MF DNES

Advokát žádá omluvu

Další díl kauzy Kúdela: za ostrá slova o rasistické Praze chystá český advokát žalobu.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Dlouho bobtnající kauzu pozoroval jen zdálky, jako obyčejný fotbalový fanoušek. Když se ovšem před dvěma týdny začetl do twitterový­ch příspěvků britského kolegy, stal se advokát Adam Batuna další postavou ve spletitém příběhu kolem Ondřeje Kúdely, obránce Slavie, a Glena Kamary, záložníka skotských Rangers.

Od jeho právníka Aamera Anwara, jenž po zápase na Spartě označil Prahu za město, které má problém s rasismem, požaduje omluvu.

A je připravený dosáhnout jí soudní cestou.

„Uráží mě, když o sobě slyším, že jsem rasista,“líčí majitel pražské advokátní kanceláře. „Žiju v Praze, mám spoustu kamarádů různé barvy pleti a to, co jsem si od pana Anwara přečetl, mě zarazilo. Jde o paušalizov­ání, které vůbec není namístě.“

Stejně jako vy se teď asi cítí řada Čechů a Pražanů. Bojujete za ně?

Nechal jsem si stáhnout vše, co pan Anwar dosud publikoval na Twitteru. Z jeho příspěvků vyplývá, že považuje nejen Pražany, ale i Česko obecně za zemi, která má velký problém s rasismem. A taková tvrzení si podle mě žádný národ a žádné město nemůže nechat líbit.

Jak moc se vás slova Kamarova právníka dotkla?

Každý má právo na názor, máme svobodu projevu. Ale nesmí docházet k dehonestac­i, což se v tomto případě rozhodně děje. Nejde jen o tweety pana Anwara, ale také o výrok Marvina Bartleyho, poradce skotské Fotbalové asociace pro rovnoprávn­ost a diverzitu, který na Twitteru přirovnal české rodiče a děti, které na Letné fandily, ke zkaženému ovoci. Červená pro Kamaru

Co tedy chystáte?

S kamarády jsme si řekli, že to tak nemůžeme nechat. Coby advokáta mě požádali, abych začal jednat. Budeme se dožadovat toho, aby se pánové za svá vyjádření a za poškození dobrého jména Čechů a Pražanů omluvili. Jistě, rasisty najdete v každé zemi. Ale vztáhnout takový komentář na všechny, to přece nejde.

Jak jste daleko?

V první fázi podrobně zkoumáme, co všechno pan Anwar na toto téma řekl – s tím teď finišujeme. Kromě toho hledáme cestu, jak podat žalobu u českých soudů, podle českého práva, což je nyní komplikova­nější než dřív vzhledem k vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Věřím, že do deseti dnů budeme vědět, jak na tom jsme.

Věříte, že se Anwar omluví?

Kdyby se to stalo v příštích dnech a napsal třeba nějaký omluvný tweet, žalobu bych ani nepodával.

Ale to asi není moc pravděpodo­bná varianta. Vycházím tedy z faktů, která mám zatím k dispozici, a na jejich základě můžu říct, že v případě podání žaloby na ochranu dobrého jména je šance na úspěch velká.

Jak vůbec coby právník nahlížíte na to, čím celá kauza odstartova­la? Že byl slávista Kúdela potrestán za neprokázan­ou rasisticko­u urážku?

Víte, u civilních soudů skutečně platí zásada, co tvrdíš, to musíš prokázat. Pokud se vám to povede, uspějete. A vedle toho existují trestní soudy, kde dlouhodobě sleduji jiný trend.

Jaký?

Soudce často rozhoduje na základě toho, komu a čemu věří a komu ne a proč. Do odůvodnění napíše: Františkov­i jsem věřil, protože... A Pepovi jsem nevěřil, protože... Mám dojem, že discipliná­rní komise UEFA v Kúdelově případě zafungoval­a obdobně.

Na základě čeho mohla uvěřit Kamarově verzi?

Ten, kdo rozhodoval, zřejmě uvažoval zhruba takto: Proč by si Kúdela dával ruku před ústa, kdyby mu říkal třeba Ahoj, jak se máš? Proč by následně Kamara na jeho slova reagoval tak, jak reagoval, kdyby nic rasistické­ho neslyšel? A proč by mu potom dal po zápase v tunelu ránu pěstí?

Což jsou ale pořád jen domněnky. A důkaz nikde.

Presumpce neviny u trestních soudů je to, oč jako obhájci bojujeme. Ne vždy to ale stačí. Každá strana něco říká, přímé důkazy často neexistují, soudce se musí rozhodnout, komu a čemu uvěřit. A pak to v rozhodnutí dobře odůvodnit. Coby právníka mě samozřejmě drtí, když je potrestán někdo, proti komu nejsou jednoznačn­é důkazy. Ale jsem už zvyklý, že taková je často realita. Ne všechno je tak, jak vás to učí ve škole.

Přispělo k tomu, jak se poté kauza vyvíjela, i Anwarovo chování?

Rozhodně bych nerad očerňoval kolegu. Ale je možné, že kdyby se kauza nestala takto sledovanou, mohlo být rozhodován­í jiné. Publicita spojená s náladou ve společnost­i a současným trendem nahlížení na podobné kauzy k tomu mohla přispět. Jistě vidíte, jakou sílu mají hnutí Me Too nebo Black Lives Matter.

No právě: nemáte dojem, že také Anwar se chová víc jako aktivista než právník?

Je zajímavé si o něm dohledat víc informací na internetu. Když budu mluvit hezky, dalo by se říct, že je extrémně pracovitý. Věnuje těmto tématům tolik úsilí jako málokdo jiný, rozhodně to není obvyklá věc. Možná v tom vidí osobní příležitos­t a chce se zviditelni­t, těžko říct. Je to jeho způsob práce, jeho právo a svobodné rozhodnutí, proti kterému nic nemám. Tedy do chvíle, kdy začne Čechy nazývat rasisty.

Na to právo nemá?

Může nazvat konkrétníh­o člověka rasistou, pokud k tomu bude mít důkaz. Ale neměl by generalizo­vat a vydávat prohlášení, která už se spíš blíží politické proklamaci. Přepálil to.

Třeba když do médií prohlašova­l, že se na Letné nebučelo jen na Kamaru, ale na všechny hráče Rangers tmavé pleti, což nebyla pravda.

Stejně jako on jsem na stadionu nebyl, takže se mi to špatně hodnotí. Pokud se ale bučelo na Kamaru, beru to jako projev nesouhlasu.

S čím?

S trestem pro Kúdelu za něco, o čem není jasné, jestli to vůbec řekl. Publikum vidí rozpor v desetizápa­sovém trestu pro něj a třízápasov­ém pro Kamaru za následné fyzické napadení. Zvlášť když ve fotbale dřív platilo, že víc se trestá odveta. Rasismus bych každopádně v takovém projevu nehledal.

V Británii to vidí jinak, viz příspěvek o dětech a zkaženém ovoci.

Tímhle stylem se přece nedá veřejně vystupovat. Když přijdete s takovým názorem, musíte si uvědomit, že poškozuje řadu lidí. Zvlášť když se následně objeví ve všech velkých britských médiích. To je vůči Čechům velmi nefér.

„Nepřeju si, aby si nás Britové na základě zavádějící­ch tvrzení nesprávně zařadili.“Adam Batuna, advokát

Mohou na to doplatit i ve fotbalové rovině?

Sparta i Slavia si to musí nějak vybojovat. Ve fotbalově-politickém boji, který já neovládám. Ale nemůžu být lhostejný. Nepřeju si, aby si nás Britové na základě nepodložen­ých a zavádějící­ch tvrzení nesprávně zařadili. Nerad bych se dočkal doby, kdy na mě v Anglii budou koukat jako na rasistu proto, že pocházím z Česka. Výjimky ať jsou potrestány, ale obecně tohle nesmí platit.

 ?? Foto: ČTK ?? Glen Kamara z Rangers (vpravo) dostal v utkání se Spartou červenou, tribuny si toho všimly – a dostaly nálepku rasistů.
Foto: ČTK Glen Kamara z Rangers (vpravo) dostal v utkání se Spartou červenou, tribuny si toho všimly – a dostaly nálepku rasistů.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia