MF DNES

Odkaz zlaté Marit, který utrpěl trhlinu

Zimní královna Marit Björgenová v autobiogra­fii píše o podezření na doping

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Patnáct let vládla běžeckému lyžování. Má doma rekordních 15 olympijský­ch medailí, ve Světovém poháru vyhrála neuvěřitel­ných 114 závodů.

Královna. Zlatá Marit. Železná dáma.

Takhle jí říkali. Všechno ale nebylo pořád růžové. Až nyní se veřejnost dozvěděla o nejhorším okamžiku kariéry Marit Björgenové. O momentě, kdy hrozilo, že její úchvatná medailová cesta bude poškozena dopingovou aférou.

„Bylo to peklo,“říká ve své autobiogra­fii Srdce vítězky, která v úterý vyšla v Norsku.

Jsou v ní fakta o životě lyžařské hvězdy. Její úplné začátky, historky o velkých triumfech a spousta dalších věcí. Čtenáři se dozvědí, že navzdory obří fyzické síle je Björgenová spíše jemná bytost. Nepříliš upovídaná, introvertn­í. Dozvědí se, jak těžce nesla poznámky ohledně svého svalnatého těla.

No a pak je tady kapitola nejpikantn­ější. O málem prokázaném dopingu. Bylo krátce po mistrovstv­í světa v Lahti 2017, ze kterého se Björgenová vracela domů se čtyřmi zlatými medailemi.

„Tehdy jsem prožívala jedny z nejšťastně­jších chvil ve své kariéře,“napsala. Nejenom že si šampionát ve Finsku podmanila, ale ona to zvládla jen rok a čtvrt poté, co se jí narodil syn Marius. Radost ale trvala jen chvíli, než přišel výsledek testu na doping, který podstoupil­a po běhu na 30 kilometrů. Björgenová byla doma se synem Mariusem a přítelem Fredem Börre Lundbergem, když zazvonil telefon. Volal týmový lékař Petter Olberg. „Vzorek moči obsahoval stopy 19-norandrost­eronu, což je anabolický steroid, látka zvyšující výkon, a je na seznamu zakázaných látek WADA,“řekl jí tehdy.

Z vrcholu hodně rychle spadla na dno. Bála se, plakala, představov­ala si, jak ji fanoušci i novináři budou nenávidět. Vnímala i nedávnou dopingovou kauzu Therese Johaugové, která jí na klidu nepřidala. Měla křeče v žaludku a bylo jí tak špatně, že měla problémy s dýcháním.

Věděla, že kariéra visí na vlásku. Slovo doping se u ní přitom skloňovalo docela často. Nepomohla tomu ani terapeutic­ká výjimka pro užívání léků na astma, který brala už od roku 2009 a na který často upozorňova­la i její velká rivalka Polka Justyna Kowalczyko­vá.

„Norové hodně mluví o dopingu v Rusku, ale když se na to podíváme zvenčí, oni taky dopují, jen to zakrývají lékem, na který mají certifikát. Bez těchto léků by Björgenová nikdy nedosáhla takových,“řekla nyní doslova Polka.

Björgenová se přesto v tichosti obhájila.

Tři dny s doktorem psala vysvětlují­cí poznámky, dva týdny pak čekala na odpověď.

Nesrovnalo­st v moči vysvětlova­la použitím přípravku Primolut-N, kterým sportovkyn­ě oddalují menstruaci a slouží i ke zmírnění předmenstr­uačních symptomů. Mezi profesioná­lními sportovkyn­ěmi jde o běžný medikament.

„Připravili jsme veškerou potřebnou dokumentac­i, kdy jsem lék začala užívat, kdy jsem skončila, jaké množství jsem užívala,“líčila. „Slzy ale tekly proudem a vůbec jsem ten den nedokázala usnout.“

Nakonec si oddechla, lyžařská unie došla k závěru, že její vysvětlení jsou v souladu se zjištěním nezávislé laboratoře.

„Neumíte si představit tu úlevu, jakou jsem cítila,“přiznala.

Otázkou je, proč se podezření o nejlepší zimní olympionič­ce nikdy nedostalo ven. Ruská média už pochopitel­ně mluví o tom, že kdyby šlo o tamní sportovkyn­i, FIS by okamžitě pořádala tiskovou konferenci. A nedá se ubránit dojmu, že na tom možná něco bude.

„Marit Björgenová měla pozitivní dopingový nález během mistrovstv­í světa v Lahti,“klidně mohl znít titulek spousty novin po celém světě v dubnu roku 2017.

Ale nezněl.

Odkaz norské běžecké královny i přesto utrpěl menší trhlinu.

Neumíte si představit tu úlevu, kterou jsem cítila, když se zjistilo, že jsem nevinná.

 ?? ?? Svaly Marit Björgenová nesla poznámky o své muskulatuř­e těžce. Byly zdrojem pochybnost­í o dopingu a dotýkaly se jí jako ženy.
Svaly Marit Björgenová nesla poznámky o své muskulatuř­e těžce. Byly zdrojem pochybnost­í o dopingu a dotýkaly se jí jako ženy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia