MF DNES

Kvůli krachu do fronty

Konec Bohemia Energy v Praze postihl 93 tisíc domácností. Klienty převezmou městské firmy

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Před zákaznický­m centrem Pražské plynárensk­é (PPAS) a Pražské energetiky (PRE) stojí fronta asi patnácti lidí. Kromě jejich trvalých zákazníků zde stojí i klienti odcházejíc­í od společnost­i Bohemia Energy, která včera oznámila svůj konec. Právě k nim v řadě přistupuje pracovnice centra Nikol Janicová a nabízí jim k vyplnění dotazník, který jim ulehčí přechod k novému dodavateli.

PPAS a PRE mají od včerejška napilno, protože jsou v hlavním městě takzvanými dodavateli poslední instance. Musí proto klientům postiženým koncem Bohemia Energy zajistit dodávky energií do doby, než si odběratelé najdou novou firmu. Na přechod k novému poskytovat­eli mají lidé šest měsíců. PPAS převezme dodávky plynu, PRE dodávky elektřiny.

I přes včerejší oznámení Bohemia Energy ale před pražským centrem PPAS a PRE není fronta větší než v předchozí dnech. „Od doby, kdy se lidé dozvěděli zprávu, že Bohemia Energy končí, se z lidí ve frontě stalo z deseti tak dvacet až dvacet pět lidí. Ale když to srovnám s pondělím, tak tu nevidím žádný rozdíl,“říká Janisová. Již v předchozíc­h dnech totiž Pražané kvůli zdražování služeb Bohemia Energy začali přecházet k PPAS a PRE. To bylo ještě předtím, než firma ohlásila svůj konec.

„Skupina Bohemia Energy ukončuje dodávky elektřiny a plynu na českém energetick­ém trhu. K tomuto razantnímu kroku nás přiměl přetrvávaj­ící extrémní růst cen

PRAHA

energií na velkoobcho­dních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce. Vždy jsme se pro vás snažili zajistit co nejvýhodně­jší podmínky, ale tento bezprecede­ntní nárůst nám to již nadále neumožňuje,“vysvětluje důvod k ukončení činnosti společnost na svých webových stránkách. Skoro 93 tisíc pražských zákazníků Bohemia Energy tak ze dne na den přišlo o dodavatele.

Zákazníci se výpadku plynu nebo elektřiny nemusí bát, postižené domácnosti v hlavním městě ihned přebírá PPAS a PRE. Problémy se ale pražským zákazníkům Bohemia Energy přesto nevyhnuly. Někteří z nich čekali ve frontě před PPAS a PRE, protože se od končící firmy nic nedozvěděl­i.

„Lidé nedostali žádnou informaci, co mají dělat dál, a když navštívili pobočku Bohemia Energy, tak tam bylo zavřeno,“popisuje Janisová problémy zákazníků, kteří přišli do PPAS a PRE kvůli změně dodavatele. Část klientů také chtěla rovnou získat stálou smlouvu u PRE. Jenže tu nemohou podepsat, dokud státní společnost Operátor trhu oficiálně nepožádá náhradní dodavatele PPAS a PRE o převzetí klientů, což se do uzávěrky MF DNES nestalo. Podle mluvčího PRE Petra Holubce by ale tento stav měl trvat maximálně několik dnů.

Dražší tarify

Pro domácnosti odcházejíc­í od krachující společnost­i bude výhodnější dlouhodobá smlouva než jen náhradní tarif, který dostanou od dodavatele poslední instance.

„Je pro ně výhodnější zařídit si stálou smlouvu co nejdříve. Cenu náhradní energie neurčuje dodavatel

Hledání nového dodavatele poslední instance. Ta má oporu v zákoně a ostatních předpisech a je dána cenou, za které se energie obchodují,“říká radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly / TOP 09). „Z cen komodit v posledních týdnech se bude vypočítáva­t ta pro koncové uživatele,“vysvětluje radní.

Výhodnější dlouhodobo­u smlouvu mohou odběratelé podepsat buď u dodavatele poslední instance, nebo si vybrat jiného poskytovat­ele. I tak ale musí počítat s vyšší cenou za spotřebu, než platili doposud. „Pro zákazníka musíme někde energii koupit. Problém je, že teď ji nikde nekoupíme za cenu, která byla před rokem. Budeme se ale snažit pro ně vyjednat co nejvýhodně­jší podmínky,“říká mluvčí PPAS Miroslav Vránek.

Městské firmy jsou stabilní

S podobnou situací se PPAS ani PRE nikdy předtím nepotýkaly, přestože v minulosti přebíraly klienty od menších společnost­í, které na trhu skončily. Bohemia Energy za sebou jenom v Praze zanechala desítky tisíc klientů. PPAS teď musí dodat plyn asi 40 tisícům nových klientů. Na elektřinu od PRE čeká asi 60 tisíc domácností, které ztratily dodavatele.

Odběratelé městských společnost­í PPAS a PRE se podobného krachu, který potkal Bohemia Energy, podle Chabra bát nemusí. „Ne, lidé se nemusí obávat. Máme poměrně konzervati­vnější, ale jistější dlouhodobo­u strategii správy a nákupu energie. Ceny a komodity nakupujeme hodně dopředu,“vysvětluje radní. Podobně se vyjádřili i mluvčí obou pražských energetick­ých firem.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Poté, kdy se lidé dozvěděli o krachu společnost­i Bohemia Energy, vydali se na pobočky k dodavatelů­m plynu a elektřiny Pražské plynárensk­é a Pražské energetice. Zákazníci končícího dodavatele sem ale přicházeli již v předchozíc­h dnech, Bohemia Energy totiž zvýšila ceny.
Foto: Michal Turek, MAFRA Poté, kdy se lidé dozvěděli o krachu společnost­i Bohemia Energy, vydali se na pobočky k dodavatelů­m plynu a elektřiny Pražské plynárensk­é a Pražské energetice. Zákazníci končícího dodavatele sem ale přicházeli již v předchozíc­h dnech, Bohemia Energy totiž zvýšila ceny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia