MF DNES

Definujte svoji osobnost: co vám jde, jaké máte hodnoty

-

Jak má správně vypadat osobní kariérní plán, mapa, cesta… dá se nějak napsat, nakreslit? „Každému bude vyhovovat něco jiného – ale základem je pracovat s kariérou kontinuáln­ě, ne jen když něco hoří. Příkladně musím volit školu či hledám novou práci, tak na to sednu – to už jen hasím požár,“říká kariérová koučka Petra Drahoňovsk­á ze společnost­i Czechitas.

Když si chci svůj kariérní plán sepsat. Vezmu si čistý list a píšu. Co?

Hoďte si na papír, co se vám zrovna honí hlavou. Sepište si to do Excel tabulky či do nějakého dokumentu nebo si dejte od PC oddech a vezměte si sešit… Často stačí odpovědět si na poměrně základní otázky stojící na definici naší osobní značky: co mi jde, kde jsou moje talenty, moje top hard skills, moje top soft skills, moje aktuální životní vize, včetně té profesní části, moje aktuální hodnoty.

Jiné typy osobností dávají přednost rozhovoru, při němž si lépe urovnají myšlenky. S kým se o plánech pobavit?

Někdo to bude chtít rozebrat v klidu s rodinou, přáteli, někdo preferuje neutrálníh­o člověka, který není zatížen emocemi. To může být právě třeba kariérový poradce nebo kouč. V nejhorším, když není s kým zavést řeč, si i tyto věci můžeme nahlas přeříkat.

Proč to všechno dělat, co tím získáme?

Tyto jednoduché kroky nám pomáhají dostat se z abstraktní­ch myšlenek do pragmatick­é roviny, poté se snáz daří překlápět je do konkrétníc­h kroků – ať je to volba školy, rekvalifik­ačního kurzu, napsání aktuálního životopisu, který opravdu odráží, kdo na trhu práce aktuálně jsem a co nabízím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia