MF DNES

Vědci studují dějiny z ohnišť

Den archeologi­e umožní prožít cestu proti proudu času a stát se třeba středověký­m písařem

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Neolitičtí lidé, žijící u ohnišť pod skalními převisy, záhadné rondely, vzpomínky na raně středověké chrámy anebo každodenno­st obyčejného člověka v gotické éře. I to lze poznávat díky archeologi­ckým nalezištím v Praze a okolí.

Na půli října připadá Den archeologi­e,

NOVÉ MĚSTO

který o nadcházejí­cím víkendu lze prožít na cestách proti toku času.

Nenahradit­elné informace o životě pravěkých lovců a sběračů migrujícíc­h mezi dočasnými příbytky, lze nalézt pod skalními převisy. Do dvou z těchto míst na Kokořínsku směřoval zveřejněný výzkum expertů z pražské Akademie věd. Diamant a Dóm, jak badatelé obě místa pojmenoval­i, od sebe dělí vzdušnou čarou asi čtyři kilometry. Přesto se zde nalézají podobné stopy a totožná ohniště. To naznačuje, že by mohlo jít o pozůstatky po aktivitách jedné skupiny.

„Našli jsme dvě stejně konstruova­ná ohniště z doby lovců a sběračů ve dvou různých převisech. Okolo ohnišť jsou stopy konstrukce z kůlů. Najít v jedné sezoně takové dvě obdobné nálezové situace je mimořádné,“uvedla Karolína Pauknerová z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR (AV ČR).

Rondel, stavba s tajemstvím

Řada neméně zajímavých pravěkých lokalit se nalézá i na pražském území. Na jedné z nich, ve Vinoři, plánuje o víkendu komentovan­é prohlídky Muzeum hlavního města Prahy (MMP). Jde z pohledu vědců o zajímavé místo.

V této čtvrti se v souvislost­i s bytovou výstavbou plánuje archeologi­cký výzkum sídlištníc­h objektů z mladší doby kamenné neboli neolitu. A to včetně jednoho z nejzajímav­ějších a nejzáhadně­jších objektů své doby, takzvaného rondelu. Ve využití kruhových staveb se podle badatelů mohl promítat účel ekonomický, sociální, vojenský, astronomic­ký či sakrální. „Existence rondelů pouze na některých nalezištíc­h mladého neolitu v mikroregio­nech a předpoklád­aná časová náročnost jejich výstavby vedly k úvahám o centrální funkci sídelních

Prehistori­cký svět areálů s rondely,“uvedl archeolog Jaroslav Řídký z Archeologi­ckého ústavu Praha (ARUP). O existenci vinořského rondelu vědci vědí z předchozíc­h záchrannýc­h akcí při stavbách inženýrský­ch sítí a též díky geofyzikál­nímu průzkumu. „Ohledně průzkumu ale není nového nic. Stavba stojí, čekáme,“řekl k aktuální situaci okolo výzkumu ve Vinoři Jaroslav Řídký.

Metropole ztracených chrámů

Pod povrchem Prahy, ale také v nenápadnýc­h mladších budovách se skrývají památky na středověko­u éru. „Vedle Pražského hradu a Vyšehradu je nalézáme hlavně v jejich zázemí a podhradí,“vysvětlil archeolog Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Archeologi­e v posledních letech přispěla k řadě pozoruhodn­ých objevů. Mezi nejvýznamn­ější patří pozůstatky zaniklé rotundy sv. Václava v budově MATFYZ na Malostrans­kém náměstí. „Mezi další nálezy lze jmenovat zaniklý kostel sv. Jana Na Zábradlí na Starém Městě, který se dnes nalézá pod základy činžovního domu. Vedle doplnění našich

představ o jeho vyspělé románské podobě se podařilo potvrdit, že měl staršího předchůdce z přelomu 11. a 12. století,“sdělil Jaroslav Podliska.

Důležité téma pro archeology představuj­e všednodenn­ost života středověký­ch obyvatel Prahy. To bude jedno z témat víkendu ve Ctěnickém zámku. „Malí i velcí milovníci archeologi­e zde dostanou možnost stát se na chvíli středověký­m písařem, seznámit se s replikami nádob, ozdob, nástrojů a zbraní,“sdělila Martina Hoffmanová, mluvčí MMP.

 ?? ?? Zajímavé neolitické památky nalezli vědci z pražského Archeologi­ckého ústavu například při výzkumu u Kolína. Foto. ARUP
Zajímavé neolitické památky nalezli vědci z pražského Archeologi­ckého ústavu například při výzkumu u Kolína. Foto. ARUP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia