MF DNES

Má pravdu starý Fiala, anebo nový?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Má funkci předsedy Poslanecké sněmovny dostat vládní většina, anebo opozice? Odpověď není jednoduchá. Když Petr Fiala coby šéf nejsilnějš­í opoziční strany v říjnu 2017 sám kandidoval na tuto funkci, argumentov­al slovy: „Je správné, aby nejsilnějš­í opoziční strana měla předsedu Sněmovny. Připadá nám to důležité z hlediska kvality parlamentn­í demokracie.“

Čas oponou trhl, strany barikády se otočily a Petr Fiala jako šéf nové vládní většiny v říjnu 2021 tvrdí opak: „Z hlediska ústavy a kroků, které vedou ke jmenování vlády, je logické, aby předseda Poslanecké sněmovny byl reprezenta­nt vítězné koalice.“

Demokracie je naštěstí natolik gumová, že s ní coby argumentem odůvodníte úplně cokoliv. Věcně vzato ale má pravdu ten nový Fiala. Šéf Sněmovny může výrazně ovlivňovat chod dolní komory (svolává a řídí schůze, připravuje jejich program), reprezentu­je zemi, podílí se na zahraniční politice státu, ale hlavně mu ústava v krizových situacích dává unikátní pravomoci včetně třetí nominace premiéra.

Nepochybně je to tedy figura natolik důležitá, že by ji žádná vládní většina neměla pouštět z ruky. Tedy pokud ji k tomu nenutí nějaká nestandard­ní situace, v níž potřebuje opozici vtáhnout do hry, třeba velmi vyrovnaný poměr sil v dolní komoře. Což ale není dnešní situace: zvolna nastupujíc­í pětikoalic­e o 108 poslancích nepotřebuj­e hlasy hnutí ANO vůbec k ničemu, tedy nemá-li v úmyslu měnit ústavu.

V obecnějším smyslu opozice nemá zastávat žádné vrcholné funkce v zemi už proto, že principiál­ně není dobré jakékoli bratříčkov­ání vlády s opozicí. Zamlžuje to odpovědnos­t za stav země, v dobrém i špatném. Proto žádné uplácení opozice funkcemi, žádné kulaté stoly, žádné prolínání programů, snad s výjimkou projektů, které mají vydržet řadu desetiletí.

A už proboha žádné poplakáván­í opozice, jak vláda neposlouch­á její dobré rady, jak jsme tomu byli svědky ve skončeném volebním období. Vláda vás neposlouch­á? Ne, protože jste opozice. Vláda má vládnout a plnit svůj volební program. A opozice si má utáhnout opasek, pracovat na svých řešeních, objíždět zemi a přesvědčov­at, že to po příštích volbách bude dělat lépe. Jak říkává Miloš Zeman: „Skýva opozice je suchá a neposolená.“Ale prospěšná, dodejme.

Abychom se však vrátili k té bitvě o vedení Sněmovny: Kdo tedy má být předsedou? Zástupce nové vládní většiny, spíše vítězné koalice Spolu. A ona nechť si zváží, jestli je vhodné, aby ODS současně držela posty premiéra i předsedů obou komor parlamentu. I jiné varianty totiž mají své mouchy.

Zvažovaná instalace šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové má jedinou výhodu v tom, že by jeden z vrcholných postů po delší době zastávala žena. Ale svěřit tak strategick­ý post druhému nejslabším­u trpaslíkov­i ve Sněmovně? Aby strana s pouhými 14 poslanci rozhodoval­a o osobě premiéra, když není jisté, jak se může situace během příštích čtyř let vyvinout?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia