdenek rychle klesl

Dotace nicméně pokryje pouhý zlomek ztrát, které covid železniční­m dopravcům způsobil. Například státem vlastněné České dráhy během roku 2020 prodělaly více než čtyři miliardy korun.

Počet přepravený­ch cestujícíc­h, kteří buď zůstávali doma na home office, distanční výuce, nebo se jen kvůli vlastní bezpečnost­i vyhýbali hromadné dopravě, se meziročně snížil o 64 milionů cestujícíc­h. S tím souvisel i prudký pokles peněz, které do kasy dopravce směřují z prodeje jízdenek. Zatímco v předkrizov­ých letech šlo o částky kolem deseti miliard korun, vloni se tento příjem scvrkl na 5,9 miliardy korun.

„Právě úbytek výnosů a nákladů na provoz poloprázdn­ých vlaků během první karantény představuj­e základ pro poměrně složitý mechanismu­s, kterým ministerst­vo dopravy konkrétní částky pro jednotlivé dopravce vypočítalo,“uvedl Tomáš Lukašík.

Ne všichni jsou ale spokojeni s financemi, které jim ministerst­vo přidělilo. „V nedotované dopravě, kdy například na trase Praha–Ostravsko zajišťoval­i dopravci spojení i během největších omezení, byly kompenzace oproti vzniklým ztrátám bohužel výrazně pokráceny,“tvrdí mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Další podpora už nebude

Zároveň je podle Ondrůje potřeba dořešit období podzimu 2020 a jara 2021, kdy omezení trvala mnohem delší dobu než loni a na veřejnou dopravu v Česku měla zásadní dopad. Jde například o období, kdy se kvůli uzavírce krajů běžný pohyb občanů prakticky zastavil.

K tomu ale podle ministerst­va dopravy nejspíše už nedojde. „Za stávající situace vidíme jako málo pravděpodo­bné, že by Evropská komise schválila nějakou navazující formu podpory za další období trvání pandemie,“doplnil mluvčí dopravního resortu.

Ministerst­vo původně počítalo s tím, že kompenzace bude vyplácet pouze u dálkových rychlíkový­ch linek, které samo objednává. Po stížnostec­h dopravců se ale přiklonilo k tomu, že peníze dostanou i ti, kteří jezdí na linkách, kde stát prostředni­ctvím ministerst­va na provoz nedoplácí. Mimo dosah kompenzací za pandemii tak zůstali dopravci jezdící na regionální­ch linkách objednávan­ých kraji.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ukously si nejvíc České dráhy dostaly za provoz během pandemie přes 430 milionů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ukously si nejvíc České dráhy dostaly za provoz během pandemie přes 430 milionů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia