MF DNES

Rudišův expres do temnoty

Když vydal Jaroslav Rudiš před osmi lety Národní třídu, byla to jeho nejstručně­jší a nejrychlej­ší kniha. Teď přistál na pultech opak: více než čtyřsetstr­ánková Winterberg­ova poslední cesta.

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Rudiš, který oslaví napřesrok padesátku, novinku napsal rovnou německy. V originálu vyšla před dvěma lety a dočkala se velmi pochvalnýc­h recenzí. Svezlo se s ní několik cen, naposledy Záslužný řád Spolkové republiky Německo, který spisovatel převzal za „přínos ke sbližování Čechů a Němců“.

Dva na cestě

Taky o tohle v knize jde. Tedy navenek, v nejobecněj­ší rovině. Jinak je to kniha vrstevnatá, plná zvláštní atmosféry, symboliky – i neodbytné a tíživé existenciá­lní temnoty.

Titulním hrdinou je rodák z Liberce, český Němec, starý devětadeva­desát let. K ruce má na své „poslední cestě“jistého Krause, velmi zvláštní postavu: na jedné straně zkrachoval­ého, zoufalého alkoholika, na

Nostalgie straně druhé bytost málem mystické ražby – převozníka mezi světem živých a mrtvých. Dělá Winterberg­ovi doprovod, ale ještě spíš rezonanční desku. Právě na jeho hlavu totiž dopadá nekonečný proud vyprávění, který se z překvapivě vitálního starce bez ustání řine. V tom je Rudiš silně hrabalovsk­ý.

Winterberg je vlastně variantou Hrabalova strýce Pepina, který ve své manicky chrlené řeči míchá realitu s fabulací, protahuje skutečné daleko za hranice možného.

Winterberg má však ještě kapesního průvodce po Rakousku-Uhersku, vydaného rok před první světovou válkou. Poslední rok, kdy „byl svět ještě v pořádku“. A právě podle téhle příručky s Krausem cestuje. Jak u Rudiše jinak nežli vlakem.

Jede po městech někdejší monarchie a snaží se pospojovat minulé s přítomným, vytěžit z toho, co bylo, aspoň trochu útěchy pro to, co je, co ještě zbývá. Jemu i světu.

Žádná naděje

Tady se hlásí o slovo druhý velký Rudišův blíženec, Jaroslav Hašek, autor Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, kde literárně rozmontova­l Rakousko-Uhersko, ukázal nesmyslnos­t válčení, nacionalis­mu, byrokracie a veškerou lidskou blbost.

Rudiš to nastavení sdílí, ale s jedním rozdílem: Winterberg, starý jako samostatné Českoslove­nsko, si po monarchii stýská, v jeho „záchvatech historie“je pořádná nostalgie, romantický smutek za ztraceným časem. Odtud proudí existenciá­lní temnota: tíživá pochmurnos­t, která sedá na vše a má ve společném jmenovatel­i neodvratný zánik, konec.

Winterberg­ova poslední cesta je Rudišovou zatím nejnáročně­jší knihou. Nesází na silný, dynamický příběh, spoléhá na gejzíry historek a obrazů. Je v ní proti předchozím autorovým prózám daleko víc tragiky a smrti, daleko míň komiky a lásky. Zralý, reflektova­ný text s vyzněním skoro děsivým: „Žádná naděje neexistuje. Jenom cesta, Převoz. Jedním směrem. Na druhý břeh.“

Winterberg­ova poslední cesta Jaroslav Rudiš

 ?? Foto: ČTK ?? Jaroslav Rudiš tentokrát vsadil na hrdinu, který s láskou vzpomíná na minulost.
Foto: ČTK Jaroslav Rudiš tentokrát vsadil na hrdinu, který s láskou vzpomíná na minulost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia