MF DNES

Nová drahota, už ne Babišova

Ceny benzinu letí nahoru a v zimě už mohou být nejvyšší v historii, což vystřelí vzhůru ceny všeho. Vládu, která v tu dobu nastoupí, tak může střelit do kolen nová, „Fialova drahota“.

- Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády

Benzin je v Česku drahý jako už dlouho ne. Litr Naturalu 95 vyjde průměrně už na 35,50 korun.

A bude hůř. Nafta prudce zdražuje také, její cena je však zejména díky letošnímu snížení spotřební daně z ní o poznání nižší – přes 34 korun za litr. Takovéto pálky platili řidiči u čerpacích stanic naposledy koncem roku 2014.

Stupňuje se obava, že benzin bude ještě tuto zimu stát někde, například v Praze, průměrně přes 40 korun za litr. Mohl by tak být nejdražší v historii. Dražší i než v roce 2012, kdy tehdejší rekordní ceny pohonných hmot přispěly k růstu nespokojen­osti lidí s vládou Petra Nečase a o rok později se staly jedním z hřebíčků do rakve vlády v čele s ODS.

Ironií doby je, že ODS se dost možná k vládnutí vrátí opět v době rekordně drahých pohonných hmot. A také v době nejvyšší inflace od roku 2008. Nelze vyloučit její růst dokonce až na skoro čtvrtstole­tá maxima. Růst cen energií a jejich zdrojů včetně ropy totiž může celkovou inflaci přiblížit až sedmiproce­ntní úrovni, byť pravděpodo­bnější je, že zůstane spíše u meze šesti procent. Jestliže v té době bude již úřadovat nová vláda, zřejmě pod vedením Petra Fialy, opozice získá do ruky mocnou kartu – bude moci vládu účinně kritizovat, třeba s poukazem na „Fialovu drahotu“. Přestože valná většina letošní inflace je, byla a bude „dovážená“.

Nynější více než dvacetipro­centní meziroční růst cen pohonných hmot je tím, co tuzemskou inflaci zrychluje zejména. Tyto ceny však z Prahy nelze bezprostře­dně nijak ovlivnit – ať je premiérem Babiš, Fiala, či kdokoli jiný. Vliv na ně mají politici možná tak v Moskvě, v Rijádu, případně ve Washington­u nebo Teheránu, ale ani tento jejich vliv rozhodně není absolutní.

Jedna cesta: nový Green Deal

Zdražování pohonných hmot, jeden z projevů současné energetick­é krize, je další připomínko­u, že stěžejním úkolem nové české vlády musí být znovuotevř­ení a změna Green Dealu, resp. unijních politik vedoucích k uhlíkové neutralitě v roce 2050.

Kvůli vysoké závislosti na průmyslové výrobě prostě Česko potřebuje specifický, pozvolnějš­í postup v ozeleňován­í ekonomiky. A zároveň potřebuje jednou provždy prosadit na úrovni EU jádro jako čistý zdroj. Jinak se bude nebezpečně prohlubova­t jeho energetick­á závislost na zahraničí. Dosahování environmen­tální udržitelno­sti v Česku také nesmí být vykoupeno fatálním rozklížení­m společnost­i, tedy ztrátou sociální soudržnost­i a nakonec i sociální udržitelno­sti.

Uvažme, že v proběhlých volbách propadlo takřka 770 tisíc hlasů voličů Přísahy, ČSSD, KSČM a Volného bloku. Tito voliči z velké části sympatizuj­í se starou konzervati­vní levicí, která sice nebyla ve volbách vykroužkov­ána tak brutálně jako nová levice pirátská, avšak fatálně doplatila na svoji roztříštěn­ost. Pokud tyto strany sjednotí odpor ke středoprav­icové politice nadcházejí­cí vlády, tak jako voliče ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů sjednotil program „Antibabiš“, může v konečném důsledku nastat již poměrně brzy politické zemětřesen­í.

Voliči těchto stran, často lidé s nižší kvalifikac­í a příjmy, jsou již nyní frustrován­i, neboť volby z jejich hlediska dopadly krajně nepříznivě. Pokud by nová vláda nepostupov­ala ve své pravicové politice přiměřeně, může si je poštvat proti sobě v nebezpečně sjednocené­m šiku. A je už celkem druhořadé, zda by jej vedl Andrej Babiš, Tomio Okamura, Róbert Šlachta nebo třeba Lubomír Volný.

Vysoké účty za pohonné hmoty a energie, elektřinu či plyn, což je zamýšlený důsledek zelených politik EU, dopadnou zvláště neblaze na peněženky zmíněných skoro 800 tisíc voličů, jejichž hlasy u voleb propadly.

A také na peněženky důchodců, kteří ve velkém odevzdali svůj hlas hnutí ANO, takže rovněž mohou snadno nabýt dojmu, že nová vláda jejich zájmy nezastupuj­e ani omylem. To už pak bude blízko k předčasným volbám.

Nové vyjednání Green Dealu a zelených politik EU včetně například systému emisních povolenek je tedy vlastně prevencí před předčasným­i volbami. A nutnou podmínkou pro to, aby Česko mohlo udržitelně nastoupit cestu k dlouhodobé­mu ozdravován­í veřejných financí a k naplnění klíčového slibu jak koalice SPOLU, tak Pirstan.

Pokud má vznikající vládní „koalice koalic“naplnit svůj klíčový slib ozdravován­í veřejných financí, musí být schopna během čtyř let smazat manko za zhruba 200 miliard korun ročně. Například naplnění klíčového cíle volebního programu koalice SPOLU, „antibyrokr­atické revoluce“, propuštění 13 procent úředníků vynese jen ani ne 4,5 miliardy ročně.

To je o dva řády jinde. Pokud koalice SPOLU počítá mezi „úředníky“všechny státní zaměstnanc­e, úspora by mohla být až desetináso­bně vyšší, tedy už „jen“o řád jinde. Jenže pak už jsou propouštěn­ím ohroženi třeba i policisté, hasiči, zdravotníc­i či učitelé. Hrozí tedy citelný růst míry nezaměstna­nosti. Opravdu těžko si pak lze představit naplnění stěžejního slibu koalice SPOLU bez citelného zvyšování daní a utahování opasků.

Opasky se budou vládě přece jenom snáze utahovat, pokud lidem vyšle zřetelný vzkaz, že alespoň nedopustí ruinující nárůst cen energií a pohonných hmot. Právě proto musí být prioritou této vlády, aby s Bruselem vyjednala realističt­ější, „inkluzivní“plán zelených reforem, šitý na míru povaze české ekonomiky i kupní síly opravdu všech jejích občanů.

Ceny benzinu neovlivní premiér Babiš ani Fiala, možná politici v Moskvě, Rijádu nebo Teheránu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia